- este asa numitul “zahar natural”
- ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange
Beneficii pentru sanatate
Stevia este o planta saraca in calorii. Componentele acestei plante sunt de pana la 300 de ori mai dulci decat zaharul. Dulceata de zahar din stevie este datorata mai multor compusi glicosidici, inclusiv stevioside, steviolbioside, rebaudioside AE, precum si dulcoside.
Extracte de stevie, cum ar fi rebaudioside-A, se dovedesc a fi de pana la 300 de ori mai dulci decat zaharul. Spre deosebire de zahar, extractele de stevie au mai multe proprietati unice, cum ar fi viata lunga la raft, toleranta la temperaturi ridicate, non-fermentative si contine aproape 0 calorii.
In plus, planta de stevie are steroli, compusi antioxidanti, cum ar fi triterpene, flavonoide, taninuri. Unii dintre flavonoizii polifenolici antioxidanti prezenti in stevie este kaempferol, quercetin, acid clorogenic, acid cafeic, isoquercitrin, isosteviol etc.
Studiile au descoperit ca kaempferol poate reduce riscul de cancer pancreatic cu 23% (American Journal of Epidemiology).
Acidul Clorgenic reduce conversia enzimatica de glicogen in glucoza, in plus fata de scaderea de absorbtie a glucozei in intestin. Astfel, acesta ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange.
Studiile de laborator confirma, de asemenea, o reducere a nivelului de glucoza din sange si o crestere a concentratiei hepatice de glucoza-6-fosfat si de glicogen.
Anumite glicozide din extractul de stevie au fost gasite benefice pentru dilatarea vaselor de sange, cresterea excretiei de sodiu, si a cantitatii de urina. Intr-adevar, stevia, la doze mai mari decat ca un indulcitor, poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale.
Fiind un indulcitor non-carbohidrat, stevia nu ar favoriza o crestere a Streptococcus mutans (bacterie specifica cavitatii bucale), care este atribuita agentului cauzal al cariilor dentare.
In plus, fiind o planta, stevia contine multe vitamine si minerale vitale, care sunt absente in indulcitorii artificiali.
Flolosirea steviei in medicina traditionala: extractul de stevie a fost folosit intaia oara in America de Sud (unde este cunoscut sub numele de CAA-el-ee sau jheéé KAA), pentru a reduce greutatea, pentru a trata infectiile din plagi, in afectiunile inflamatorii, in umflarea picioarelor si ca un tonic pentru a trata depresia.
Descriere
Stevia este o planta cu frunze, mica, dulce de origine din America de Sud, folosit de catre triburile native de guarani din Paraguay de secole. Este stevia varianta sigura ce contine mai putini carbohidrati decat zaharul obisnuit? Are suficienti nutrienti si este sigura pentru consumul uman ca si alte plante, cum ar fi busuioc, menta, cimbru, etc..
Studii stiintifice recente stabilesc ferm ca aceasta planta dulce are, in fapt, multe beneficii pentru sanatate, derivate fitochimice, compusi care ajuta sangele sa controleze nivelul de zahar, colesterol, tensiunea arteriala, in plus fata de utilizarea sa ca indulcitor natural. Impreuna cu cresterea cererii de alternative alimentare cu putine calorii, stevia a atras atentia iubitorilor de sanatate, de fitness si de viata in general.
Familia: Asteraceae; Numele stiintific: Stevia rebaudiana.
Planta de stevie creste la 2-4 metri in inaltime, cu tulpini subtiri, ramnificate si infloreste in zonele temperate si in unele parti din regiunile tropicale. Aceasta este cultivata ca si cultura comerciala in Japonia, China, Thailanda, Paraguay si Brazilia. Astazi, China este lider exportator de produse de stevie.
Aproape toate partile din planta au gust dulce, cu toate acestea, glicozidele dulci sunt concentrate de obicei mai mult in frunzele zimtate de culoare verde inchis. Indienii guarani din Paraguay au folosit frunzele sale pentru a indulci bauturi si produse alimentare, dar si in diferite medicamente traditionale.
In timpurile moderne, este utilizata pe scara larga in produsele alimentare din mai multe state din regiunea Asiei de Est si in tarile din America de Sud, iar in acest moment are o raspandire pe aproape tot globul.
Cumparare si pastrare
In habitatul sau natural, frunzele de stevie sunt recoltate atunci cand este necesar. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, stevia care se gaseste in piete este crescuta in conditii de sera sau, cel putin in agricultura supravegheata. In general, frunzele proaspete sunt uscate la soare, curatate de praf si depozitate intr-un container etans pentru o utilizare viitoare.
Pentru a o stoca, puneti-o in loc racoros, intunecat, umed, diferit de cel in care depozitati plante uscate, cum ar fi oregano, in cazul in care doriti ca acesta sa ramane in stare proaspata pentru mai multe luni.
Metode de pregatire si servire
Frunzele de stevie pot fi folosite direct in bucataria ta ca si indulcitor, cu toate ca de cele mai multe ori alegem sa o cumparam praf uscat /rafinat de stevioside / sirop de stevie, proaspat folosind-o numai la gatit.
Amintiti-va ca trebuie sa folositi o cantitate mult mai mica decat cea de zahar, deoarece stevia este de pana la 40 de ori mai dulce decat zaharul din trestia de zahar. Aproximativ, o lingurita de pulbere de frunze uscate este echivalent cu o cana de zahar, prin urmare, se utilizeaza in cantitati mici.
Puteti face, de asemenea, sirop de stevie prin adaugarea de o cana de apa fierbinte la 1/4 cana de stevie proaspata. Zdobiti amestecul astfel obtinut, filtrati-l printr-o sita, lasati-l 24h la temperatura camerei apoi in puteti pune in frigider si il folositi ca indulcitor natural. Ati putea dori, de asemenea, sa cumparati pudra de stevie-A care este o pudra alba, cristalina, de aproximativ 300 de ori mai dulce decat zaharul din trestie.
Iata cateva sfaturi de servire
In Japonia si in multe regiuni din Asia de Est, parti din planta de stevie sunt folosite pentru a indulci ceaiul, dulciurile, sosurile, produsele de patiserie si bauturile racoritoare.
Extractele de stevie sunt rafinate pentru a fi utilizate ca si zaharul de masa. Acesta poate fi apoi adaugate in gem, iaurt, inghetata, piureuri, deserturi, guma de mestecat, si serbeturi si, de asemenea, pentru a indulci medicamente amare.
In Brazilia, este folosita ca un remediu pentru a trata diabetul zaharat, hipertensiune arteriala, conditii de stres, etc …
Profilul de siguranta
Planta de stevie si produsele sale prelucrate nu sunt utilizate in tarile Uniunii Europene pentru efectele lor suspectate mutagene. In SUA, frunzele de stevie si extractele ei este limitata utilizarea doar in suplimentele alimentare. Cu toate acestea, rebaudioside-A, un glicozid prelucrat al steviei poate fi utilizat in siguranta in multe din aceste tari.
In concluzie, stevia si produsele sale sunt utilizate in unele tari avansate, cum ar fi Japonia si de secole de triburile de guarani din America de Sud si sa constatat a fi inofensiva pentru uzul uman, chiar si in timpul sarcinii.
Acesta este utilizata in unele tari avansate, ca o alternativa sigura de calorii mici, mai ales in dietele cu carbohidrati putini.
Acesta a fost folosit de catre triburile de guarani din Paraguay timp de secole, fara efecte adverse, fapt care este aprobat recent de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Mai multe Stevia are mai multi antioxidanti naturali, care ajuta la scaderea tensiunii arteriale, colesterolului, si in controlul diabetului zaharat.
Stevia poate fi utilizata in siguranta in timpul sarcinii, al alaptarii si chiar si la sugari.
Valori nutritionale
In esenta stevia nu contine calorii si carbohidrati. Deoarece este mult mai dulce decat zaharul (de la 100 pana la 300 de ori), cantitatile mici folosite nu adauga calorii semnificative sau carbohidrați în dieta ta.
Desi frunzele de stevie contin diverse vitamine si minerale, cele mai multe dintre ele se pierd atunci cand planta este procesată intr-un îndulcitor.
In plus, deoarece unele produse cu stevia contin ingrediente suplimentare, continutul de nutrienti poate varia.
Comenteaza