Functii si beneficii pentru sanatate
Poate cea mai importanta functie a fierului in organism este producerea de hemoglobina si mioglobina (o forma de hemoglobina din tesutul muscular) si oxigenarea globulelor rosii ale sangelui.
Fierul este unul dintre mineralele regasite in cele mai mari cantitati in sange. Este esential pentru multe alte enzime, inclusiv catalaza si este important in crestere. Mai este nevoie de fier si pentru fortifierea sistemului imunitar si pentru producerea de energie.
Carenta de fier
Carenta este provocata cel mai adesea de un consum scazut de alimente bogate in fier. Oricum, poate provenii si din sangerari intestinale, dintr-o dieta bogata in fosfor, dintr-o digestie proasta, din consum excesiv de cafea, dar si din multe alte cauza.
Pe perioada menstruatiei femeile pierd cantitati semnificative de fier, mai ales daca au o perioada lunga si intensa si/sau cicluri mentruale scurte. Exercitiile grele si transpiratia intensa elimina fierul din organism. Vegetarienii sunt susceptibili de carenta.
Simptomele carentei includ anemie, par casant, dificultati de inghitire, tulburari digestive, ameteli, oboseala, oase fragile, caderea parului, obezitate, paloare, reactii mintale incetinite.
Datorita faptului ca fierul se inmagazineaza in organism, cantitati prea mari din acest mineral pot provoca neplaceri. O cantitate prea mare de fier in tesuturi si organe duce la producerea de radicali liberi si creste nevoia de vitamina E. Deasemenea, un nivel prea ridicat poate fi pus in legatura cu bolile de inima si cancerul.
Surse alimentare
Fierul se gaseste in oua, peste, ficat, carne de vita, spanac, verdeata, cereale integrale, alune, avocado, sfecla, drojdie de bere, melasa, pere, piersici, prune uscate, etc…
Observatii si atentionari
Daca nu sunteti diagnosticat cu anemia nu luati fier! Daca luati suplimente cu multivitamine si minerale, alegeti produsele care nu contin fier. Daca aveti nevoie de suplimente care contin fier, nu le luati in acelasi timp cu vitamina E. Alegeti o forma naturala, cum ar fi gluconatul de fier sau fumaratul feros, deoarece formele anorganice, sintetice cum ar fi sulfatul feros, pot oxida vitamina E. Se recomanda 8 mg/zi pentru un barbat adult, 12 mg/ zi pentru un baiat de peste 10 ani si 18 mg/zi pentru femei si fete de peste 11 ani, 27 mg/zi pentru femeile insarcinate.
Pentru absorbtia fierului trebuie sa fie suficient acid clorhidric (HCl) in stomac. Cuprul, magneziul, molibdenul, vitamina A si vitamina B sunt necesare pentru o absorbtie completa a fierului.
Vitamina C creste absorbtia fierului cu 30%. Calciul ingerat din mancare poate inhiba absorbtia fierului regasit in alimente.
Comenteaza