Importanta si beneficii pentru sanatate

Magneziu este un catalizator vital in activitatea enzimelor, in special in activitatea celor implicate in producerea de energie. Ajuta la mentinerea nivelului calciului si al potasiului.

Magneziul este necesar in prevenirea calcifierii tesutului moale. Acest mineral esential apara vasele arteriale de solicitarea rezultata din schimbarea brusca a presiunii sangelui si joaca un rol important in formarea oaselor si in metabolismul carbohidratilor si al mineralelor. Impreuna cu vitamina B6 (piridoxina), magneziul ajuta la reducerea si dizolvarea fosfatului de calciu din pietrele de la rinichi si poate prevenii formarea calculilor renali din oxalat de calciu.

Cercetarile au demonstrat ca poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, a osteoporozei, a unor forme de cancer si poate reduce nivelul colesterolului. Este eficient in prevenirea aparitiei premature a contractiilor si a travaliului la femeia insarcinata.

Suplimentele cu magneziu luate in timpul sarcinii au un efect determinant in reducerea defectelor din nastere. Un studio publicat de Journal of the America Medical Association reporteaza cu 70% mai putine cazuri de retard mintal la copii ai caror mame au luat magneziu in timpul sarcinii. Incidenta paraliziei cerebrale a fost cu 90% mai scazuta.

Carenta de magneziu

Carenta intervine in transmiterea impulsurilor nervoase si musculare, producand iritabilitate si nervozitate. Suplimentarea dietei cu magneziu poate ajuta in prevenirea depresiilor, a ametelilor, a slabiciunii musculare si a spasmelor, in sindromul premenstrual (PMS) si ajuta la mentinerea echilibrului corect al PH-ului organismului si a temperaturii normale a corpului.

Printre posibilele manifestari ale lipsei de magneziu din organism se afla confuzia, insomnia, iritabilitatea, digestia proasta, tahicardia, convulsiile si crizele nervoase; adesea, carenta de magneziu poate fi o cauza grava sau chiar fatala a aritmiei cardiace, a hipertensiunii arteriale sau a opririi bruste a inimii, a astmului, a oboselii cornice, si a sindromului durerii cornice si a bolilor pulmonare.

Se poate efectua testul carentei de magneziu, o procedura numita masurare a magneziului intracelular. Acesta este testul cel mai exact pentru masurarea exacta a nivelului de magneziu si ar trebuie sa fie un test de rutina in controalele medicale, deoarece un nivel scazut agraveaza aparoape toate bolile, in special pe cele cardiovasculare.

Surse alimentare

Se gaseste in multe alimente, in special in produsele lactate, peste, carne si fructe de mare. Alte alimente bogate in magneziu sunt merele, caisele, avocado, bananele, drojdia de bere, orezul negru, pepenele galben, smochinele, usturoiul, verdeata, lamaile, meiul alunele, somonul, lucerna, iarba matei, graul si cerealele integrale, trifoiul rosu, salvia, coada soricelului, stevia galbena si ardeiul iute.

Observatii

Consumul de alcool, folosirea diferitelor diuretice, diareea, prezenta fluoridei sau nivelul crescut de zinc si vitamina D cresc nevoile de magneziu ale organismului. Consumul crescut de grasimi, ulei de ficat de cod, calciu, vitamina D si proteine scade absorbtia magneziului. Vitaminele solubile in ulei scad absorbtia magneziului, ca si alimentele care contin acid oxalic, cum ar fi alunele, cacao, rubarba, spanacul si ceaiul.