– sursa de omega-3;

– scade riscul aparitiei de ADHD;

– 100 de gr asigura 154% din DZR de Vitamina C.

Kiwi – Beneficii pentru sanatate

Semintele kiwi sunt o sursa excelenta de acizi grasi de tip omega-3 . Studiile de cercetare indica faptul ca aportul de alimente bogate in acizi grasi omega-3 poate reduce riscul de boli cardiace coronariene, accidente vasculare cerebrale si ajuta la prevenirea dezvoltarii de ADHD (deficitul de atentie), autism, precum si alte probleme de dezvoltare la copii.
Fructele de kiwi sunt o sursa foarte bogata de fibre dietetice solubile, avand 3,8 g la 100 g de fructe, insemnand 10% din DZR, ceea ce il face un bun laxativ. Continutul de fibre ajuta la protejarea mucoasei colonului prin micsorarea timpului de expunere la toxine, precum si legarea si eliminarea substantelor chimice care cauzeaza cancerul din colon.
Fructul este o excelenta sursa de vitamina C, oferind aproximativ 154% din DZR (doza zilnica recomandata) la 100 g. Consumul de alimente bogate in vitamina C ajuta corpul sa lupte impotriva agentilor patogeni si ajuta la eliminarea radicalilor liberi.
Fructul de kiwi contine de asemenea cantitati semnificative de vitamina A, vitamina E, vitamina K si flavonoizi anti-oxidanti, cum ar fi beta-caroten, luteina si zeaxantina.

Descriere:

Aventura acestui fruct, banal la prima vedere, incepe in China continentala si de acolo, acum este raspandit la nivel mondial.
In fiecare sezon, care dureaza din septembrie pana in noiembrie, copacul de kiwi produce numeroase fructe de forma ovala, culoare maro, acoperite cu un perisor specific.
Fiecare fruct este de marimea oului de gaina si cantareste pana la 125 g. Pulpa ajunsa la maturitate este moale, suculenta, de culoare verde smarald, cu randuri mici de seminte negre, comestibile. Textura fructelor este similara cu cea a capsunilor, iar ca si aroma seamana cu un amestec de capsuni , mere si ananas.
Fructele au mai fost numite si “coacaza chineza”, dar acum este cunoscut sub numele de kiwi.

Recomandat in: probleme respiratorii

Efecte protectoare s-au gasit dupa un studiu pe un esantion de copii cu varsta de 6-7 ani care au consumat kiwi, reducand riscul de probleme respiratorii. Ei si-au redus numarul de episoade de suierat/harait cu 44%, in comparatie cu alti copii. Beneficiile fructelor de kiwi au fost foarte evidente si la copiii cu astm bronsic, efecte observate si la cei care au consumat chiar si un fruct pe saptamana.

Probleme cardiace si ale colonului

Deoarece fructul de kiwi este bogat in fibre, ajuta la reducerea colesterolul si ajuta la scaderea riscului de boli cardiovasculare, de asemenea ajuta la eliminarea toxinelor din colon si ajuta la prevenirea cancerului de colon. Alimentele bogate in fibre sunt recomandate pentru persoanele cu diabet zaharat, deoarece acestea ajuta la mentinerea nivelul de glucoza din sange la un nivel normal.

Constipatie

Desi fructele sunt bogate in fibre, ele nu pot fi digerate si absorbite rapid, stimuland secretia de suc digestiv si peristaltismul intestinal, care conduce la eliminarea de scaun, astfel joaca un rol in prevenirea si tratamentul constipatiei.

Cumparare si pastrare

Sezonul fructelor de kiwi incepe in luna septembrie si dureaza pana in noiembrie. Desi acestea sunt disponibile in cea mai mare parte a anului, acestea sunt cele mai gustoase in perioada august – decembrie.
Cumparati fructe de kiwi cu pielea intacta, fara pete sau taieturi. Kiwi coapte cedeaza la presiune atunci cand se apasa cu degetul mare usor. Odata coapte, ele au termen de valabilitate scurt, in cazul in care le pastrati la temperatura camerei. Deci, pastrati-le in frigider.

Modalitati de servire

Spalati in apa rece si curatati usor coaja. Odata taiate, feliile trebuie sa fie consumate imediat deoarece se oxideaza repede in contact cu aerul.
Iata cateva sfaturi de servire:
Fructul de kiwi este atat de delicios incat acesta se poate consuma ca atare, fara alte adaugiri. Bucurati-va de aroma sa unica.
Acesta este, de asemenea, utilizat in prepararea de briose, placinte, sucuri si jeleuri.
Profilul de siguranta:
Reactiile alergice la kiwi sunt rare, dar ca la oricare alt fruct la care se consuma si semintele, acestea pot totusi aparea la unele persoane.

Date nutritionale

Kiwi (Actinidia chinensis), Proaspete,

Valori nutritive per 100 g

Principiu activ

Valoare nutrient

Procent DZR
(doza zilnica recomandata)

Energie

61 Kcal

3%

Carbohidratii

14.66 g

11%

Protein?

1 g

2%

Total de gr?simi

0.52 g

2%

Colesterol

0 mg

0%

Fibre alimentare

3 g

8%

Vitamine

Acid folic

25 micrograme

6%

Niacina

0.341 mg

2%

Riboflavin?

0,025 mg

2%

Tiamin?

0.027 mg

2%

Vitamina A

87 UI

3%

Vitamina C

92.7 mg

154%

Vitamina E

1.46 mg

10%

Vitamina K

40.3 micrograme

34%

Electroliti

Sodiu

3 mg

0%

Potasiu

312 mg

7%

Minerale

Calciu

34 mg

3,5%

Cupru

0.130 mg

14%

Fier

0,31 mg

4%

Magneziu

17 mg

4%

Mangan

0.098 mg

4%

Zinc

0,14 mg

1%

Fitonutrienti

Caroten-SS

52 micrograme

Cripto-xanthin-SS

0 g

Luteina-zeaxantina

122 micrograme

Sursa: USDA – baza de data nationala pentru nutrienti din SUA.