– sursa de antioxidanti;

– sursa buna de vitamine din complexul B.

Mararul – Beneficii pentru sanatate

Mararul contine numerosi compusi si derivati chimici care sunt cunoscuti pentru puterea lor antioxidanta si de prevenire a bolilor.  Aceasta planta populara nu contine colesterol si este foarte saraca in calorii.  Cu toate acestea,  ea contine mai multe  tipuri de antioxidanti si vitamine,  cum ar fi niacina,  piridoxina (vitamine din complexul B) si fibre alimentare care ajuta la scaderea colesterolului din sange.

Frunzele de marar (fire) si semintele contin multe uleiuri esentiale volatile, cum ar fi d-carvona,  dillapiol, DHC,  eugenol, limonen,  terpinene si miristicin .

Uleiul esential, eugenolul,  extras din marar a fost utilizat in scop terapeutic, ca anestezic local si anti-septic.  Eugenolul, de asemenea, a fost aprobat ca si ulei ce ajuta la reducerea nivelul de zahar din sange la diabetici.

Uleiul extras din semintele de marar are proprietati anti-spasmodice,  carminative,  digestive, dezinfectante,  galactogene (ajuta la secretia de lapte matern), proprietati sedative.

De asemenea, este bogat in multe vitamine vitale, inclusiv acid folic, riboflavina, niacina, vitamina A , beta-caroten, vitamina C, care sunt esentiale pentru un metabolism optim .

Vitamina A si beta-carotenul sunt flavonoizi naturali cu efect antioxidant, 100 g de crengute de marar asigurand 7718 UI sau 257% din DZR.

Mararul proaspat este o sursa excelenta de vitamine antioxidante, cum ar fi vitamina C , 100 g continand aproximativ  85 mg sau 140% de vitamina C.
Vitamina C ajuta corpul sa dezvolte rezistenta impotriva agentilor patogeni si curata organismul de  substantele daunatoare (radicalii liberi).

Mararul este o sursa buna si de minerale precum cupru, potasiu, calciu, mangan, fier si magneziu. Cuprul este un cofactor pentru multe enzime vitale, inclusiv citocrom c-oxidaza si superoxid dismutaza (alte minerale care functioneaza ca si cofactori pentru aceasta enzima sunt manganul si zincul).

Zincul este un co-factor in multe enzime care regleaza cresterea si dezvoltarea, producerea spermei, digestia si sinteza acidului nucleic.

Potasiul este o componenta importanta ce regleaza nivelul de apa din celulele corpului, care ajuta inima si controleaza tensiunea arteriala.

Mararul este considerat unul dintre cele mai valoroase alimente si cu toate acestea, 100 g de marar contine numai 43 de calorii, insa cantitatea de fito-nutrienti este cea mai ridicata dintre toate alimentele, fie ca este vorba de nuci, leguminoase, cereale sau carne.

100 g de marar contine(% din DZR per 100 g):

37,5% din folati (vitamina B11),

14% din vitamina B6 (piridoxina),

23% din riboflavina (vitamina B2),

140% din vitamina C,

257% din vitamina A,

21% din calciu,

82% din fier,

55% din mangan.

(Nota: DZR- doza zilnica recomandata)

Descriere:

Mararul este o planta perena,  unica intre plante,  in sensul ca atat frunzele sale,  cat si de semintele sunt folosite in bucatarie.

Grup: Umbellifere (grup mare de plante cu flori si condimente, care include chimenul , patrunjelul , feniculul , etc )

Familia:  Apiacee

Genul:  Anethum

Denumire stintifica:  Anethum graveolens .

Mararul este originar din regiunile mediteraneene si est-europene.  La fel ca si coriandru ,  planta necesita climate calde de vara,  cu sol fertil, bine drenat pentru a putea sa infloreasca. El atinge o inaltime de cca. 75-100 cm si are frunze de culoare verde inchis (fire),  care sunt subtiri , au o textura moale, cu aroma placuta bogata si un  gust usor dulce.

Semintele de marar,  ce sunt folosite ca si mirodenie, au gust asemanator cu semintele de chimion.

Cumparare si pastrare

Mararul proaspat, precum si semintele de marar sunt disponibile in toate pietele pe tot parcursul anului. Ori de cate ori este posibil, cumpara crengute proaspete, maturizate, deoarece aceastea sunt superioare ca aroma si bogate in multe vitamine vitale si antioxidanti, cum ar fi beta-caroten, vitamina C, folati, etc.

Mararul proaspat trebuie sa aiba crengute ferme, de culoare verde inchis si tulpini dure si sanatoase.

Odata ajunsi acasa, depozitati marul in frigider, intr-un pahar cu apa si acoperit cu un prosop de hartie umed. Pastrat asa, marul isi pastreaza fermitatea chiar si 3-4 zile.

Seminte de marar sunt de asemenea, disponibile in piete. Semintele le puteti folosii ca si condimet.

In magazin, cumpara seminte de marar intregi ,nu pudra, deoarece, de multe ori acesta pudra poate contine si alte pulberi picante. Semintele pot fi pastrate in loc racoros, uscat, intunecat, in recipiente inchise ermetic pentru mai multe luni si pot fi macinate cu ajutorul unui blender atunci cand este necesar.

Utilizare medicala

Ramurelele de marar au efect anti-septic, digestiv, si proprietati carminative.

Uleiul esential de marar, eugenolul, a fost folosit in scop terapeutic ca anestezic.

Tinctura de marar.