• capsunele au un conținut scăzut de calorii, aproximativ 32 kcal la fiecare 100 de grame.
  • sunt bogate în vitamine din complexul B.
  • furnizează 73% din doza zilnică recomandată de vitamina C în 100 de grame.

 

Beneficii pentru sănătate

 

Căpșunele conțin cantități semnificative de flavonoizi fenolici numiți antociani și acid elagic. Studiile științifice arată că persoanele care consumă fructe de pădure pot beneficia de proprietățile lor anticancerigene, antiîmbătrânire, antiinflamatoare și neuroprotectoare.

 

Căpșunele au o valoare ORAC ridicată (capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen, adică puterea antioxidantă) de aproximativ 4302 μmol/TE la 100 de grame (murele au 5347, zmeura 4900 si coacazele negre 7950 ).

 

Sunt o sursă excelentă de vitamina C, care este, de asemenea, un puternic antioxidant natural, furnizând 58.8 mg la 100 de grame sau aproximativ 73% din doza zilnică recomandată. Consumul de fructe bogate în vitamina C ajută organismul să lupte împotriva agenților infecțioși, inflamațiilor și ajută la eliminarea radicalilor liberi.

 

Căpșunele sunt bogate în vitamine din complexul B. Conțin cantități importante de vitamina B6, niacină, riboflavină, acid pantotenic și acid folic. Aceste vitamine, în calitate de co-factori, ajută corpul să metabolizeze carbohidrații, proteinele și grăsimile.

 

Conțin vitamina A, vitamina E și flavonoizi antioxidanți, cum ar fi luteina, zeaxantina și beta caroten, în cantități mici. Acești compuși acționează ca antioxidanți, protejând împotriva radicalilor liberi și a speciilor reactive de oxigen (ROS), care joacă un rol în procesul de îmbătrânire și în dezvoltarea diverselor boli.

 

Au un conținut scăzut de calorii, aproximativ 32 kcal la fiecare 100 de grame, dar sunt foarte bogate în fitonutrienți, minerale și vitamine esențiale pentru o sănătate optimă.

 

De asemenea, conțin cantități importante de minerale precum potasiu, mangan, fluor, cupru, fier și iod.

 

Potasiul este un component important al fluidelor din celulele corpului, care ajută la controlul ritmului cardiac și a tensiunii arteriale.

 

Manganul este utilizat de organism ca un cofactor pentru puternica enzimă antioxidantă, superoxid dismutază.

 

Cuprul este necesar pentru producerea de celule roșii în sânge.

 

Fierul este necesar pentru formarea de celule roșii în sânge.

 

Fluorul este o componentă a oaselor și dinților și este important pentru prevenirea cariilor dentare.

 

Descriere căpșuni

 

Căpșunele, delicioase și aromate, sunt printre cele mai populare fructe de pădure. Au origini în Europa, dar în prezent sunt cultivate pe scară largă în regiunile temperate din întreaga lume ca o cultură comercială importantă. Din punct de vedere botanic, planta face parte din familia Rosaceae, genul Fragaria, cu denumirea științifică Fragaria x ananassa.

 

Gustul căpșunelor variază în funcție de soi, de la foarte dulce la ușor acrisor. Au formă conică și cântăresc aproximativ 15-25 de grame, măsurând aproximativ 3-5 cm în diametru.

 

Cumpărare și păstrare

 

Căpșunele sunt disponibile pe tot parcursul anului în magazine, dar sezonul lor propriu-zis este de la sfârșitul primăverii până la mijlocul verii.

 

În magazine, alegeți fructe strălucitoare, de culoare roșie intensă. Evitați cele cu semne de mucegai, tăieturi sau moi. Fructele necoapte au pete verzi sau galbene pe suprafața lor. Deoarece capsunele încetează să se coacă după ce sunt recoltate, acestea ar trebui evitate, deoarece sunt acre și de calitate inferioară. Deoarece capsunele sunt fructe perisabile, ele trebuie achiziționate cu câteva zile înainte de a fi consumate sau chiar în ziua în care doriți să le consumați.

 

Înainte de a le depozita în frigider, asigurați-vă că îndepărtați cele stricate sau cu urme de mucegai, pentru a nu strica și fructele bune. Puteți să le puneți

 

într-un bol larg sau să le întindeți pe o farfurie acoperită cu un prosop de hârtie, apoi să le acoperiți cu folie de plastic. Ele se păstrează proaspete în frigider timp de o zi sau două.

 

Preparare și servire

 

Pentru a spăla căpșunele, scufundați-le în apă rece într-un vas mare pentru câteva secunde și clătiți-le de câteva ori. Acest lucru ajută la îndepărtarea oricărei urme de nisip sau insecticid.

 

Iată câteva sfaturi de servire:

 

Căpșunele proaspete feliate pot fi un mare plus în orice salată de fructe.

 

Ele pot fi o gustare între mese, feliate pot fi adăugate în briose sau tarte, în plăcinte sau prăjituri sau pot fi servite cu fulgi de cereale și iaurt ca mic dejun.

 

De asemenea, le puteți utiliza pentru a prepara înghețată, milk-shake, spume de fructe, etc.

 

Profilul de siguranță

 

La anumite persoane sensibile, aceste fructe pot provoca reacții alergice ușoare sau grave. Cele mai frecvente semne de alergie includ umflarea și înroșirea gurii, a buzelor și a limbii, eczeme, urticarie, erupții cutanate, dureri de cap, nas înfundat, mâncărime la ochi, respirație șuierătoare, tulburări gastro-intestinale, depresie, hiperactivitate și insomnie.

 

Valori nutriționale căpșuni

 

Căpșune (Fragaria X ananassa), Proaspete, Valori nutritive per 100 g

 

 

Ce conțin căpșunile

Principiu activ

Valoare nutrienți

Procent DZR
(doza zilnica recomandata)

Energie

32 Kcal

1,5%

Carbohidrați

7,7 g

6%

Proteine

0.67 g

0,1%

Grasime totală

0,30 g

1%

Colesterol

0 mg

0%

Fibre alimentare

2,0 g

5%

Vitamine

   

Acid folic

24 micrograme

6%

Niacina (B3)

0.386 mg

2,5%

Acid pantotenic (B5)

0,125 mg

2,5%

Piridoxina (B6)

0.047 mg

3,5%

Riboflavina (B2)

0,022 mg

2%

Tiamina (B1)

0 mg

0%

Vitamina C

58.8 mg

98%

Vitamina A

12 UI

0,5%

Vitamina E

0.29 mg

2%

Vitamina K

2.2 g

2%

Electroliți

   

Sodiu

1 mg

0%

Potasiu

153 mg

3%

Minerale

   

Calciu

16 mg

1,6%

Fosfor

0 mg

0%

Fier

0.41 mg

5%

Magneziu

13 mg

3%

Mangan

0.386 mg

17%

Zinc

0,14 mg

1%

Fitonutrienți

   

Beta caroten

7 micrograme

Alfa caroten

Beta criptoxantină

0 mcg

Luteină – zeaxantină

26 micrograme

Licopen

0 mcg

Sursa: USDA – baza de date națională pentru nuțrienti din SUA.