- puternic antioxidant și anticancerigen
- ajută în curele de pierdere în greutate
- conține numeroși nutrienți esențiali
Beneficii pentru sănătate
Ceaiul verde acționează și protejează împotriva cancerului, scade nivelul colesterolului din sânge, reduce tendința de formare a cheagurilor sanguine, stimulează sistemul imunitar, combate degradarea dinților, ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, combate oboseala mentală și poate contribui la vindecarea aterosclerozei. Numeroase studii arată că ajută în curele de pierdere în greutate și că poate preveni creșterea prostatei.
Secretul beneficiilor pentru sănătate ale ceaiului verde rezultă din faptul că este bogat în catechine (fac parte din grupa polifenolilor), în special EGCG (epigalocatechina). EGCG este un puternic antioxidant, care pe lângă inhibarea dezvoltării celulelor canceroase, ajută și la distrugerea lor, fără a afecta țesutul sănătos din jur.
Este de asemenea eficient în scăderea colesterolului “rău” LDL și de asemenea inhibă formarea anormală de cheaguri. Inhibarea formării de cheaguri de sânge este extrem de importantă ținând cont că este cauza principală a atacurilor de cord și a accidentelor cerebrale.
Conține și alte substanțe chimice utile care au proprietăți antioxidante, antibacteriene și de consolidare a sănătății în general.
Ceaiul verde înseamnă, pur și simplu, frunzele uscate ale plantei. Orice tip de ceai verde face parte din specia Camellia sinensis, dar depinde de locul unde crește și de procesarea, care poate fi diferită.
Conține de asemenea numeroși compuși benefici pentru sănătate, cum ar fi: apigenin, astragalina, eugenol, acid galic, zeaxantină, luteină, acid meristic, licopen, dar și numeroși nutrienți ca: fier, calciu, magneziu, mangan, fosfor, fier, vitamine din complexul B și vitamina C.
Observații
Pentru ca ceaiul verde să beneficieze de toate calitățile enumerate mai sus, el trebuie consumat ca atare, fără zahăr sau lapte, eventual doar cu suc de lămâie (în combinație cu laptele, acesta din urmă se interpune cu compușii beneficii, anulându-i). Se găsește și sub formă de supliment alimentar.
Valori nutriționale
Pentru o cană (aproximativ 240 ml) de ceai verde neîndulcit:
Principiu activ | Cantitate nutrient |
---|---|
Energie | 2 Kcal |
Carbohidrați | 0.7 g |
Proteine | 0.2 g |
Grăsime totală | 0 g |
Sodiu | 3 mg |
Potasiu | 37 mg |
Magneziu | 2 mg |
Catechine | 30-480 mg |
Teanina | 20-60 mg |
Catechinele sunt un grup de antioxidanți puternici care sunt considerați a fi principalii contributori la beneficiile pentru sănătate ale ceaiului verde, inclusiv la proprietățile sale antiinflamatorii, antioxidante și anticancerigene. Acestea includ epicatechina (EC), epicatechina-3-gallat (ECG), epigallocatechina (EGC) și epigallocatechina-3-gallat (EGCG). EGCG este cel mai studiat și considerat cel mai eficace.
Teanina este un aminoacid care este cunoscut pentru efectele sale de calmare și îmbunătățire a funcției cognitive. Acesta poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea stresului și a anxietății.
Rețineți că valoarea nutrițională a ceaiului verde poate varia în funcție de numeroși factori, inclusiv tipul de ceai verde și modul în care este pregătit. De exemplu, ceaiul fin măcinat din frunzele de ceai verde, poate avea o valoare nutrițională diferită față de ceaiul verde obișnuit infuzat.
Comenteaza