Descriere și beneficii pentru sănătate

Coenzima Q10 este produsă de corpul uman și este necesară pentru funcționarea tuturor celulelor. Este o substanță liposolubilă asemănătoare vitaminelor, care se găsește în mod natural în organism și are un rol critic în producerea energiei ATP prin metabolizarea carbohidraților și grăsimilor (95% din energia organismului este generată astfel). Coenzima Q10 se găsește în aproape fiecare celulă din organism, în mitocondria celulară, care este și “uzina celulei”.

Un al doilea rol important al coenzimei Q10 este acela de antioxidant. Antioxidanții luptă cu particulele nocive din organism cunoscute sub numele de radicali liberi, care dăunează membranelor celulare și pot provoca chiar moartea celulelor. Oamenii de știință cred că radicalii liberi contribuie la procesul de îmbătrânire, precum și la o serie de probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă și cancer. Antioxidanții, cum ar fi coenzima Q10, pot neutraliza radicalii liberi și pot ajuta la prevenirea unora dintre daunele pe care le provoacă aceștia. De asemenea, se crede că aceasta ajută inima, deoarece poate îmbunătăți producerea de energie în celule, în scopul prevenirii formării cheagurilor de sânge.

Numeroase cercetări au demonstrat că coenzima Q10 îmbunătățește starea persoanelor care suferă de boala Alzheimer, are efect antiîmbătrânire prin protecția oferită în stresul oxidativ și îmbunătățește funcțiile mitocondriale. Deoarece este implicată în producerea de energie, ea poate îmbunătăți performanța fizică și mentală prin îmbunătățirea ritmului cardiac și a oxigenării. Aceste îmbunătățiri au fost semnificative la doar câteva săptămâni de la administrarea coenzimei Q10.

Utilizare medicală

Doza zilnică recomandată de coenzima Q10 este de 30 până la 100 mg pe zi, luate în doze divizate, însă valoarea recomandată poate ajunge și la 200-400 mg pe zi în cazul persoanelor cu boli de inimă, diabet sau tensiune arterială. Coenzima Q10 este solubilă în grăsimi (liposolubilă), așa că este mai bine absorbită dacă este luată împreună cu o masă care conține ulei sau grăsime. Efectul clinic nu este imediat și poate dura până la opt săptămâni.

Recomandări pentru coenzima Q10

Acest nutrient este benefic în afecțiunile cardiovasculare și se presupune că joacă un rol pozitiv în tulburările cognitive sau neurodegenerative, dar sunt necesare mai multe studii. Pare oportun să se completeze dieta cu acest nutrient, ca parte a unui regim pe termen lung, în special pentru cei cu afecțiuni cardiovasculare. Tratamentul pe termen lung cu 10-30 mg pare a fi o opțiune rezonabilă pentru multe persoane. Este mai bine absorbit într-o bază uleioasă și în scop practic se “ambalează” într-o capsulă. Cele mai multe dintre capsulele de coenzima Q10 variază de la 10 mg la 200 mg.

Surse alimentare

În general, coenzima Q10 este disponibilă în trei tipuri de alimente: pește, organe animale (inclusiv ficat, rinichi și inimă) și în germenii de cereale integrale, spanac și broccoli. Sursele cele mai concentrate de coenzima Q10 – cum ar fi inima sau rinichiul – conțin aproximativ 2-3 miligrame la 100 de grame de inimă sau rinichi. Germenii de cereale conțin mai puțină coenzimă Q10, însă conțin și vitamina E în cantități de 5-10 UI pentru 100 g, iar vitamina E lucrează împreună cu coenzima Q10 în organism.

Carența

Simptomele de deficiență de coenzima Q10 nu sunt bine studiate. Cu toate acestea, deficitul de acest nutrient a fost în mod clar asociat cu o varietate de probleme cardiace, inclusiv aritmii, angină pectorală și hipertensiune arterială. Probleme în reglarea zahărului din sânge au fost, de asemenea, corelate cu deficitul de coenzima Q10, la fel și ulcerul gastric.

Observații

Doze mari de coenzima Q10 pot avea efecte secundare precum neliniște și insomnie. Simptomele de toxicitate pentru coenzima Q10 nu sunt suficient cercetate. Într-un studiu cu 5143 de pacienți care au luat 30 mg pe zi, mai puțin de 1% dintre toți pacienții s-au plâns de disconfort gastric, greață, diaree sau apetit.