• au numai 16 calorii la 100 g
  • contin un compus antioxidant numit sulforafan
  • sursa buna de antioxidanti si fibre dietetice

Beneficii pentru sanatate

  • Din cele mai vechi timpuri, chinezii cred ca ridichile si alte legume din grupul Brassica, cum ar fi varza, conopida si napii ajuta la obtinerea unei stari generale de sanatate bune.
  • Ridichile sunt legume radacinoase mici si sarace in calorii. Radacina proaspata ofera numai 16 calorii la 100 g, cu toate acestea, acestea sunt o sursa foarte buna de antioxidanti, electroliti, minerale, vitamine si fibre dietetice.
  • Ridichile, ca si alte crucifere contin izotiocianat, un compus antioxidant numit sulforafan.
    Studiile dovedesc faptul ca sulforaphane ajuta in tratarea si prevenirea cancerului de prostata, de san, de colon si cancerul ovarian in ideea ca inhiba cresterea celulelor canceroase si are efecte cito-toxice asupra celulelor canceroase.
  • Radacinile proaspete sunt o sursa moderata de vitamina C, asigurand aproximativ 15 mg sau 18% din DZR de vitamina C la 100 g.
    Vitamina C este un puternic antioxidant solubil in apa si necesar organismului pentru sinteza de colagen. Vitamina C ajuta organismul curatand radicalii liberi si astfel prevenind cancerul si inflamatia si de asemenea ajuta la cresterea imunitatii. In plus, acestea contin niveluri adecvate de folati, vitamina B-6, riboflavina, tiamina si minerale precum fier, magneziu, cupru si calciu.
  • Ridichile sunt de asemenea bogate in multe fitochimicale, cum ar fi  Zeaxantina, luteina si betacarotenul, care sunt flavonoizi antioxidanti buni pentru detoxifiere. Puterea lor antioxidanta totala, masurata in termeni de capacitate de absorbtie a radicalilor de oxigen ( valoare ORAC ), este de 1736 micromol TE/100 g.

Descriere ridichi

Ridichea este una dintre legumele radacinoase nutritive prezente atat in salate precum si in retete principale. Aceasta leguma radacinoasa utilizata pe scara larga apartine familiei de Brassica.
Ele sunt considerate a provenii din China continentala cu secole in urma, dar acum sunt cultivate si consumate in intreaga lume.
Denumire stintifica: sativus Raphanus .

Ridichile sunt de mai multe feluri, de diferite forme, culori sau perioada in care se cultiva, ele pot fi clasificate in linii mari in patru tipuri principale- de vara, de toamna, de iarna si de primavara in timp ce producatorii le clasifica pe forme, culori si dimensiuni, cum ar fi de culoarea neagra sau alb, cu radacini rotunde sau alungite. Aroma lor usor iute provine de la substanta izotiocianat. Izotiocianatul a atras interesul cercetatorilor pentru potentialele lui beneficii pentru sanatate. Unul dintre cele mai cunoscute izotiocianate este sulforafanul, care a demonstrat efecte anticancerigene, neuroprotectoare si antiinflamatorii in studiile pe animale si celule umane. Aceste efecte se datoreaza in principal modului in care izotiocianatul regleaza anumite procese celulare, cum ar fi activarea cailor de detoxifiere si inhibarea inflamatiei.

Cumpararea si pastrarea

In general, ridichile sunt disponibile primavara si iarna.  Uita-te pentru radacini proaspete, solide si ferme in textura. Frunzele lor trebuie sa fie de asemenea proaspete, vii, nu ofilite. Evitati radacinile care au fisuri sau taieturi pe suprafata lor. Daca sunt galbene sau moi inseamna ca stocul este vechi si nu mai au aceiasi aroma si nici textura, acestea vor fi moi, nu vor mai fi crocante ca ridichile proaspete.
Odata ajunsi acasa, partile verzi se rup si se arunca. Apoi se spala bine cu apa curata pentru a scapa de praful de pe suprafata lor. Depozitati-le intr-o punga zip sau punga de plastic in frigider si acestea vor ramane proaspete  pana la o saptamana.

Preparare si servire

Ridichile sunt extraordinate fie daca le veti folosii in salate sau in mancaruri gatite.

Iata cateva sfaturi de servire:

  • consumate crude, fie ca un intreg sau ca salata alaturi de morcovi, sfecla, castravetesalata verde, etc
  • Francezii consuma ridichi la micul dejun cu unt dulce si sare.
  • Pot fi de asemenea pregatite la aburi ca si garnitura pentru friptura alaturi de alte legume (morcovi, cartofi, mazare, etc)
  • In India de Nord si Pakistan, ridichea este rasa si amestecata cu mirodenii si condimente si apoi folosita ca umplutura pentru a pregati painea “mooli parantha.”

Profilul de siguranta

Ridichea poate contine goitrogens, compus regasit si in crucifere si legume din familia Brassica, cum ar fi conopida, broccoli, etc. Goitrogens poate provoca umflarea glandei tiroide si consumul de plante care contin aceasta substanta trebuie sa fie evitat de catre persoanele cu disfunctii tiroidiene. Cu toate acestea, ele pot fi folosite din belsug la persoanele sanatoase.

Valori nutritionale

Ridichi (sativus Raphanus ), proaspete, Valori nutritionale pentru 100 g

Ce contine ridichea

 
Principiu activ Valoare nutrient Procent DZR
(doza zilnica recomandata)
Energie 16 Kcal 1 %
Carbohidrati 3.40 g 3%
Proteine 0.68 g 1%
Grasime totala 0.10 g <1%
Colesterol 0 mg 0%
Fibre alimentare 1.6 g 4%
Vitamine    
Acid folic 25 mcg 6%
Niacina (B3) 0.254 mg 1,5%
Acid pantotenic (B5) 0 mg 0%
Piridoxina (B6) 0.071 mg 5,5%
Riboflavina (B2) 0.039 mg 3%
Tiamina (B1) 0 mg 0%
Vitamina C 14.8 mg 18,5%
Vitamina A 7 IU <1%
Vitamina E 2.7 mg 9%
Vitamina K 1.3 mcg 1%
Electroliti    
Sodiu 39 mg 2.5%
Potasiu 233 mg 5%
Minerale    
Calciu 25 mg 2.5%
Cupru 0.050 mg 5%
Fier 0.34 mg 4%
Magneziu 10 mg 2.5%
Mangan 0.069 mg 2.5%
Zinc 0,28 mg 2%
Fitonutrienti    
Betacaroten 7 mcg
Alfacaroten 0 mcg
Beta-cripto-xantina 4 mcg
Luteina-zeaxantina 10 mcg
Licopen 0 mcg

 

Sursa: USDA – baza de data nationala pentru nutrienti din SUA.