Vitamina B2 – functii si beneficii

Vitamina B2 este necesara celulelor respiratorii, cresterii, formarii globulelor rosii si producerii anticorpilor. Aduce beneficii si ochilor, calmeaza oboseala lor si este importanta in prevenirea cataractei.
De asemneam , ajuta la metabolizarea carbohidratilor, grasimilor si proteinelor. Impreuna cu vitamina A, mentine si imbunatateste membrane mucoaselor din tractul digestive. Riboflavina ajuta si la folosirea oxigenului in tesuturile pielii, unghiilor si parului., poate elimina matreata. Este de ajutor in absorbtia fierului si a vitaminei B6 (piridoxina).

Asigurarea necesarului de vitamin B2 este importanta in timpul sarcinii, deoarece lipsa acesteia poate ameninta dezvoltarea fatului, chiar daca femeia nu da semne de carenta.

Este necesara in metabolismul aminoacidului triptofan, transformat in organism in niacina (o forma a vitaminei B3).

Sindromul de tunel carpian poate beneficia de un tratament ce include riboflavina (vitamina B2) si vitamina B6.

Carenta se poate manifesta prin: crapaturi si dureri la coltul gurii, dereglari ale vederii, inflamarea gurii si limbii, leziuni la nivelul pielii, dermatite, caderea parului, ameteli, insomnia, digestie proasta, incetinirea raspunsului mintal.

Surse alimentare:

Vitamina B2 se gaseste in: galbenus de ou, branza, peste, carne, lapte, legume (spanac, varza, sparanghel, ardei), fructe (avocado, coacaze, macese) si cereale integrale.

Folosirea contraceptivelor si exercitiile fizice intense cresc nevoia organismului de vitamin B2. Este usor distrusa de lumina, antibiotice si alcool.

Doza zilnica recomandata (DZR) pentru vitamina B2 este de 1.66 mg.