- ajuta la cresterea imunitatii
- ofera 66% din necesarul zilnic de vitamina C la100 g
- are un puternic efect antioxidant
Beneficii pentru sanatate
Lamaile contin numeroase substante nutritive benefice pentru sanatate. Fructul are un continut scazut de calorii si anume 29 de calorii la 100 g, fiind astfel desemnat fructul citric cu cele mai putine calorii.
Lamaia nu contine grasimi saturate sau colesterol, dar este bogata in fibre alimentare (7.36% din doza zilnica recomandata la 100 g). Lamaia este unul dintre fructele cu un indice glicemic foarte scazut.
Gustul sau acid se datoreaza acidului citric. Acidul citric este prezent pana la 8% in suc. Acidul citric este un conservant natural si ajuta la digestie. Studiile au aratat ca acidul citric ajuta la dizolvarea pietrelor la rinichi.
Lamaile, la fel ca alte fructe din categoria citricelor, sunt o sursa excelenta de vitamina C – acid ascorbic (furnizand aproximativ 66% din DZR la 100 g). Acidul ascorbic sau vitamina C este un puternic antioxidant hidrosolubil (solubil in apa). Aceasta vitamina este de ajutor in prevenirea scorbutului. In plus, consumul de alimente bogate in vitamina C ajuta corpul uman sa dezvolte rezistenta impotriva agentilor infectiosi si ajuta la curatarea radicalilor liberi din sange.
Lamaile contin o varietate de fitochimicale numite hesperidin si naringenin, ce sunt glicozidele flavonoide frecvent intalnite si in celelalte citrice. Naringenin este dovedit a avea un efect bioactiv asupra sanatatii umane ca antioxidant, gunoier de radicali liberi daunatori, antiinflamator si modulator al sistemul imunitar. Aceasta substanta a fost, de asemenea dovedit ca reduce prejudiciul oxidant a ADN-ului in celulele studiate in vitro.
Acestea contin, de asemenea o cantitate mica de vitamina A, precum si de alti flavonoizi antioxidanti, cum ar fi alfa si betacaroten, beta-criptoxantina, zeaxantina si luteina. Acesti compusi sunt cunoscuti pentru proprietatile lor antioxidante. Vitamina A este necesara pentru mentinerea sanatatii mucoaselor membranare si a pielii si este, de asemenea, esentiala pentru vedere.
Valoarea totala ORAC, care masoara puterea antioxidanta a 100 g de suc proaspat de lamaie este 1225 micromol TE (echivalenti Trolex).
Lamaia este, de asemenea, o sursa buna de vitamine din complexul B, cum ar fi acidul pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6) si folati (acid folic). Aceste vitamine sunt esentiale, in sensul ca organismul le cere din surse externe pentru a reface depozitele.
Mai mult, ele contin o cantitate sanatoasa de minerale ca fier, cupru, potasiu si calciu. Potasiul intra in componenta lichidelor celulare si a corpului, ajutand inima sa mentina rata de control a tensiunii arteriale.
Citricele, ca atare, au fost mult timp apreciate pentru proprietatile lor antioxidante si nutritive sanatoase. Este dovedita stiintific puterea antioxidanta si de protectie oferita de lamai.
Descriere lamai
Suculenta si aromata lamaie, este la nivel mondial cea mai utilizata fructa din categoria citricelor. Aceasta este una dintre citricele de dimensiuni mici, insa contine mult mai multi nutrienti decat portocalele, pomelo etc.
Din punct de vedere botanic, lamaia apartine familiei Rutaceae, de genul, Citrus, cu denumirea stiintifica: Citrus limon.
Lamaile sunt considerate a fi provenit de la poalele Himalayei, din nord-estul Indiei, de unde sau raspandit peste tot in Orientul Mijlociu, Europa, Africa, si in America. Lamaile sunt acum fructele cele mai consumate la nivel international.
Ca si alte citrice, lamaile sunt fructe ce cresc in copacii vesnic verzi, care cresc la 10-12 metri inaltime in plantatiile cele mai cultivate. Lamaii cresc bine in medii temperate si tropicale, intrucat, conditiile de frig si geroase afecteaza negativ cresterea acestora. Tulpinile sunt de multe ori inarmate cu spini ascutiti, voinici. Plantelor cultivate complet poarta flori parfumate, albe, scurte.
Fructele care apartin grupului de citrice sunt descrise ca fiind “hesperidium,” (hesperidium este un termen stiintific pentru a descrie structura fructului apartinand grupului citrice. Lamaile masoara aproximativ 5-8 cm in diametru si au o greutate de aproximativ 50 – 80 g.
Cumpararea si pastrarea
Sezonul de varf pentru lamai este intre lunile aprilie si august, desi acestea sunt disponibile in magazinele din intreaga lume pe tot parcursul anului. Alege fructe mari, dense, cu coaja subtire, ferme, nu le alege pe cele moi, deoarece acelea inseamna ca sunt vechi. Evitatile pe cele de culoare verde-inchis, deoarece acestea sunt imature si nu ar fi la fel de suculente.
Acasa, depozitati lamaile in frigider, iar ele se vor mentine intacte pana la o saptamana, Coaja rasa de lamaie poate fi depozitata intr-un recipient de sticla cu capac etans.
Prepararea si servirea
Spalati fructele in apa rece inainte de folosire. Frecati usor coaja cu un burete (daca doriti sa utilizati si coaja). In general, fructele se taie in doua jumatati egale in scopul de a stoarce sucul. acestea pot fi taiate in felii sau cuburi pentru a le utiliza in salate si mancaruri.
Iata cateva sfaturi de servire:
Felii de lamaie sunt folosite la salate sau sucuri ca si decor;
In afara de utilizarea lor comuna, ca aromatizant in bauturile de baza sau limonada, ele pot, de asemenea, fi utilizate in cofetarii, cum ar fi la placinte, prajituri, produse de patiserie, aluat si marinate;
Sucul poate fi stocat in congelator pentru o utilizare ulterioara;
Ceaiul de lamaie cu gheata este o bautura racoritoare;
Muraturile de lamaie sunt feluri de mancare preferate in Orientul Mijlociu, India, Maroc, etc;
Din suc de lamaie, cu ulei de masline si sare, se poate prepara un sos excelent pentru salate.
Valori nutritionale lamai
Lamaie (Citrus limon), Proaspata, Valori nutritionale pentru 100 g
Principiu activ | Cantitate nutrienti | Procent DZR (doza zilnica recomandata) |
Energie | 29 Kcal | 1.5% |
Carbohidrati | 9.32 g | 7% |
Proteine | 1.10 g | 2% |
Grasime totala | 0.30 g | 1% |
Colesterol | 0 mg | 0% |
Fibre alimentare | 2.80 g | 7% |
Vitamine | ||
Acid folic | 11 mcg | 3% |
Niacina (B3) | 0.100 mg | 1% |
Acid pantotenic (B5) | 0.190 mg | 4% |
Piridoxina (B6) | 0.080 mg | 6% |
Riboflavina (B2) | 0.020 mg | 1.5% |
Tiamina (B1) | 0.040 mg | 3.5% |
Vitamina C | 53 mg | 66% |
Vitamina A | 22 UI | 1% |
Vitamina E | 0.15 mg | 1% |
Vitamina K | 0 mcg | 0% |
Electroliti | ||
Sodiu | 2 mg | 0% |
Potasiu | 138 mg | 3% |
Minerale | ||
Calciu | 26 mg | 3% |
Cupru | 37 mcg | 4% |
Fier | 0.60 mg | 7.5% |
Magneziu | 8 mg | 2% |
Mangan | 0.030 mg | 1% |
Zinc | 0.06 mg | 0.5% |
Fitonutrienti | ||
Betacaroten | 3 mcg | – |
Alfacaroten | 1 mcg | – |
Betacripto-xantina | 20 mcg | – |
Luteina-zeaxantina | 11 mcg | – |
Licopen | 0 mcg | – |
Sursa: USDA – baza de data nationala pentru nutrienti din SUA
Comenteaza