Beneficiile pentru sănătate ale stafidelor

 

Stafidele, la fel ca și caisele uscate, smochinele și prunele uscate, sunt surse dense de energie, vitamine, minerale și antioxidanți. În plus, sunt pline de mulți antioxidanți polifenolici beneficiați pentru sănătate, fibre dietetice și alți fitonutrienți.

 

Forța antioxidantă totală măsurată (valoarea ORAC) a 100 g de stafide este de 3037 µmol echivalenți Trolox (TE), în timp ce aceea a strugurilor proaspeți este de 1118 µmol TE/100 g.

 

La fel ca în cazul strugurilor, stafidele conțin și ele compusul fitochimic resveratrol. Resveratrolul, un antioxidant polifenol, are activități antiinflamatorii, anticancerigene și de scădere a colesterolului din sânge. Studiile sugerează că resveratrolul are o acțiune protectoare împotriva cancerelor precum melanomul, cancer de colon și prostata, și a bolilor precum boala coronariană, boala degenerativă a nervilor, boala Alzheimer și infecțiile virale/fungice.

 

De asemenea, resveratrolul reduce riscul de accident vascular cerebral prin modificarea nivelului molecular celular în interiorul vaselor de sânge. Face acest lucru în primul rând prin reducerea susceptibilității de deteriorare a vaselor de sânge prin scăderea activității angiotensinei (un hormon sistemic care provoacă constricția vaselor de sânge, ceea ce ar crește tensiunea arterială) și, în al doilea rând, prin creșterea producției de oxid nitric, o substanță vasodilatatoare (un compus benefic care provoacă relaxarea vaselor de sânge).

 

La fel ca în cazul strugurilor, stafidele, în special cele derivate din struguri roșii/violeți, sunt foarte bogate în antocianine, o altă clasă de antioxidanți polifenolici. Antocianinele s-au dovedit a avea activități anti-alergice, antiinflamatorii, antimicrobiene și anticancerigene.

 

100 g de stafide oferă 3,7 g sau 10% din nivelurile zilnice necesare de fibre dietetice. Studiile sugerează că fibrele în dietă ajută la scăderea greutății corporale, a concentrațiilor de colesterol din sânge și a incidenței cancerului de colon și de sân. În plus, ajută la ameliorarea episoadelor de constipație prin scăderea timpului de tranzit intestinal al alimentelor. În plus, sunt de asemenea abundente în compuși flavonoizi precum acidul tartaric, taninurile, catechinele, etc. Împreună cu inulina și fibrele, acești compuși ajută la mișcările intestinale prin funcția lor laxativă.

 

Nu conțin gluten și pot fi consumate în siguranță ca un aliment sănătos alternativ de către persoanele care sunt intolerante la gluten.

 

Stafidele sunt surse dense de minerale precum calciu, fier, mangan, magneziu, cupru, fluor și zinc. Cuprul și manganul sunt cofactori esențiali pentru enzima antioxidantă, superoxid dismutaza. 100 g oferă 23% din nivelurile de necesar zilnic de fier.

 

În plus, sunt bogate într-un electrolit sănătos pentru inimă, potasiu. 100 de grame conțin 749 mg de potasiu. Contracarând efectele presante ale sodiului, reduce ritmul cardiac și tensiunea arterială și, astfel, ajută la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale și bolilor vasculare periferice.

 

Mai mult, ele sunt de asemenea o bună sursă de vitamine din complexul B, cum ar fi tiamina, piridoxina, riboflavina și acidul pantotenic.

 

Descriere stafide

 

Stafidele sunt struguri uscați. Cu toate acestea, spre deosebire de strugurii proaspeți, acestea sunt într-adevăr surse bogate și concentrate de energie, vitamine, electroliți și minerale. La o comparație pe bază de greutate, 100 g de struguri uscați conțin 249 de calorii și de cateva ori mai multe fibre, vitamine, minerale și antioxidanți polifenoli decât strugurii proaspeți.

 

Stafidele, totuși, conțin cantități mai mici de vitamina C, acid folic, caroteni, luteină și xantine decât strugurii proaspeți.

 

În general, strugurii proaspeți, fie fără semințe, fie tipuri de semințe ale speciei Vinifera, cum ar fi Thompson seedless (Sultana), Sugarone, Calmeria, Corinth etc., sunt supuși uscării la soare sau tehnicilor de uscare mecanică. În unele cazuri, întregul ciorchine de struguri poate fi lăsat să se usuce pe plantă însăși (uscat pe vie). În mod obișnuit, conținutul lor de umiditate nu trebuie să depășească 16% din greutatea uscată.

 

Stafidele complet uscate sunt apoi suplimentar decopertate, sortate și curățate pentru a obține fructe uscate de înaltă calitate. La nivelul en-gros, stafidele sunt procesate și clasificate înainte de a fi trimise pe piețe.

 

Tipuri (varietăți) de stafide procesate:

 

Tipul I – Fără semințe.

 

Tipul II – Fără semințe, aurii.

 

Tipul III – Stafide cu semințe.

 

Tipul IV – Sultana.

 

Tipul V – Currant Zante.

 

Tipul VI – Specii sau varietăți mixte.

 

Selecție și depozitare

 

Stafidele vin în diferite grade, varietăți de struguri și mărci. La cumpărare, căutați cu atenție stafide de înaltă calitate de la mărci autentice.

 

Cumpărați stafide care sunt pline, cărnoase și arată umflate. Este ideal să aibă riduri fine. Alegeți întotdeauna struguri de înaltă calitate, deoarece fructele de calitate inferioară au pulpa subțire și un gust și aromă sărace.

 

Evitați stocurile vechi, precum și cele cu exces de umiditate, mucegai sau afectate de arsuri solare, cicatrici, leziuni de insecte sau leziuni mecanice care pot afecta serios aspectul, comestibilitatea și durabilitatea lor.

 

Fiind un fruct uscat, stafidele au o durată lungă de valabilitate. Se păstrează bine când sunt depozitate în recipiente ermetice și plasate departe de umiditate, umiditate, lumina soarelui și temperaturi ridicate. De asemenea, pot fi depozitate în frigider.

 

Depozitarea prelungită la frig poate duce la precipitarea conținutului lor de zahăr. Cu toate acestea, aceasta nu ar trebui să afecteze calitatea lor. Acest lucru poate fi inversat prin simpla înmuiere a lor în apă fiartă pentru câteva minute pentru a dizolva cristalele de zahăr.

 

Metode de pregătire și servire

 

Stafidele sunt unul dintre cele mai căutate ingrediente utilizate în cofetărie.

 

Iată câteva sfaturi pentru servire:

 

Savurați ca gustare, fără alte adăugiri.

 

Presărați peste salate de fructe, înghețate, deserturi etc.

 

Adăugați în produse de patiserie precum ciocolată, biscuiți, muffins, pâine, budinci, biscuiți, torturi, vafe etc.

 

În Iran, India, Pakistan și alte regiuni din Asia de Sud, sunt populare sub numele de kismish (sultane), adăugate în diverse feluri de mâncare dulci și sărate.

 

Pot fi savurate cu alte fructe uscate (caise, curmale, prune) și nuci precum migdale, caju, macadamia…etc.

 

Profil de siguranță, contraindicații

 

Stafidele, în special varietatea aurie, sunt tratate cu dioxid de sulf care poate agrava astmul și alte reacții alergice la persoanele sensibile la sulf. Citiți cu atenție etichetele care pot informa despre produsele tratate cu sulf înainte de utilizare. Cu toate acestea, produsele uscate natural la soare sunt sigure de utilizat chiar și pentru aceste persoane.
Diabet: Stafidele sunt bogate în zahăr natural, având un conținut ridicat de fructoză și glucoză. Datorită acestui fapt, persoanele cu diabet trebuie să consume stafide cu moderație, deoarece pot crește nivelul glicemiei. În prezent, nu există stafide modificate special pentru a avea un conținut redus de zahăr. Prin urmare, este important pentru persoanele cu diabet să monitorizeze porțiunile și să discute cu un specialist în nutriție sau cu un medic despre cel mai bun mod de a include stafidele în dieta lor.

 

Valori nutriționale

 

Stafide fără sâmburi (Vitis vinifera), Valoare Nutritivă per 100 g, ORAC Value 3037, (Sursă: Baza Națională de Date cu Nutrienți USDA)

 

Principiu Nutritiv Valoare Nutritivă Procent din DZR*
Energie 299 Kcal 15%
Carbohidrați 79.18 g 61%
Proteine 3.07 g 5.5%
Grăsimi Totale 0.46 g 1.5%
Colesterol 0 mg 0%
Fibre Dietetice 3.7 g 10%
Vitamine    
Folati 5 µg 1%
Niacină 0.766 mg 5%
Acid Pantotenic 0.095 mg 2%
Piridoxină 0.174 mg 13%
Riboflavină 0.125 mg 10%
Tiamină 0.106 mg 9%
Vitamina A 0 IU 0%
Vitamina C 2.3 mg 3%
Vitamina E 0.12 mg 1%
Vitamina K 3.5 µg 3%
Electroliți    
Sodiu 11 mg 1%
Potasiu 749 mg 16%
Minerale    
Calciu 50 mg 5%
Cupru 0.318 mg 35%
Fier 1.88 mg 23%
Magneziu 7 mg 2%
Mangan 0.299 mg 12%
Fosfor 101 mg 15%
Seleniu 0.6 µg 1%
Zinc 0.22 mg 2%
Fitonutrienți    
Alfa Caroten 0 µg
Beta Caroten 0 µg
Beta Crypto-xantină 0 µg
Luteină-zeaxantină 0 µg
*DZR = Doza Zilnică Recomandată