Beneficii pentru sanatate

Vitamina B12 este esentiala pentru functionarea normala a sistemului nervos si pentru formarea globulelor rosii din sange

Vitamina B12 reprezinta unul dintre cele mai importante resurse impotriva anemiei dintre cele cunoscute pana astazi. Chiar daca este hidrosolubila, vitamina B12 se poate acumula in ficat, in plamani, in splina sau in rinichi.

Vitamina B12 este extrem de importanta pentru functionarea normala a sistemului nervos, reusind sa formeze mielina ce incorporeaza fibrele nervoase, exact acele componente care transmit impulsurile nervoase catre alte parti ale corpului nostru. Datorita acestei proprietati, vitamina B12 reprezinta cel mai important aliat in pastrarea sanatoasa a simturilor auditive si tactile, precum si in functiile de echilibru si de invatare.

Vitamina B12 are un rol activ si in procesul de innoire a celulelor, la sinteza fierului, a vitaminei C, a ADN-ului, precum si la sinteza vitaminei B15. Globulele rosii se vor maturiza cu ajutorul aportului vitaminei B12, fapt ce va face ca oboseala si anemia pe care le resimtiti pe parcursul zilei sa dispara. Metabolismul lipidelor, al proteinelor si al glucidelor se va accelera datorita beneficiilor vitaminei B12 iar celulele din maduva osoasa vor fi ajutate sa functioneze in parametri normali.

Mai mult decat atat, vitamina B12 are si un rol foarte important in a proteja ficatul, prin faptul ca va impiedica grasimile sa se depuna pe ficat. In schimb, daca in organismul vostru ar aparea un deficit de vitamina B12, cauzat de cele mai multe ori de un regim alimentar mai putin adecvat, atunci veti putea experimenta simptome precum constipatia, dificultati in echilibru, pierderi temporare ale memoriei, anemie, amorteli, inflamatii ale limbii, dezorientare sau chiar si dementa atunci cand deficitul este prea mare. Consumati vitamina B12 regulat pentru a nu va pune in pericol sanatatea.

Metilcobalamina in cantitati mari este necesara pentru protectia impotriva deteriorarii neurologice la batranete. Poate ajuta la prevenirea bolii Parkinson si poate incetini evolutia cazurilor in care boala s-a instalat, prin apararea impotriva toxicitatii neurale provocate de L-dopa (3,4-dihidroxifenilalanina), o cauza probabila a acestei boli. Poate deasemena modifica simptomele unei boli neurologice foarte rare cum este paralizia Bell si este promitatoare in tratamentul screlozei in placi si in alte boli neurologice. Foarte putine substante au dovedit un impact asupra vindecarii bolilor nervoase.

Metilcobalamina este esentiala in transformarea homocisteinei (produs chimic toxic care ataca muschiul inimii si permite formarea de colesterol in jurul muschiului inimii) in metionina, un aminoacid esential folosit printre altele in constituirea proteinei.

Descriere

Vitamina B12 este complexul cel mai chimic dintre toate vitaminele si este numele generic pentru toti compusii esentiali cunoscuti sub numele de cobalamine. Cobalaminele sunt similare hemoglobinei din sange cu exceptia ca in loc de fier contin cobalt.

Vitamina B12 exista in mai multe forme, nu toate la fel de eficiente. Cea mai eficienta este metilcobalamina, iar cea mai comuna este cianocobalamina, deoarece este usor de preparat si mai ieftina. Din nefericire, cianocobalamina este greu de absorbit de organism, iar cantitatea mica absorbita nu prea reuseste sa patrunda in celule si sa-si indeplineasca rolul. Ficatul transforma o cantitate mica de cianocobalamina in metilcobalamina, dar este necesara o cantitate mult mai mare pentru a prelua functiile normale a vitaminei B12.

Surse alimentare

Vitamina B12 se gaseste in majoritatea produselor de origine animala, cum ar fi carnea de vita, de pui, de porc, in special in ficat si rinichi, in produsele lactate, in oua, in hering, macrou, ton, somon, fructe de mare (cum ar fi crabi, scoici sau stridii).

Vegetarienii convinsi trebuie sa stie ca pot lua vitamina din suplimente, deoarece aceasta vitamina se gaseste aproape exclusiv in tesuturile animale. Desi persoanele care tin o dieta strict vegetariana ar putea sa nu simta vreun semn de deficienta o vreme (corpul o poate stoca timp de cinci ani), acestea vor aparea in cele din urma. Mai ales pentru ca o consuma rapid in cazul unor infectii ale organsimului.

Vitamina B12 nu se gaseste in majoritatea vegetalelor, se gaseste numai in drojdie de bere, soia, alge (alge brune, dulse, kombu si nori), lucerna si hamei. Daca sunteti vegetarian mai puteti opta si pentru cerealele fortificate cu vitamina B12 ce pot fi servite la micul dejun. Un adult are nevoie de aprox. 2,4 mcg de vitamina B12 pe zi pentru a se bucura de beneficiile sale.

Iata cateva dintre cele mai bune surse alimentare de vitamina B12:

  1. Ficat: 100 g de ficat de vita contin aproximativ 70-80 mcg de vitamina B12
  2. Fructe de mare: 100 g de midii contin aproximativ 17 mcg de vitamina B12
  3. Carne: 100 g de carne de vita contine aproximativ 2-3 mcg de vitamina B12
  4. Oua: Un ou mare contine aproximativ 0,6 mcg de vitamina B12
  5. Lactate: 100 g de iaurt contin aproximativ 1,1 mcg de vitamina B12, iar 100 g de branza de vaci contine aproximativ 0,9 mcg de vitamina B12
  6. Suplimente alimentare: pot fi o sursa eficienta de vitamina B12 pentru cei care au probleme cu absorbtia sau care nu obtin suficient din alimente.

Doza zilnica recomandata de vitamina B12 variaza in functie de varsta si de alte factori. In general, adultii au nevoie de aproximativ 2,4 mcg de vitamina B12 pe zi.

Este important sa retineti ca cantitatea de vitamina B12 poate varia in functie de modul de preparare al alimentelor si de alte factori, astfel incat aceste valori trebuie considerate aproximative.

Carenta

Poate fi provocata de o proasta absorbtie care apare la persoanele in varsta si la cei ce sufera de boli digestive. Carenta poate duce la un mers anormal, la degradarea oaselor, la oboseala cronica, constipatie, depresie, halucinatii, ameteli, dureri de cap, marirea ficatului, iritabilitate, pierderea memoriei, tristete, nervozitate, afectiuni neurologice, anemie pernicioasa, tiuitul urechilor si degenerarea maduvei spinarii.