Beneficii si efecte:

Vitamina B6 este implicata in mai multe functii ale organismului decat aproape oricare alt nutrient; influenteaza atat sanatatea mentala cat si pe cea fizica.

Este necesara in absorbtia grasimilor si proteinelor, in producerea acidului clorhidric si in retinerea de lichide. Ajuta si la mentinerea echilibrului dintre sodiu si potasiu si contribuie la formarea globulelor rosii.

Vitamina B6 (piridoxina) este folositoare sistemului nervos, fiind necesara pentru functionarea normal a creierului si pentru sinteza acizilor nucleici ARN si AND, cei care contin informatiile genetice pentru reproducerea tuturor celulelor si pentru dezvoltarea lor normala. Activeaza numeroase enzime si ajuta la absorbtia vitaminei B12, la functionarea sistemului imunitar si la producerea anticorpilor.

Vitamina B6 joaca un rol important in imunizarea fata de cancer si ajuta la prevenirea aterosclerozei. Inhiba formarea produsului chimic toxic homocisteina, care ataca muschiul inimii. Actioneaza si ca un diuretic slab, reducand simptomele sindromului premenstrual si poate fi folosita in prevenirea pietrelor de oxalat de calciu la rinichi. Este deasemenea utila in tratamentul alergiilor, artritelor si a astmului.

Carenta:

O carenta de vitamina B6 poate duce la anemie, convulsii, dureri de cap, greata, piele solzoasa si voma. Alte posibile semne ale carentei includ: artrita, acneea, ameteli, iritabilitate, vindecarea grea a ranilor, inflamatii ale gurii si gingiilor, dificultati de invatare si memorare, pierderea memoriei, caderea parului. Sindromul de tunel carpiam a fost corelat cu deficienta de vitamina B6.

Surse alimentare:

Toate alimentele contin vitamina B6, urmatoarele in cantitati insemnate: drojdia de bere, carnea de pui, morcovii, ouale, pestele, carnea de vita, mazarea, spanacul, alunele, fasolea boabe, broccoli, orezul brun, cerealele integrale, ovazul, varza, pepenele galben, cartofii.

Necesarul zilnic:
Doza zilnica recomandata (DZR) este de 2 mg.

Observatii:

Antidepresivele, terapia cu estrogeni si contraceptivele orale presupun o crestere a nevoii de vitamina B6 a organismului, in aceste cazuri se poate recomanda si folosirea suplimentelor alimentare cu B6. Medicamentele diuretice si cu cortizon blocheaza absorbtia vitaminei in corp. Dozele foarte mari de B6 (peste 1000 mg/zi) pot fi toxice si pot duce la afectiuni nervoase si la pierderea coordonarii.