- ameliorează disconfortul gastro-intestinal
- doar 57 calorii la 100 g
- efect laxativ
Beneficii pentru sănătate
Gutuile sunt o sursă excelentă de potasiu, dar conțin și o cantitate semnificativă de vitamina C și cupru.
Astringent și laxativ, este în mod tradițional considerat benefic în ameliorarea disconfortului gastro-intestinal.
Fiind bogate în fibre alimentare, gutuile sunt bune pentru cei care încearcă să piardă în greutate.
Gutuile au proprietăți antioxidante, care ajută corpul să lupte împotriva radicalilor liberi și reduc riscul de cancer.
Cercetările au arătat că gutuile ar putea avea anumite efecte antivirale.
Sucul de gutui este cunoscut ca tonic, antiseptic, astringent, analeptic și cu proprietăți diuretice.
Consumul regulat de gutui nu numai că ajută la digestie, dar ajută de asemenea la scăderea colesterolului.
Prezența potasiului în gutui ajută organismul să mențină presiunea arterială sub control.
Consumul regulat de gutui s-a dovedit a fi benefic pentru cei care suferă de tuberculoză, insuficiență hepatică, diaree și dizenterie.
Fiind bogată în antioxidanți, gutuia este considerată a fi de ajutor în ameliorarea stresului și inducerea de calm. Gutuia are un conținut scăzut de grăsimi saturate, colesterol și sodiu, având în același timp o mulțime de fibre alimentare, cupru și vitamina C.
Sucul de gutui este bun pentru cei care suferă de anemie, boli cardiovasculare, boli respiratorii, boli ale tractului gastro-intestinal și chiar astm.
Sucul precum și pulpa de gutui fierte sau coapte servesc ca un bun remediu anti-emețic.
Descriere gutui
Gutuia este un fruct înrudit cu merele și perele și la fel ca ele are semințe, este de culoare galben strălucitor atunci când ajunge la maturitate, are o lungime de 7-12 cm și un diametru de 6-9 cm; pulpa fructului este densă, dură și puternic parfumată.
Gutuiul este cultivat în zone deluroase, sezonul gutuilor fiind din luna septembrie până la sfârșitul lunii noiembrie.
Denumirea științifică: Cydonia oblonga, Familia: Cydonia.
Cumpărare și păstrare
Selectați fructele, care sunt grele, ferme și intacte, cu pielea foarte galbenă. Cu toate acestea, se evită gutuile, care sunt foarte verzi, deoarece indică faptul că acestea nu sunt coapte.
Dacă doriți să se mai coacă, lăsați-le la temperatura camerei. Pentru a le păstra timp de câteva săptămâni, în condiții optime atunci când sunt coapte, înfășurați-le separat în frigider. Gutuile sunt dificil de păstrat proaspete, dar se păstrează bine gătite, cu sau fără zahăr.
Preparare
La gătit nu își modifică textura și forma. Pregătițile decojite, așa cum ați face cu un măr. Pot fi utilizate pentru a face gem, jeleuri, compoturi, sirop și chiar vin. Gutuile sunt potrivite și în plăcintă, tartă sau în salate de fructe.
Valori nutriționale gutui
Gutui (Cydonia oblonga), Proaspete, Valori nutriționale per 100 g
Ce conține gutuia | ||
Principiu activ | Cantitate nutrient | Procent DZR (doza zilnica recomandată) |
Energie | 57 Kcal | 3% |
Carbohidrați | 13.81 g | 11% |
Proteine | 0.40 g | <1% |
Grasime totală | 0.10 g | 0.5% |
Colesterol | 0 mg | 0% |
Fibre alimentare | 1.9 g | 4% |
Vitamine | ||
Acid folic | 3 mcg | 1% |
Niacina (B3) | 0.200 mg | 1% |
Acid pantotenic (B5) | 0.081 mg | 1.5% |
Piridoxina (B6) | 0.040 mg | 3% |
Riboflavina (B2) | 0.039 mg | 3% |
Tiamina (B1) | 0.020 mg | 2% |
Vitamina C | 15 mg | 25% |
Vitamina A | 40 IU | 1% |
Vitamina E | 0.12 mg | 1% |
Vitamina K | 4.5 mcg | 4% |
Electroliți | ||
Sodiu | 1 mg | 0% |
Potasiu | 119 mg | 2.5% |
Minerale | ||
Calciu | 11 mg | 1% |
Cupru | 0.130 mg | 14% |
Fier | 0.70 mg | 9% |
Magneziu | 8 mg | 2% |
Fosfor | 11 mg | 2% |
Zinc | 0.04 mg | <1% |
Seleniu | 0.6 mcg | 1% |
Fără cuvinte,chiar nu știam căci gutuile nu au zahăr,o întrebare sunt bune și pentru diabetici gutuile.Multumesc
Mulțumesc pentru interesul manifestat față de articolul despre gutui. Într-adevăr, gutuile sunt cunoscute pentru conținutul lor relativ scăzut de zahăr, comparativ cu alte fructe, ceea ce le face o opțiune mai bună pentru persoanele care monitorizează aportul lor de zaharuri. Totuși, este important de menționat că, deși au un conținut mai scăzut de zahăr, gutuile conțin carbohidrați care pot influența nivelul glicemiei.
Pentru persoanele cu diabet, consumul de gutui trebuie să fie echilibrat și integrat într-un plan alimentar bine gestionat. Gutuile oferă beneficii datorită conținutului de fibre, vitamine (cum ar fi vitamina C) și minerale, care pot ajuta la reglarea glicemiei și la îmbunătățirea sănătății generale.
Recomand consultarea unui medic sau a unui dietetician pentru a determina cantitatea adecvată de gutui ce poate fi inclusă în dieta zilnică, ținând cont de necesitățile individuale și de controlul glicemic. Fiecare persoană cu diabet are nevoi nutriționale specifice, așa că este esențial să se personalizeze dieta în funcție de aceste nevoi.
Sper că aceste informații sunt utile și vă încurajăm să continuați să explorați beneficiile diferitelor fructe și modul în care acestea se pot încadra într-o alimentație sănătoasă și echilibrată.