Ghid Nutritie

< inapoi la lista de articole

Merele

Merele

 

- continut scazut de calorii, 50kcal la 100 gr;

- bogate in fibre alimentare (pectina);

- sursa buna de vitamine din complexul B si de minerale.

Beneficii pentru sanatate

Marul este unul dintre cele mai populare fructe. El contine o lista impresionanta de substante nutritive esentiale, care sunt necesare pentru cresterea si dezvoltarea normala.
Merele contin un nivel scazut de calorii, 100 g de felii de fructe proaspete contin numai 50 de calorii.
Merele nu contin grasimi saturate si colesterol, insa sunt bogate in fibre alimentare (pectina) care impiedica absorbtia de colesterol rau (LDL) in intestine. Fibrele dietetice, de asemenea, ajuta la protejarea mucoasei colonului de la expunerea la substante toxice prin legarea la cauzatoare de cancer de colon.
Fructele de mar contin cantitati semnificative de vitamina C si beta-caroten. Vitamina C este un puternic antioxidant natural.
Merele sunt bogate in antioxidanti fitonutrienti flavonoide si polifenoli. Cel mai important flavonoid din mere este epicatechina. Merele sunt bogate, de asemenea, in acid tartric  care ofera aroma usor acrisoara. Acestea ajuta organismul sa se protejeze de efectele nocive ale radicalilor liberi.
In plus, merele sunt o sursa buna de vitamine din complexul B, cum ar fi riboflavina, tiamina, si piridoxina (vitamina B-6). Impreuna, aceste vitamine ajuta ca si co-factori de enzime ale metabolismului, precum si in diverse functii de sinteza din interiorul corpului.
Merele contin, de asemenea, cantitati mici de minerale precum potasiu, fosfor, calciu.

Descriere:

Delicioase si crocante, merele sunt unul dintre cele mai populare fructe. Indragostitii de fitness cred ca acest fruct minunat, imbogatit cu numerosi fitonutrienti este in adevaratul sens al cuvantului indispensabil pentru o sanatate optima. Antioxidantii din mere au o concetratie mare ceea ce justifica zicala, "un mar pe zi tine doctorul departe".
Merele sunt culese din copaci de dimensiuni medii.
Familia Rosaceae. Denumirea stiintifica: Malus domestica. 
Marul isi are originea in zone muntoase bogate in minerale din Kazahstan, si acum este cultivat in multe parti ale lumii.
Merele au forma rotunda. La exterior culoarea pielii difera, in functie de tipul de soiul. Pe plan intern, pulpa suculenta are culoare alb-crem. Are un gust usor dulce-acrisor.
Semintele sunt necomestibile, din cauza gustului lor amar.
Exista mai multe soiuri de mere cultivate in SUA si in intreaga lume, fie doar pentru a fi servite ca atare sau ca un desert de fructe, pentru gatit sau coapte in multe retete.

Cumparare si pastrare

Mere proaspete sunt disponibile in magazine pe tot parcursul anului. Alege mere proaspete, luminoase, cu o textura ferma si un parfum puternic. Evitati fructele cu semne de presiune pe suprafata lor, deoarece acestea indica o proasta manevrabilitate si un transport de proasta calitate.
Mere proaspete pot fi pastrate la temperatura camerei timp de cateva zile si depozitate in frigider timp de doua pana la trei saptamani. Spalati-le in apa rece curata inainte de utilizare pentru a elimina orice urma de praf de pe suprafata si de pesticide / fungicid , reziduri.

Sfaturi de servire

Scoateti capatul de sus folosind un cutit pentru decojit si taiati in doua jumatati egale. Scoateti semintele mici plasate in centru. Taie fructele in cuburi sau felii, sau il poti da chiar si pe razatoare.
Mananca merele cu tot cu piele pentru a obtine beneficii maxime pentru sanatate.
Mere feliate se inchid la culoare devenind usor maronii (colorarea maronie se datoreaza oxidarii), la expunerea la aer ca urmare a conversiei in forma de fier de la oxid de fier. Daca trebuie sa le serviti felii, clatiti in apa in care ati adaugat in prealabil cateva picaturi de lamaie.
Se pot servi ca si suc la orice ora a zilei.
De asemenea se mai uitlizeaza in prepararea gemurilor, placintelor, sau a salatelor de fructe.

  

Date nutritionale 


Mere (Malus domestica), Proaspete, 

Valori nutritive per 100 g

Principiu activ

Valoare nutrient

Procent DZR
(doza zilnica recomandata)

Energie

50 Kcal

2,5%

Carbohidrati

13.81 g

11%

Proteine

0,26 g

0,5%

Grasime totala

0,17 g

0,5%

Colesterol

0 mg

0%

Fibre alimentare

2.40 g

6%

Vitamine

   

Acid folic

3 micrograme

1%

Niacina (B3)

0.091 mg

1%

Acid pantotenic (B5)

0.061 mg

1%

Piridoxina (B6)

0.041 mg

3%

Riboflavina (B2)

0.026 mg

2%

Tiamina (B1)

0.017 mg

1%

Vitamina C

4,6 mg

8%

Vitamina A

54 UI

2%

Vitamina E

0,18 mg

1%

Vitamina K

2.2 g

2%

Electroliti

   

Sodiu

1 mg

0%

Potasiu

107 mg

2%

Minerale

   

Calciu

6 mg

0,6%

Fier

0,12 mg

1%

Magneziu

5 mg

1%

Fosfor

11 mg

2%

Zinc

0,04 mg

0%

Cupru

0

-

Fitonutrienti

   

Caroten-SS

27 micrograme

-

Cripto-xanthin-SS

11 micrograme

-

Luteina-zeaxantina

29 micrograme

 

Caroten-SS

27 micrograme

-

Cripto-xanthin-SS

11 micrograme

-

Sursa: USDA – baza de data nationala pentru nutrienti din SUA.

 

 

 


Adauga un comentariu

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Informatii site

Parteneri

Publicitate

Ultimele vizualizate