Descriere substanță
Patologiile degenerative ale articulațiilor reprezintă una dintre principalele cauze de dizabilitate la persoanele în vârstă. Pentru atenuarea durerilor articulare, din păcate, adeseori este nevoie de intervenții chirurgicale, urmate de perioade îndelungate de terapii și reabilitare.
Dar artritele, artrozele, osteoartrozele sau durerile articulare pot fi prevenite printr-o alimentație corectă și furnizându-i organismului nutrienții de care duce lipsă. Una dintre aceste substanțe este condroitina.
Țesutul conjunctiv ce se găsește între articulații, pentru a-și păstra funcțiile, are nevoie de condroitină. Poate că acesta este și motivul pentru care suplimentele alimentare ce conțin condroitină sunt atât de populare.
Dar ce este condroitina? Este o moleculă produsă în mod natural de organismul uman:
- de tip A este prezentă în special în cartilajele osoase, cărora le conferă rezistență la presiune, în piele și în oase, în pereții arterelor și cornee;
- de tipul B abundă în țesuturile pielii, în tendoane, în valvele cardiace și în pereții arterelor;
- de tip C se regăsește cu preponderență în cartilajele umane dar și în cartilajele peștilor și ale rechinilor.
Condroitina conferă țesuturilor conjunctive posibilitatea de a absorbi lichidele și de a le reține, întărind cartilajele și ajutându-le să rămână sănătoase. De asemenea, s-a descoperit că această moleculă reușește să blocheze enzimele responsabile de degradarea cartilajelor. În plus, le oferă bazele pentru a se dezvolta și le protejează de la uzură.
Privită din punct de vedere chimic, condroitina, întâlnită sub forma sulfatului de condroitină, intră în clasa substanțelor cunoscute cu denumirea de glicozaminoglicani. Este alcătuită dintr-un lanț alternant de zaharuri, care uneori se poate asocia cu proteine. Lanțul de condroitină poate conține până la 100 de zaharuri, fiecare dintre aceste molecule putând fi legate de alți ioni de sulfat.
Beneficii pentru sănătate
a. Protejarea articulațiilor
Substanțele antiinflamatoare nesteroidiene, deși tratează simptomatica maladiilor articulare, în realitate nu reușesc să stagneze evoluția bolilor degenerative. Spre deosebire de acestea, condroitina este utilă nu doar în ameliorarea simptomelor, ci și pentru protejarea articulațiilor osoase.
b. Prevenirea uzurii osteoarticulare
Din păcate, odată cu înaintarea în vârstă, cantitatea de condroitină din oase se diminuează, reducție care are ca și consecință deteriorarea cartilajelor (cartilajele sunt “consumate” de enzimele prezente în aceste țesuturi). Condroitina nu face altceva decât să încetinească procesul de deteriorare, reușind chiar să-l prevină.
c. Regenerarea și hidratarea cartilajelor
Molecula de condroitină este esențială pentru menținerea cartilajelor hidratate, permitând asimilarea nutrienților și a apei în țesuturi. Totodată, s-a demonstrat că administrarea de suplimente alimentare ce conțin condroitină atenuează simptomatologia patologiilor inflamatorii ale sistemului osos și articular. Asociată cu glucozamina, poate contribui până și la regenerarea cartilajelor distruse.
Sintetizând ansamblul beneficiilor obținute în terapiile tulburărilor osteoarticulare, despre condroitina se poate spune că:
- Favorizează ameliorarea durerilor;
- Ajută la lubrifierea țesuturilor afectate;
- Contribuie la regenerarea celulară;
- Stimulează sinteza colagenului;
- Participă la producerea cartilajelor;
- Împiedică deteriorarea cartilajelor vechi;
- Reduce sinteza de acid uric;
- Distrug enzimele “rele” ale cartilajelor.
În plus, această substanță contribuie la restabilirea sănătății inimii.
Indicații terapeutice
Ca urmare a numeroaselor studii medicale, condroitina, în combinație cu glucozamina, se utilizează cu succes în tratarea problemelor articulare (artrite, osteoartrite) și de circulație sanguină (ateroscleroză, arterioscleroză).
- Osteoartrite, artrite, artroze
Artrozele (maladii articulare ce nu au la origine un proces inflamator), artritele (boli articulare datorate unor inflamații) și osteoartritele (procese inflamatorii ce cuprind atât oasele, cât și articulațiile) sunt afecțiuni comune multor persoane trecute de prima tinerețe. Adeseori însă, acestea sunt rezultatul unor leziuni care într-o etapă inițială corespund cu ruptura cartilajelor. Într-o fază avansată, se pot agrava, ducând la pierderea definitivă a cartilajelor osoase.
Condroitina reprezintă una dintre cele mai abundente substanțe din clasa glicozaminoglicanilor ce se regăsesc în cartilajelearticulare. Integrarea acestor molecule le conferă țesuturilor protecție, împiedicând “atacul” enzimelor responsabile de uzură și inflamarea articulațiilor. În plus, odată cu inhibarea enzimelor “rele” (enzimele blochează de fapt transportul nutrienților necesari către țesuturile cartilajelor), glicozaminoglicanii contribuie la refacerea cartilajelor “suferinde”.
- Ateroscleroza și arterioscleroza
Arterele (vase de sânge ce transportă oxigen și nutrienți de la inimă în organism), când se află într-o stare perfectă, sunt elastice și flexibile. Însă pe măsură trecerii anilor, tensiunea arterială crescută ajunge să îngroașe peretele arterelor. O primă consecință este reprezentată de insuficiența fluxului sanguin direcționat către țesuturi și organe. Acest proces este cunoscut ca arterioscleroza, o maladie recunoscută datorită îngroșării și sclerozării arterelor.
Ateroscleroza, în schimb, este o altă formă de arterioscleroză, caracterizată însă prin inflamarea și cronicizarea procesului inflamator, din cauza acumulărilor de grăsimi pe peretele arterelor. Ateroscleroza interesează arterele mari și este cauzată de factori precum colesterolul crescut (hipercolesterolemia), hipertensiunea, diabetul, fumatul sau obezitatea.
Specialiștii au ajuns la concluzia că prin condroitina sulfat, pacienții suferinzi de una dintre cele două maladii arteriale își vor diminua nivelul de colesterol din sânge. Totodată, scăderea nivelului de lipide va favoriza protecția vaselor de sânge împotriva îngroșării peretelui, dar și împotriva acumulărilor de grăsimi.
- Dureri de genunchi
Cercetările medicale cu privire la condroitină nu s-au limitat la descoperirea “virtuților” sale antiinflamatoare. A fost confirmată și acțiunea analgezică, subliniată în cazuri particulare (procese inflamatorii localizate la nivelul bazinului și la genunchi). Mai exact, condroitina reușește să atenueze senzația de durere și să reducă volumul zonelor umflate, simultan cu creșterea mobilității articulațiilor din ariile afectate.
S-a constatat că persoanele diagnosticate cu osteoartrită la genunchi sau bazin (acestea acuzau dureri intense) și-au îmbunătățit starea clinică odată ce li s-a administrat condroitina sulfat sub formă de suplimente alimentare.
- Traumatisme articulare
Condroitina dă rezultate foarte bune și la sportivi, în special în cazul celor care practică un sport ce suprasolicită articulațiile.
- Afectiuni ale vezicii urinare
Rezultatele se dovedesc promițătoare și în ceea ce privește administrarea de condroitină în cistitele interstitiale, care nu sunt altceva decât inflamații cronice ale vezicii. Condroitina ajută la ameliorarea efectelor cistitelor și la diminuarea hiperactivității vezicii urinare.
- Alte indicații terapeutice
Unele studii sugerează că utilitatea condroitinei a depășit patologiile prezentate anterior, câmpul de aplicare fiind mult mai amplu:
- Nașteri premature;
- Afectiuni cardiace;
- Dementa (Alzheimer);
- Afectiuni oculare;
- Boli de piele.
Surse alimentare
Regimul alimentar nu ne furnizează necesarul de condroitină pentru buna funcționare a articulațiilor, a oaselor și a arterelor. Cea mai bună metodă de a o asimila este sub forma suplimentelor alimentare, eficiente pentru compensarea carentelor pe măsură ce înaintăm în vârstă.
Asociată cu glucozamina, cu MSM (metilsulfonilmetan) sau și cu acidul hialuronic, are o acțiune accentuată în ceea ce privește sănătatea articulațiilor, dar și în privința altor categorii de probleme articulare și arteriale. Pentru prepararea acestor suplimente, condroitina sulfat este prelevată din cartilajele unor mamifere domestice (bovine și suine) sau subacvatice (rechini și balene).
Doza zilnică recomandată
Sulfatul de condroitină este asimilat foarte bine în organism prin administrarea zilnică a suplimentelor nutritive ce au ca principiu activ condroitina. În general, această categorie de suplimente poate fi găsită sub formă de comprimate sau de capsule (dozajul diferă de la un producător la altul).
Este recomandat să se administreze cel mult 800-1.200 mg pe zi, distribuite în 2-3 doze de circa 400 de mg. Este vorba despre dozajul maxim recomandat, dincolo de care se ajunge la efectele colaterale.
Pentru maximizarea eficienței terapiilor complementare cu sulfat de condroitină, este indicată repetarea acestora în cicluri de cel puțin 3 săptămâni (sunt recomandate curele mai lungi, de până la 3 luni), de 3-4 ori pe an.
Carență
Carența are drept consecință diminuarea vascozității lichidului sinovial. Ușor fibros și vâscos, lichidul sinovial, cu acțiunea sa lubrifiantă, are rolul de a proteja articulațiile de la uzură. Deficitul de condroitină atrage după sine atrofierea și fragilitatea cartilajelor osoase, cauzându-le acestora consumarea și ulterior umflarea și inflamarea articulațiilor. Fenomenul poate fi însoțit și de accentuarea sensibilității la stimulii dureroși.
Contraindicații și efecte secundare
Creșterea dozei zilnice recomandate poate avea drept consecință o serie de efecte secundare de natură gastrointestinală:
- Dureri abdominale sau/și de stomac;
- Arsuri gastrice;
- Grețuri și vărsături;
- Diaree sau constipație;
- Indigestie.
Întrucât nu se cunoaște amploarea efectelor negative asupra femeilor însărcinate și asupra copiilor, acestor categorii nu le este recomandată condroitina sulfat.
Unele cercetări au confirmat că administrarea de condroitină ar putea declanșa și agrava atacurile de astm, motiv pentru care se recomandă precauție în cazul persoanelor predispuse.
Este foarte bun,de 2 ani mă tratez,am uitat de dureri,îmi părea că nu mai este nici o soluție.rabdare și efectul se vede,puțin mai târziu,eu nu am întrerupt,tratamentul