• este printre cele mai bune surse de folati (acid folic)
  • are puternic efect antioxidant

Proprietati si beneficii pentru sanatate

Sfecla rosie de gradina are un  nivel scazut de calorii (45 kcal/100 gr) si nu contine colesterol. Beneficiile sale nutritive provin in special din fibre, vitamine, minerale si derivate unice ale antioxidantilor.

Radacina este sursa bogata de compusi fitochimici, cum ar fi glicina betaina.
Betaina are proprietatea de a reduce homocisteina la niveluri normale in sange.

Sfecla rosie este printre cele mai bune surse de folati. Aceasta contine aproximativ 109 mcg/100 g (oferind 27% din DZR) . Cu toate acestea, la gatit se pot epuiza in mod semnificativ cantitatile acestei vitamine. Folatii sunt necesari pentru sinteza ADN-ului in cadrul celulelor. Cand se administreaza pe perioada peri-conceptiei poate preveni defectele de tub neural la copil.

Tuberculii proaspeti contin cantitati mici de vitamina C, cu toate acestea, frunzele sale  sunt surse excelente de aceasta vitamina. 100 g de frunze de sfecla ofera 30 mg sau 50% din DZR. Vitamina C este unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali, care ajuta organismul uman la eliminarea radicalilor liberi nocivii.

In plus, sfecla rosie este o sursa excelenta de carotenoizi, flavonoizi anti-oxidanti, vitamina. Vitamina A este necesara pentru mentinerea mucoaselor membranelor sanatoase si a pielii si este esentiala pentru vedere. Consumul de legume naturale bogate in flavonoizi ajuta la protejarea de cancer pulmonar si de cancer al cavitatii bucale.

Radacina este, de asemenea o sursa bogata de vitamine din complexul B, cum ar fi niacina (B-3), acidul pantotenic (B-5), piridoxina (B-6) si de minerale, precum fier, mangan, cupru si magneziu.

Mai mult, radacina contine un nivel ridicat de potasiu, 100 g de radacina proaspata oferind 325 mg de potasiu sau 7% din necesarul zilnic. Potasiu scade ritmul cardiac si regleaza metabolismul in interiorul celulelor prin contracararea efectelor negative ale sodiului.

Descriere sfecla rosie

Anumiti pigmenti antioxidanti, unici in radacina si in frunzele sale, se considera ca ofera protectie impotriva bolii coronariene si impotriva accidentului vascular cerebral, la scaderea nivelului de colesterol din organism si ca au efecte anti-imbatranire.

Din punct de vedere botanic, apartine familiei Amarathaceae, din genul beta. Numele sau stiintific este de Beta vulgaris.Sfecla este o planta erbacee mica, cu frunze late de culoarea verde-inchis.
Radacina sa ajunge la maturitate in 50-60 de zile de la insamantare si cantareste aproximativ 100-150 g. Daca nu este recoltata, ea isi pastreaza dimensiunile, insa mai ia in greutate pana la aproximativ 500gr, insa pe suprafata sa se pot dezvolta fisuri si isi poate pierde din intensitatea gustului.

Cumpararea si pastrarea

In piata, alege sa cumperi leguma cu totul, cu bulb si verdeata.
Verdeata de sfecla, la fel ca alte verdeturi, ar trebui sa fie spalate bine in apa curata in scopul de a elimina solul, nisipul, murdaria, precum si orice reziduuri de insecticide, inainte de utilizare.
Sfecla rosie, poate fi pastrata in frigider la umiditate relativ ridicata pentru cateva saptamani.

Preparare si servire

Nu numai bulbul de sfecla este utilizat in prepararea de retete, ci si frunzele acesteia.
Pentru a o pregati, spalati radacina de sfecla in apa curata de mai multe ori, pentru a indeparta orice reziduu de pe suprafata acesteia, apoi curatati-o de coaja cu ajutorul unui curatator de mere.

Iata cateva sfaturi de servire:

Radacina poate fi consumata cruda, in salate cu morcov, ridiche, castraveti, varza, etc.

Se poate taia cubulete mici se se pregateste la aburi, apoi se serveste cu bucatele de unt si piper.

De asemenea este foarte tratitionala si sfecla murata.

Sucul de sfecla este o bautura populara, mai ales in combinatia cu mere sau morcovi.

Pigmentul betanina, obtinut din parti ale plantei, sunt folosite in industria alimentara ca si coloranti, de exemplu, pentru a imbunatati culoarea pastei de tomate, sosurile, deserturile, gemurile si jeleurile, inghetata, etc …

Profilului de siguranta

Sfecla nu are contraindicatii, singurul efect advers este schimbarea culorii urinii in culoarea rosie sau roz dupa consumul de sfecla, daca aceasta a fost consumata in cantitati semnificative.
Frunzele sfeclei contin acid oxalic , o substanta naturala care poate fi gasita in unele legume, care se pot cristaliza ca pietre de oxalat la nivelul tractului urinar la unele persoane. Prin urmare, nu este indicat consumul de sfecla la persoanele cu pietre cunoscute ale tractului urinar.

Valori nutritionale sfecla rosie

Profil nutritional sfecla rosie (Beta vulgaris) proaspata, cruda, Valori nutritionale pentru 100 g, 

Ce contine sfecla rosie

Principiu activ Cantitate nutrienti % of DZR
Energie 43 Kcal 2%
Carbohidrati 9.56 g 7%
Proteine 1.61 g 3%
Grasime totala 0.17 g 0.5%
Colesterol 0 mg 0%
Fibre dietetice 2.80 g 7%
Vitamins    
Folati 109 mcg 27%
Niacina B3 0.334 mg 2%
Acid Pantotenic B5 0.155 mg 3%
Piridoxina B6 0.067 mg 5%
Riboflavina B2 0.057 mg 4%
Tiamina B1 0.032 mg 2.5%
Vitamina A 33 IU 1%
Vitamina C 4.9 mg 6%
Vitamina E 0.04 mg 0.5%
Vitamina K 0.2 mcg 0%
Electroliti    
Sodiu 78 mg 5%
Potasiu 325 mg 7%
Minerale    
Calciu 16 mg 1.5%
Cupru 0.075 mg 8%
Fier 0.80 mg 10%
Magneziu 23 mg 6%
Mangan 0.329 mg 14%
Zinc 0.35 mg 3%
Fitonutrienti    
Betacaroten 20 mcg
Betaina 128.7 mg  

(Sursa: baza de date nationala USDA privind nutrientii)