– castravetele este leguma cu cele mai putine calorii, 15 la fiecare 100 gr;

– coaja sa reprezinta o minunata sursa de fibre;

– ajuta in curele de pierdere in greutate.

Castravetele – Beneficii pentru sanatate

Castravetele este una dintre legumele cu continut foarte scazut de calorii, continand numai 15 calorii la 100 g. Acesta nu contine grasimi saturate sau colesterol. Coaja de castravete este o sursa buna de fibre, care ajuta la reducerea constipatiei si ofera o anumita protectie impotriva cancerului de colon prin eliminarea compusilor toxici din intestin.
Este o sursa foarte buna de potasiu, un important electrolit intracelular.
Potasiul este un electrolit care ajuta la reducerea tensiunii arteriale si a frecventei cardiace prin contracararea efectelor produse de consumul crescut de sodiu.
Acesta contine antioxidanti unici, in raporturi bune, cum ar fi beta-caroten si alfa-carotenul, vitamina C, vitamina A, zeaxanthina si luteina.
Acesti compusi actioneaza ca necrofagi ce ofera protectie impotriva derivatelor de oxigen ai radicalilor liberi si specii reactive ale oxigenului (SRO), care joaca un rol important in procesul de imbatranire si in diferite boli.
Castravetii au proprietate diuretica, probabil din cauza continutului lor ridicat de apa si continutului de potasiu, care ajuta la eliminarea sodiului din organism, scaderea in greutate si reglarea tensiunii arteriale. Ei sunt recomandati in curele de slabire.
Castravetii au o cantitate surprinzatoare de vitamina K, oferind aproximativ 17 micrograme de vitamina per 100 g. S-a descoperit ca vitamina K poate avea un rol important in rezistenta oaselor prin promovarea masei osoase. S-a constatat deasemenea rolul ei in tratamentul Alzheimer-ului prin limitarea daunelor cerebrale.

Descriere:

Te-ai intrebat vreodata cum sa invingi caldura verii toride? Aminteste-ti de castravetele crocant! Aceasta minunata leguma, cu putine calorii are intr-adevar multe substante nutritive si va ofera o cantitate importanta de apa si elctroliti.
Castravetele este unul dintre cele mai vechi legume cultivate si se crede ca si-ar avea originea in campiile din nordul Indiei.

Familie: cucurbitaceous; Denumire stintifica: Cucumis sativus.

Castravetele este usor de crescut. Diferite soiuri, ce variaza in dimensiune, forma, culoare sunt cultivate in intreaga lume. In general, castravetele are pielea inchisa la culoare, verde, cu pulpa crocanta si plina de apa, seminte mici, comestibile, concentrate in centrul sau.
Castravetii sunt considerati o cultura foarte buna, ei fiind culesi cat sunt mici, deoarece atunci au gustul cel mai bun si coaja subtire. Daca este lasat de izbeliste, el continua sa creasca in dimensiuni, pielea devenind tare si galbena, semintele devin mari rigide, amare si necomestibile. Castravetii proaspeti sunt disponibili pe tot parcursul anului si pot fi consumati cruzi, in salate de legume sau sub forma de suc.

Cumparare si pastrare

Castraveti proaspeti sunt disponibili in magazinele pe toata perioada anului. Soiuri diferite sunt disponibile in functie de tipul regiunii.
In magazin, cumpara-i pe cei mai proaspeti, care prezinta o culoare verde aprins, fermi si solizi in textura. Uita-te dupa pete, taieturi sau fisuri ce se pot gasii pe suprafata sa. Nu cumparati castraveti prea maturi sau de culoare galbena, deoarece acestia tind sa contina mai multe fibre insolubile si seminte mature. De asemenea, evitati-i pe  cei cu capetele ridate deoarece acestea indica recoltare veche si pot fi deshidratati. Opteaza pentru produse crescute organic deoarece acestea au o aroma mai bogata si sunt mai bogati in nutrienti.
Odata ajunsi acasa, spalati castravetii bine cu apa din abundenta pentru a indepartat urmele de praf, sol si pesticide. Pielea vine intr-o varietate de culori si de multe ori cu tepi mici, care ar trebui sa fie frecati usor. Nu aruncati coaja, deoarece dispune de minerale vitale, fito-chimice, precum si fibre.
Poti savura castravetii proaspeti spalati ca atare, avand un gust atat de bun incat nu necesita alte adaugiri.
Din acestia se pot prepara curry (in India), supe (in combinatie cu struguri si iaurt), salate sau suc.
Sucul de castravete este o bautura foarte sanatoasa.
De asemenea, ei sunt folositi si la pregatirea muraturilor.
Pentru a-i depozita, pastratii la temperatura camerei timp de o zi sau doua, dar cel mai bine se pastreaza in interiorul frigiderului, la o umiditate relativa ridicata in cazul in care doriti sa ramana in stare proaspata pentru mai multe zile.

Modalitati de servire

Fie ca il consumi cu coaja sau fara, castravetele este o leguma extraordinara.
Poate fi preparat pe gratar, in salate alaturi de alte legume, sau de ce nu murat, apoi servit ca si salata alaturi de fripturi.

Date nutritionale

(Castravete Cucumis sativus), Proaspete,
Valori nutritive per 100 g

Principiu activ

Valoare nutrient

Procent DZR
(doza zilnica recomandata)

Energie

15 Kcal

<1%

Carbohidrati

3.63 g

3%

Proteine

0.65 g

1%

Grasime totala

0.11 g

0.5%

Colesterol

0 mg

0%

Fibre alimentare

0.5 g

1%

Vitamine

Acid folic

7 µg

2%

Niacina

0.098 mg

<1%

Acid pantotenic

0.259 mg

5%

Piridoxina (B6)

0.040 mg

3%

Riboflavina

0.033 mg

3%

Tiamina

0.027 mg

2%

Vitamina C

2.8 mg

4.5%

Vitamina A

105 IU

3.5%

Vitamina K

16.4 µg

13.6%

Electroliti

Sodiu

2 mg

0%

Potasiu

147 mg

3%

Minerale

Calciu

16 mg

1.6%

Curu

0.045 mg

5%

Fier

0.28 mg

3.5%

Magneziu

13 mg

3%

Mangan

0.079 mg

3.5%

Zinc

0.20 mg

2%

Fosfor

24 mg

3%

Seleniu

0  mcg

0%

Fitonutrienti

Beta-caroten

45 mcg

Lutein-zeaxanthin

23 mcg

Alfa- caroten

30 mcg

Beta- criptoxantina

26 mcg

Sursa: USDA – baza de data nationala pentru nutrienti din SUA.