– amelioreaza disconfortul gastro-intestinal;

– efect laxativ;

– contine fibre alimentare, vitamina C si cupru.

Gutuile – Beneficii pentru sanatate

Gutuile sut o sursa excelenta de potasiu, dar contin si o cantitate semnificativa de vitamina C si cupru.
Astringent si laxativ, este in mod traditional considerat benefic in ameliorarea disconfortului gastro-intestinal.
Fiind bogate in fibre dietetice, gutuile sunt bune pentru cei care incearca sa piarda in greutate .
Gutuile au proprietati antioxidante, care ajuta corpul sa lupte impotriva impotriva radicalilor liberi si reduc riscul de cancer.
Cercetarile au aratat ca gutuile ar putea avea anumite efecte anti-virale.
Sucul de gutui este cunoscut ca si tonic, antiseptic, astringent, analeptic si cu proprietati diuretice.
Consumul regulat de gutui nu numai ca ajuta la digestie, dar ajuta de asemenea la scaderea colesterolului.
Prezenta potasiului in gutui ajuta organismul sa mentina presiunea arteriala sub control.
Consumul regulat de gutui sa dovedit a fi benefic pentru cei care sufera de tuberculoza, insuficienta hepatica, diaree si dizenterie.
Fiind bogata in antioxidanti, gutuia este considerata a fi de ajutor in ameliorarea stresului si inducerea de calm.
Gutuia are un continut scazut de grasimi saturate, colesterol si sodiu, avand in acelasi timp o multime de fibre alimentare, cupru si vitamina C.
Sucul de gutui este bun pentru cei care sufera de anemie, boli cardiovasculare, boli respiratorii, boli ale tractului gastro-intestinal si chiar astm.
Sucul precum si pulpa de gutui fierte sau coapte servesc ca un bun remediu anti-emetic.

Descriere:

Gutuia este un fruct inrudit cu merele si perele si la fel ca ele are seminte, este de culoare galben stralucitor atunci cand ajunge la maturitate, are o lungime de 7-12 cm si un diametru de 6-9 cm; pulpa fructului este densa, dura si puternic parfumata.
Gutuiul este cultivat in zone deluroase, sezonul gutuilor fiind din luna septembrie pana la sfarsitul lunii noiembrie.
Denumirea stintifica: Cydonia oblonga, Familia: Cydonia.

Cumparare si pastrare

Selectati fructele, care sunt grele, ferme si intacte, cu pielea foarte galbena. Cu toate acestea, se evita gutuile, care sunt foarte verzi, deoarece indica faptul ca acestea nu sunt coapte.
Daca doriti sa se mai coaca, lasati-le la temperatura camerei. Pentru a le pastra timp de cateva saptamani, in conditii optime atunci cand sunt coapte, infasuratile separat in frigider. Gutuile sunt dificil de pastrat praspete, dar se pastreaza bine gatite, cu sau fara zahar.

Preparare

La gatit nu isi modifica textura si forma. Pregatitile decojite , asa cum ati face cu un mar. Pot fi utilizate pentru a face gem, jeleuri, compoturi, sirop si chiar vin. Gutuile sunt potrivite si in placinta, tarta, sau in salate de fructe.

Date nutritionale

Gutui(Cydonia oblonga), Proaspete,

Valori nutritive per 100 g

Principiu activ

Valoare nutrient

Procent DZR
(doza zilnica recomandata)

Energie

57 Kcal

3%

Carbohidrati

13.81 g

11%

Proteine

0.40 g

<1%

Grasime totala

0.10 g

0.5%

Colesterol

0 mg

0%

Fibre alimentare

1.9 g

4%

Vitamine

Acid folic

3 µg

1%

Niacina (B3)

0.200 mg

1%

Acid pantotenic (B5)

0.081 mg

1.5%

Piridoxina (B6)

0.040 mg

3%

Riboflavina (B2)

0.039 mg

3%

Tiamina (B1)

0.020 mg

2%

Vitamina C

15 mg

25%

Vitamina A

40 IU

1%

Vitamina E

0.12 mg

1%

Vitamina K

4.5 µg

4%

Electroliti

Sodiu

1 mg

0%

Potasiu

119 mg

2.5%

Minerale

Calciu

11 mg

1%

Cupru

0.130 mg

14%

Fier

0.70 mg

9%

Magneziu

8 mg

2%

Fosfor

11 mg

2%

Zinc

0.04 mg

<1%

Seleniu

0.6 µg

1%

Sursa: USDA – baza de data nationala pentru nutrienti din SUA.