Calciu - functii si roluri in organism, carenta si surse

Calciu

Functii si beneficii pentru sanatate

Calciul este vital pentru formarea si rezistenta oaselor si a dintilor si pentru mentinerea sanatatii gingiilor. Este important si pentru mentinerea regularitatii batailor inimii si transmiterea impulsurilor nervoase.

Calciul scade nivelul colesterolului si ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare. Este necesar pentru cresterea si contractatrea muschilor si pentru prevenirea crampelor musculare. Poate creste rata de dezvoltare a oaselor si densitatea minerala a oaselor in copilarie.

Acest mineral este necesar si in coagularea sangelui si ajuta la prevenirea cancerului. Poate scadea presiunea sangelui si poate prevenii degradarea osoasa asociata cu osteoporoza.

Acesta aprovizioneaza cu energie si participa la structura proteinei de ARN si ADN. Este implicat si in activitatea unor enzime, inclusiv lipaza, care dizolva grasimile pentru a fi folosite de organism. In plus, mentine permeabilitatea membranei celulei, ajuta activitatea neuromusculara, mentinea sanatatea pielii si previne aparitia preeclampsiei in sarcina, una din cauzele mortii la nastere. Daca in timpul sarcinii creste tensiunea, ea poate fi redusa cu ajutorul calciului.
Calciul apara oasele si dintii, inhiband absorbtia metalelor grele.

Carenta de calciu

Daca exista o carenta de calciu, plumbul poate fi absorbit de organism si depozitat in dinti si oase.
Carenta poate duce la dureri de incheieturi, unghii fragile, eczeme, nivel crescut al colesterolului in sange, palpitatii, insomnii, hipertensiune arteriala, nervozitate, crampe musculare, rahitism, pierderea dintilor si ten bolnavicios. Deficientele sunt asociate si cu dereglari cognitive, convulsii, depresii, manii si hiperactivitate.
Necesarul zilnic pentru o persoana adulta este de 1000 mg/zi.

Surse alimentare

Se gaseste in produsele lactate, somon, sardine, fructe de mare, zarzavat cu frunze inchise la culoare. Sursele alimentare includ si alunele, melasa, sparanghelul, broccoli, drojdia de bere, varza chinezeasca, prunele uscate, ovazul, zerul, iaurtul, algele si frunzele de papadie.
Plantele care contin calciu sunt lucerna, radacina de brusture, ardeiul cayenne, musetelul, rucoina, icoarea, papadia, semintele de fenicul, hamei, seminte de in, macesele, etc..

Observatii

Aminoacidul lizina are nevoie de calciu pentru a fi absorbit. Sursele alimentare de lizina sunt branza, ouale, pestele, fasolea boabe, laptele, cartofii, carnea rosie, produsele din soia si drojdia de bere.
Femeile care practica atletism sau cele care sunt la menopauza trebuie sa mareasca aportul de calciu deoarece nivelul estrogenului scade, iar acesta apara sistemul osos creand depozite de calciu.
Daca luati calciu si fier odata, acestea actioneaza impreuna, ceea ce face ca ambele minerale sa fie bine absorbite.
Pentru multe persoane cea mai buna proportie de suplimente de calciu si zinc este de 2500 mg de calciu si 50 mg de zinc/zi. Analiza firului de par poate determina nivelul acestor minerale in organism dar si a altora. Pentru ca organismul absoarbe mai bine cantitati mari de calciu atunci cand este administrat in doze mici, recomandam sa se ia 1500 pana la 2500 mg per zi, in doze impartite la mesele principale.
Mineralele actioneaza putin cand sunt luate intr-o singura doza prea mare.
Suplimentele de calciu sunt eficiente mai ales pentru dezvoltarea copiilor, pentru varstnici, femei insarcinate, dar si pentru orice persoana care are dificultati in inghitire.

Precautii si contraindicatii

Poate interactiona cu efectele verapamilului (Calan, Isoptin, Verelan), un blocant al canalelor de calciu prescris uneori pentru boli de inima si hipertensiune arteriala.
Calciul poate interactiona si cu efectele tetraciclinei, ale hormonului tiroidian, cu unele anticonvulsive, si cu alti steroizi. Consultati medicul inainte de a lua un supliment alimentar cu acest mineral, daca trebuie sa luati unul dintre aceste  medicamente.
Fenobarbitalul si diureticele pot duce la carente de calciu. Desi multe studii au aratat ca adaosul de calciu in alimentatie nu pare sa creasca riscul de piatra la rinichi, persoanele cu istoric de pietre la rinichi nu ar trebui sa ia calciu in afara prescriptiei medicale.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *