Functii si beneficii pentru sanatate
Deoarece este implicat in metabolismul glucozei, acesta este necesar pentru crearea de energie. Este vital si pentru sinteza colesterolului, a grasimilor si a proteinelor. Acest mineral esential mentine stabil nivelul zaharului in sange printr-o corecta utilizarea a insulinei, si poate fi util atat persoanelor cu diabet, cat si celor cu hipoglicemie.
Adaosul de crom este necesar in timpul sarcinii, deoarece dezvoltarea fatului implica o crestere substantiala a cantitatilor de minerale. Suplimentele de crom ajuta vitoarele mame sa mentina nivelul normal al cantitatii zaharului din sange.
O dieta normala in zilele noastre este deficitara in crom. Exista cateva motive principale pentru acest lucru: formele de crom din alimente nu sunt usor absorbite (numai de la 0.4 la 2.5% din consumul alimentar este absorbit), nu se consuma suficiente alimente bogate in acest mineral, mare parte se pierde prin procesare, o mare cantitate de zahar din alimente duce la eliminarea cromului din organism.
Studii facute pe oameni si animale au demonstrat ca suplimentele cu acest mineral pot imbunatatii reactia la insulina si controlul zaharului in sange in raport cu insulino-rezistenta, cu nivelul crescut al glucozei in sange, cu intoleranta la glucoza si cu diabetul.
Carenta
Carenta poate duce la anxietate, obosela, metabolism incorect al aminoacizilor, etc…
Suplimentele sunt bine absorbite in organism atunci cand sunt luate sub forma de picolinat de crom (crom combinat cu picolinat, un aminoacid metabolic natural).
De asemenea, polinicotinatul de crom (combinat cu niacina) este o forma eficienta a acestui mineral.
Surse alimentare
Se gaseste in carne de vita, bere, drojdie de bere, orez brun, branza, carne de curcan, peste si cereale integrale. Mai poate fi gasit si in fasolea uscata, broccoli, melasa, carne de pui, ficat deshidratat, porumb si ulei de porumb, alge, oua, mazare tanara.
Indicatii
Persoanele active care fac atletism si care consuma cantitati mari de carbohidrati in raport cu majoritatea oamenilor, necesita o cantitate mai mare decat restul persoanelor. Nivelul acestuia din sange incepe sa scada odata cu inaintarea in varsta.
Studii recente au demonstrat ca adaosul de crom in dieta reduce grasimea totala a organismului si creste masa musculara.
Precautii si contraindicatii
Daca suferiti de diabet insulino-dependent, va trebui sa nu luati crom decat la prescriptia medicului. Suplimentele de crom pot face insulina mai eficienta si ca efect poate reduce cererea de insulina. De aceea, persoanele cu diabet trebuie sa monitorizeze atent nivelul zaharului in sange atunci cand iau suplimente.
Atunci cand este administrat sub forma de suplimente, unele persoane acuza usoare ameteli, sau iritatii ale pielii. Daca aveti ameteli, incetati sa luati suplimente si consultati medicul. Daca va apar iritatii, schimbati forma de administrare sau nu mai luati crom.
Lasă un răspuns