Descriere, utilizare si beneficii pentru sanatate

O cantitate semnificativa de taurina se regaseste in miocard, in globulele albe, in muschii scheletului, fiind si o componenta cheie a bilei, necesara pentru digerarea grasimilor, pentru absorbtia vitaminelor solubile in grasime si pentru controlul nivelului colesterolului din organism.

Aceasta poate fi utila persoanelor cu aterosleroza, edeme, tulburari de cord, hipertensiune sau hipoglicemie. Este vitala pentru corecta utilizare a sodiului, potasiului, calciului si magneziului si sa dovedit ca joaca un rol special in evitarea pierderilor de potasiu din muschiul inimii. Pierderea potasiului poate duce la aritmii cardiace potential periculoase.

Ajuta la mentinerea echilibrului electrolitic al organismului si promoveaza sanatatea cardiovasculara, deosebit de importanta pentru sportivi.

Are efect protector asupra creierului, in special daca acesta este deshidratat. Se foloseste in tratamentul anxietatii, al epilepsiei, hiperactivitatii, al functionarii deficitare a creierului si in tratamentul apoplexiei.

Se gaseste in concentratie de patru ori mai mare in creierul copiilor decat in cel al adultilor. Este posibil ca deficitul acesteia din creierul in crestere al copiilor sa fie cauza acceselor nervoase.

Carenta

Carenta de zinc poate aparea la persoanele cu epilepsie si joaca un rol in carenta de taurina. Taurina este asociata cu zincul in mentinerea functionarii ochiului; o carenta din ambele pot afecta vederea. Suplimentele pot fi utile copiilor care sufera de sindromul Down si de distrofie musculara. Acest aminoacid este folosit in unele clinici pentru tratarea cancerului de san.

Pierderi excesive de taurina prin urina pot fi cauzate de multe dereglari metabolice.  Aritmiile cardiace, dereglarile in formarea trombocitelor, problemele intestinale, dezvoltarea in exces a candidozelor, stresul fizic sau emotional, carenta de zinc si consumul alcoolului in exces sunt asociate cu pirderea de taurina prin urina. Consumul excesiv de alcool poate determina organismul sa-si piarda capacitatea de a folosi corect acest aminoacid. Suplimentele cu taurina pot reduce simptomele excesului de alcool. Diabetul creste cererea de taurina in corp; invers, suplimentele cu taurina si cisteina pot scadea nevoia de insulina.

Surse alimentare

Taurina se gaseste in proteinele de origine animala: oua, peste, carne, lapte, dar nu si in proteina vegetala. Poate fi sintetizata din cisteina in ficat si din metionina oriunde in organism, daca exista cantitati suficiente de vitamina B6. Pentru vegetarieni, sintetizarea de catre organism este esentiala. Pentru persoanele cu tulburari genetice sau metabolice care nu sintetizeaza acest aminoacid, sunt recomandate suplimentele.