• conținut scăzut de calorii, 50 kcal la 100 g
  • bogate în fibre alimentare (pectină)
  • sursă bună de vitamine din complexul B și de minerale

 

Beneficii pentru sănătate

 

Mărul este unul dintre cele mai populare fructe. Aceste mere conțin o listă impresionantă de substanțe nutritive esențiale, care sunt necesare pentru creșterea și dezvoltarea normală.

 

Merele sunt bogate în antioxidanți, fitonutrienți, flavonoide și polifenoli. Cel mai important flavonoid din mere este epicatechina. Merele sunt bogate, de asemenea, în acid tartric care oferă aromă ușor acrișoară. Acestea ajută organismul să se protejeze de efectele nocive ale radicalilor liberi. Puterea antioxidantă totală măsurată (valoarea ORAC) a 100 g de fructe de măr este cuprinsă între 2600 și 4300 TE, ceea ce le situează lângă căpșuni (3577 TE) sau cireșe (3365 TE), dar sub zmeură (4882 TE) sau mure (5347 TE).

 

Merele conțin un nivel scăzut de calorii, 100 g de felii de fructe proaspete conțin numai 50 de calorii.

 

Merele nu conțin grăsimi saturate și colesterol, în schimb sunt bogate în fibre alimentare (pectină) care împiedică absorbția de colesterol rău (LDL) în intestine. Fibrele alimentare, de asemenea, ajută la protejarea mucoasei colonului de expunerea la substanțe toxice prin legarea la cauzatoare de cancer de colon.

 

Fructele de măr conțin cantități semnificative de vitamina C și betacaroten. Vitamina C este un puternic antioxidant natural. Vitamina A previne multe probleme ale ochiului și este, de asemenea, un puternic antioxidant.

 

În plus, merele sunt o sursă bună de vitamine din complexul B, cum ar fi riboflavina, tiamina și piridoxina (vitamina B6). Împreună, aceste vitamine ajută ca și co-factoare de enzime ale metabolismului, precum și în diverse funcții de sinteză din interiorul corpului.
Merele conțin, de asemenea, cantități mici de minerale precum potasiu, fosfor și calciu.

 

Descriere mere

 

Delicioase și crocante, merele sunt unul dintre cele mai populare fructe. Îndrăgostiții de fitness cred că acest fruct minunat, îmbogățit cu numeroși fitonutrienți, este în adevăratul sens al cuvântului indispensabil pentru o sănătate optimă. Antioxidanții din mere au o concentrație mare, ceea ce justifică zicala, “un măr pe zi ține doctorul departe”.

 

Merele sunt culese din copaci de dimensiuni medii.
Familia Rosaceae. Denumirea științifică: Malus domestica.
Mărul își are originea în zone muntoase bogate în minerale din Kazahstan și acum este cultivat în multe părți ale lumii.
Merele au formă rotundă. La exterior, culoarea pielii difera în funcție de tipul de soi. Pe plan intern, pulpa suculentă are culoare alb-crem. Are un gust ușor dulce-acrișor.
Semintele sunt necomestibile, din cauza gustului lor amar.
Există mai multe soiuri de mere cultivate în SUA și în întreaga lume, fie doar pentru a fi servite ca atare sau ca un desert de fructe, pentru gătit sau coapte în multe rețete.

 

Cumpărare și păstrare

 

Merele proaspete sunt disponibile în magazine pe tot parcursul anului. Alege mere proaspete, luminoase, cu o textură fermă și un parfum puternic. Evită fructele cu semne de presiune pe suprafața lor, deoarece acestea indică o proastă manevrabilitate și un transport de proastă calitate.

 

Merele proaspete pot fi păstrate la temperatura camerei timp de câteva zile și depozitate în frigider timp de două până la trei săptămâni. Spală-le în apă rece curată înainte de utilizare pentru a elimina orice urmă de praf de pe suprafață și de pesticide/fungicide, reziduuri.

 

Sfaturi de servire

 

Scoate capătul de sus folosind un cuțit pentru decojit și taie în două jumătăți egale. Scoate semințele mici plasate în centru. Taie fructele în cuburi sau felii, sau le poți da chiar și pe răzătoare.
Mănâncă merele cu tot cu piele pentru a obține beneficii maxime pentru sănătate.
Merele feliate se închid la culoare devenind ușor maronii (colorarea maronie se datorează oxidării), la expunerea la aer, ca urmare a conversiei în forma de fier de la oxid de fier. Dacă trebuie să le servești felii, clătește-le în apă în care ai adăugat în prealabil câteva picături de lămâie.
Se pot servi ca și suc la orice oră a zilei.
De asemenea, se mai utilizează în prepararea gemurilor, plăcintelor sau a salatelor de fructe.

 

Valori nutriționale mere

 

Măr (Malus domestica), proaspăt, crud, Valori nutritive per 100 g:

 

Ce conține mărul
Principiu activ Cantitate nutrienti Procent DZR
(doza zilnica recomandata)
Energie 50 Kcal 2,5%
Carbohidrati 13.81 g 11%
Proteine 0.26 g 0.5%
Grasime totala 0.17 g 0.5%
Colesterol 0 mg 0%
Fibre alimentare 2.40 g 6%
Vitamine    
Acid folic 3 mcg 1%
Niacina (B3) 0.091 mg 1%
Acid pantotenic (B5) 0.061 mg 1%
Piridoxina (B6) 0.041 mg 3%
Riboflavina (B2) 0.026 mg 2%
Tiamina (B1) 0.017 mg 1%
Vitamina C 4.6 mg 8%
Vitamina A 54 UI 2%
Vitamina E 0.18 mg 1%
Vitamina K 2.2 g 2%
Electroliti    
Sodiu 1 mg 0%
Potasiu 107 mg 2%
Minerale    
Calciu 6 mg 0.6%
Fier 0.12 mg 1%
Magneziu 5 mg 1%
Fosfor 11 mg 2%
Zinc 0.04 mg 0%
Cupru 25 mcg 0.25%
Fitonutrienti    
Alfacaroten 27 mcg
Beta Cripto-xantina 11 mcg
Luteina Zeaxantina 29 mcg
Betcaroten 27 mcg
     

 

Sursa: USDA – baza de data nationala pentru nutrienti din SUA.