Beneficii pentru sanatate

Molibdenul este un mineral esential de care corpul uman are nevoie pentru sinteza aminoacizilor si metabolismul anumitor compusi. Desi medicii si cercetatorii nu stiu inca precis cum functioneaza, mineralul molibden contribuie la buna functionare a sistemului nervos si a rinichilor, participa la producerea de energie la nivelul celulelor, combate inflamatiile si afectiunile autoimune, inhiba fibroza pulmonara si hepatica.

Societatea Americana impotriva Cancerului afirma ca acest element poate contracara efectele nocive ale unor tratamente antitumorale asupra inimii si plamanilor. Deoarece este nevoie de o cantitate mica din acest mineral pentru ca organismul uman sa functioneze corespunzator, iar acesta  se regaseste in multe alimente, deficitul este rar.

Doza recomandata

Doza zilnica recomandata a fost stabilita in 2001 si consta in 45 mcg pentru barbati si femei, incepand cu varsta de 19 ani. Cantitatea de molibden din alimente poate varia in functie de concentratiile de molibden din solul in care au fost cultivate legumele si fructele.

Alimente bogate in molibden

Se gaseste in fasole, mazare, linte, nuci, verdeturi si ficat.

  • Fasolea si leguminoasele contin mai mult molibden intr-o portie decat oricare alt aliment. O singura ceasca de boabe de fasole alba fiarta contine 196 mcg, cantitate care asigura mai mult de 100% din doza zilnica recomandata. Si fasolea neagra este bogata in molibden (180 mcg/ceasca). Lintea si mazarea contin cate 148 mcg la o ceasca de boabe fierte, in timp ce fasolea bruna contine 132 mcg la fiecare ceasca. Adauga fasolea in salate, supe, tocanite sau foloseste-o drept garnitura pentru friptura.
  • Nucile: Migdalele contin 46.4 mcg per ceasca, in timp ce o ceasca de arahide contine 42.4 mcg. Caju contine o concentratie mai mica – 38 mcg la o ceasca, dar tot asigura aproximativ 84% din necesarul zilnic pentru un adult. O gustare formata din nuci uscate nesarate iti asigura necesarul de molibden fara sa depaseasca doza limita de sodiu.
  • Lactatele: O portie (ceasca) de iaurt contine 11.3 mcg, care asigura 25% din doza zilnica recomandata pentru un adult. Branza de vaca furnizeaza 10.4 mcg per ceasca, iar laptele ofera aproximativ 5 mcg  la fiecare ceasca. Opteaza pentru produse lactate cu continut redus de grasimi pentru a evita excesul de grasimi saturate si colesterol.

Simptome ale deficitului de molibden

Persoanele care sufera de o conditie genetica ce interfereaza cu asimilarea molibdenului sau care primesc nutrientii intravenos, din cauza unei afectiuni prelungite, prezinta riscul unui deficit de molibden. Cele mai multe dintre persoanele sanatoase depasesc, prin alimentatie, doza zilnica recomandata.

Au fost semnalate foarte putine cazuri de deficit de molibden. In 1967, cazul unui copil diagnosticat cu o afectiune genetica ce inhiba utilizarea acestui mineral, a prezentat simptome neurologice si intarzieri in dezvoltare ca rezultat al deficitului de molibden. Un alt caz semnalat in 1981 implica un barbat care fusese hranit intravenos timp de 18 luni si care dezvoltase intoleranta la anumiti aminoacizi (componente structurale ale proteinelor) din cauza carentei de molibden.

Conform numarului limitat de cazuri studiate, deficitul de molibden poate provoca tulburari metabolice care duc la intarzieri in dezvoltarea organismului, convulsii, alterarea vederii si modificari neurologice. Un caz din 1981 semnala urmatoarele simptome: migrene, nictalopie si o rata accelerata a respiratiei si batailor inimii. Pacientul, care intrase in coma, s-a recuperat folosind un supliment alimentar cu molibden.

Precautii

Doza zilnica recomandata ar trebui sa fie sigura si eficienta. Conform Centrului Medical Langone al Universitatii New York (NYU), teoretic, consumul excesiv poate cauza un deficit de cupru. Centrul sfatuieste persoanele cu afectiuni grave ale rinichilor sa consulte un medic inainte de a folosi suplimente cu molibden sau orice alt fel de supliment alimentar.