• continut scazut de calorii, 69 de Kcal la 100 g de fruct
  • reduc riscul de AVC (accident vascular cerebral)
  • contin resveratrol, un puternic antioxidant si antiaging

 

Beneficii pentu sanatate

 

Strugurii sunt bogati in compusi polifenolici fitochimici, precum resveratrolul.
Resveratrolul este unul dintre cei mai puternici antioxidanti, care a fost gasit si folosit ca protectie impotriva cancerului de colon si de prostata, boala coronariana (BC), boli nervoase degenerative, boala Alzheimer si de infectii virale / fungice.

 

Resveratrolul reduce riscul de accident vascular cerebral (AVC), prin modificarea mecanismelor moleculare in vasele de sange. El face acest lucru in primul rand prin reducerea sensibilitatii ce dauneaza vaselor de sange printr-o activitate scazuta a angiotensinei (un hormon care cauzeaza boala sistemica de strangere a vaselor de sange care ar putea ridica astfel tensiunea arteriale) si in al doilea rand, prin cresterea productiei de substante vasodilatatoare, de oxid nitric (un compus benefic pe care cauzeaza relaxare a vaselor de sange).

 

Antocianinele sunt o alta clasa de polifenolici antioxidanti prezenti din abundenta in strugurii rosii. Aceste fito-chimicale au fost recunoscute pentru efectele lor antialergice, antiinflamatorii, antimicrobiene, precum si anticanceroase.

 

Catechinele, un alt tip de flavonoizi tanini antioxidanti regasiti in soiurile de struguri alb / verzui, au demonstrat de asemenea ca protejeaza alte functii necesare sanatatii.

 

In plus, strugurii sunt saraci in calorii, astefel incat 100 g de struguri proaspeti ne ofera numai 69 de calorii si zero colesterol.

 

Strugurii sunt o sursa bogata de minerale si micronutrienti, cum ar fi cupru, fier si mangan.

 

Cuprul si manganul sunt un co-factor esential pentru enzimele antioxidante, superoxid dismutaza. Fierul se gaseste intr-o concentratie mai mare in stafide (fructe de strugure deshidratate sau uscate). In plus, 100 g de struguri proaspeti contin aproximativ 191 mg de electroliti (potasiu).
Ei sunt de asemenea o sursa importanta de vitamina C, vitamina A, vitamina K, caroten, vitamine din complexul B, cum ar fi piridoxina, riboflavina si tiamina.

 

Descriere struguri

 

Strugurii, numiti si “regii fructelor” sunt un depozit de numerosi fito-nutrienti, cum ar fi polifenolii, antioxidantii, vitamine si minerale. Deci, include-i regulat in dieta ta, fie ca fructe, suc sau in salate.

 

Din punct de vedere botanic, strugurii sunt mici, rotunzi, ca fructele de padure; ei cresc in grupuri pe o planta perena numita vita-de-vie.
Strugurii isi au originea pe teritoriul European, insa acum exista culturi de vita-de-vie in aproape toate regiunile lumii.

 

In structura, fiecare boaba este invelita de o pielita semi-transparenta, neteda. Unii contin seminte comestibile, in timp ce altii sunt fara samburi. Culoarea fructelor se datoreaza prezentei de poli-fenolici, pigmenti prezenti in ele.

 

Strugurii rosii sau violet sunt bogati in antociani in timp ce cei alb-verzui, contin mai multe taninuri in special, catechine. Interesant este faptul ca acesti compusi anti-oxidanti au o concentratie foarte mare in piele si samburi.

 

Exista trei specii principale de struguri, europeno ( Vitis vinifera ), America de Nord (Vitis labrusca si Vitis rotundifolia) si hibrizi francezi.
Unele dintre soiurile populare sunt cei verzi (Thompson) fara samburi, sugarone si calmeria.

 

Soiurile rosii includ Red Globe, cardinal, si flacara (fara samburi).

 

Concord si Zinfandel sunt unele soiuri de culoare negru-albastrui.

 

Ca si comercializare, multe dintre soiurile de struguri sunt produse pentru productie de vin sau pentru consum de masa(stafide, fructe in sine).

 

Cumparare si pastrare

 

Strugurii proaspeti ii poti gasii pe tot parcursul anului. In magazin, alegei pe cei mai “grasuti”, cu o structura consistenta, fara zbarcituri pe suprafata, cu pielea intacta, fara taieturi, fisuri sau scurgeri de suc, si fermi, fixati la un ciorchine sanatos si verde. Ridica ciorchinele in aer si scutura-l usor. Daca boabele se desprind de pe ciorchine alege altul, deoarece inseamna ca acela este cules de mult timp si pastrat in conditii proste.

 

Alege numai strugurii copti; struguri verzi ar trebui sa aiba o nuanta usor galbuie, tipurile de struguri rosii ar trebui sa fie in cea mai mare parte roz-rosu, in timp ce tipuri de violet si albastru-negru, ar trebui sa fie mai bogati in culoare.

 

Intrucat fructele au tendinta de a se strica si fermenta repede, la temperatura camerei, acestia trebuie sa fie intotdeauna pastrati in frigider. Stergeti strugurii proaspeti, spalatii cu un prosop moale, apoi infasuratii intr-o punga si bagatii la frigider. Pastrati in acest fel si in conditii cu o umiditate usor crescuta, ei se pastreaza pana la o saptamana.

 

Modalitati de servire

 

Inainte de consum, se introduce in ciorchine intr-un vas cu apa rece unde se lasa circa 5-7 minute pentru a iesi la suprafata eventualele insecte si reziduri aflate intre boabe. Apoi se clatesc cu jet de apa si se pun la scurs pe un prosop moale.

 

Daca nu doresti sa consumi un ciorchine intreg deodata, poti separa buchetele cu o foarfeca, spala doar cat ai nevoie, iar ce ramane ii depozitezi in frigider.

 

Desi semintele strugurelui sunt foarte bogate in substante nutritive, deseori alegem soiurile fara samburi atunci cand preparam o reteta, deoarece fac reteta mult mai gustoasa.

 

Iata cateva sfaturi de servire:

 

Ii puteti servii ca atare atunci cand urmariti emisiunea preferata sau seara cand urmariti un film alaturi de cei dragi.

 

Ii puteti folosii la prepararea salatelor, fie ele de fructe, in combinatie cu pere, mere, capsune, ananas, sau in salate de legume, alaturi de salata verde, porumb, rosii si castraveti.

 

Strugurii uscati sunt adesea folositi in prepararea produselor de patiserie (budinci, checuri, torturi).

 

Mai pot fi folositi in industria alimentara la prepararea gemurilor, sucurilor si vinurilor.

 

Valori nutritionale struguri

 

Struguri (Thompson seedless), Proaspete, Valori nutritive per 100 g

 

Ce contin strugurii
Principiu activ Valoare nutrient Procent DZR
(doza zilnica recomandata)
Energie 69 Kcal 3.5%
Carbohidrati 18  g 14%
Proteine 072 g 1%
Grasime totala 0.16 g 0.5%
Colesterol 0 mg 0%
Fibre alimentare 0.9  g 2%
Vitamine    
Acid folic 2 mcg 0.5%
Niacina (B3) 0.188 mg 1%
Acid pantotenic (B5) 0.050 mg 1%
Piridoxina (B6) 0.086 mg 7.5%
Riboflavina (B2) 0.070 mg 5%
Tiamina (B1) 0.069 mg 6%
Vitamina C 10.8 mg 18%
Vitamina A 66 UI 3%
Vitamina E 0.19 mg 1%
Vitamina K 14.6 mcg 12%
Electroliti    
Sodiu 1 mg 0%
Potasiu 191 mg 4%
Minerale    
Calciu 10 mg 1%
Cupru 0.127 mg 14%
Fier 0.36 mg 4.5%
Magneziu 7 mg 2%
Mangan 0.071 mg 3%
Zinc 0.07 mg 0.5 %
Fitonutrienti    
Beta-caroten 1 mcg
Alfa-caroten 39 mcg
Beta-cripto-xantin 0 mcg
Luteina-zeaxantina 72 mcg

 

Sursa: USDA – baza de data nationala pentru nutrienti din SUA.