– contin 100 de Kcal la fiecare 100 de grame;

– asigura 10% din DZR de vitamina C;

– sursa importanta de pectina si bor.

Perele – beneficii pentru sanatate

Cu numai 100 de calorii la 100 gr, fiecare para ofera un “dulce”extraordinar pentru cei care tin la aportul de calorii consumate.
O para medie are o greutate de aproximativ 166 de grame, 25 grame de carbohidrati, 1 gram de grasimi si proteine, 4 grame de fibre alimentare, 10% din DZR de vitamina C si 2% fier si calciu. Perele sunt, de asemenea, o sursa de potasiu. Potasiul este un mineral important pentru pulsul inimii, contractia muschilor, impulsurile nervoase, metabolismul proteic si glucidic, dar care se pierde cu usurinta din organism prin deshidratare sau transpiratie.
Perele contin, de asemenea, cantitati semnificative de pectina si bor. Studiile au aratat ca pectina ajuta la inhibarea anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de colon.
Borul promoveaza stimularea activitatii electrice din creier. De asemenea, ajuta organismul sa-si pastreze calciul, fapt care previne osteoporoza sau retardul. De asemenea, contin acid folic, substanta indispensabila femeilor insarcinate.
Constituie o sursa rapida si naturala de energie, gratie continutului ridicat de glucoza si fructoza si au un efect racoritor, un pahar de suc de pere fiind capabil sa reduca febra, atunci cand aceasta apare.

Descriere:

Perele sunt unele dintre cele mai vechi fructe din natura, care spre deosebire de multe alte fructe isi imbunatatesc aspectul si aroma dupa ce sunt culese.
Perele proaspete ofera o sursa rapida de energie, datorita zaharurilor naturale (glucoza si fructoza).
Perele sunt comori dulci si zemoase, disponibile toamna. Cu textura lor delicioasa si aroma impetuoasa, ele sunt excelente fie intr-o tarta cu pere, fie consumate ca atare.
Desi exista aproape 1.000 de soiuri de pere cultivate in lume, veti intalni frecvent numai 6 sau 7 soiuri comerciale in supermarketuri sau piete. Octombrie este luna din an cand sunt disponibile cele mai multe soiuri de pere, asa ca este un moment bun pentru a le consuma in aceasta perioada.
Fac parte din familia : Rosaceous; Denumirea sciintifica: Pyrus communis.

Cumparare si pastrare

Selectati pere verzi, care sunt ferme, nu moi si fara pete sau lovituri. Tulpinile trebuie sa fie intacte. Lasa-le la temperatura camerei si se vor coace in cateva zile pana la o saptamana, in functie de cat de verrzi au fost cumparate. Cele mai multe pere sufera modificari subtile de culoare, deoarece acestea se coc, iar unele vor dezvolta un parfum dulce cand vor fi coapte. Pentru a fi sigur ca cele pe care le cumparati sunt gata sa fie mancate, se aplica o usoara presiune la codita cu degetul mare. In cazul in care cedeaza presiunii, aceasta este gata.

Servirea

Cea mai buna metoda de servire a perelor este ca atare, eventual taiati fructul felii, direct in palma.
Condimentele ce merg cel mai bine cu perele sunt scortisoara, nucsoara, ghimbirul si fructele cu coaja lemnoasa, mai ales migdalul.
Perele sunt potrivite si in tarte, cu nuci si miere, budinci, inghetata, sau salate cu legume si branza.

Date nutritionale 

Para(Pyrus communis), Proaspete,

Valori nutritive per 100 g

Principiu activ

Valoare nutrient

Procent DZR
(doza zilnica recomandata)

Energie

58 Kcal

3%

Carbohidrati

13.81 g

11%

Proteine

0.38 g

<1%

Grasime totala

0.12 g

0.5%

Colesterol

0 mg

0%

Fibre alimentare

3.10 g

8%

Vitamine

Acid folic

7 µg

2%

Niacina (B3)

0.157 mg

1%

Acid pantotenic (B5)

0.048 mg

1%

Piridoxina (B6)

0.028 mg

2%

Riboflavina (B2)

0.025 mg

2%

Tiamina (B1)

0.012 mg

1%

Vitamina C

4.2 mg

7%

Vitamina A

23 IU

1%

Vitamina E

0.12 mg

1%

Vitamina K

4.5 µg

4%

Electroliti

Sodiu

1 mg

0%

Potasiu

119 mg

2.5%

Minerale

Calciu

9 mg

1%

Cupru

0.082 mg

9%

Fier

0.17 mg

2%

Magneziu

7 mg

2%

Mangan

2%

Fosfor

11 mg

2%

Zinc

0.10 mg

1%

Fitonutrienti

Beta-caroten

12 µg

Alfa-caroten

0 µg

Beta-cripto-xantin

2 µg

Luteina-zeaxantina

45 µg

Sursa: USDA – baza de data nationala pentru nutrienti din SUA.