• aminoacid esențial;
  • important în sinteza ADN și ARN.

Beneficii glutamină

Ajută la menținerea corectă a echilibrului acid/alcalin în organism și este baza elementelor constructive pentru sinteza ARN și ADN. Susține capacitatea mentală și menține sănătatea tractului digestiv.
Când aminoacidul este descompus, se eliberează azot. Corpul are nevoie de azot, însă azotul liber poate forma amoniac, deosebit de toxic pentru țesutul creierului. Ficatul poate converti azotul în uree, care este eliminată prin urină. Azotul poate să se ataseze acidului glutamic, în urma procesului rezultând glutamină, singurul aminoacid care are în fiecare moleculă nu unul, ci doi atomi de azot. Astfel, fabricarea ei ajută la curățarea amoniacului din țesuturi, în special din țesuturile creierului și poate transporta azotul dintr-un loc în altul.

Descriere substanță

Glutamina este cel mai abundent aminoacid liber care se găsește în mușchii corpului. Deoarece poate trece ușor de bariera de sânge a creierului, este cunoscută și ca și carburant al creierului. Aceasta este convertită în creier în acid glutamic, esențial pentru funcționarea creierului. Crește și nivelul de GABA (Acid gamma-aminobutiric), alături de care susține o bună funcționare a creierului și a activității mentale.

Importanța și surse alimentare

Glutamina se găsește în cantitate mare în mușchi și este disponibilă atunci când este nevoie de ea în sinteza proteinelor din mușchii scheletici. Deoarece acest aminoacid ajută la construirea și menținerea mușchilor, suplimentele de glutamină sunt necesare celor care țin dietă sau culturiștilor. Mai important, ajută la prevenirea distrugerii mușchilor persoanelor care stau mult timp la pat sau în cazul unor boli ca SIDA și cancer. Asta se întâmplă pentru că stresul și afecțiunile (inclusiv traumele chirurgicale) provoacă eliberarea glutaminei din mușchi, în fluxul sanguin.
De fapt, în timpul stresului, o treime din glutamina din mușchi se pierde. Ca urmare, stresul și/sau boala pot duce la atrofierea mușchilor, însă acest fenomen poate fi încetinit sau împiedicat dacă se administrează supliment de glutamină.
Multe plante și animale conțin acest aminoacid esențial (nu poate fi produs de corpul uman), dar acesta poate fi foarte ușor distrus prin preparare. Cruditățile, spanacul și pătrunjelul sunt surse foarte bune. Suplimentele de glutamină trebuie luate fără lichide/mâncăruri fierbinți, altfel praful se va descompune în amoniac și acid piro-glutamic.

Contraindicații glutamină

Glutamina NU trebuie luată de persoanele care suferă de ciroză a ficatului, care au probleme renale, sindromul Reye sau orice alt tip de tulburare care poate produce acumularea de amoniac în sânge. Pentru aceștia, a lua suplimente de glutamină nu poate duce decât la o și mai mare suferință.
Este necesar să știți că, deși au nume asemănătoare, glutamina, acidul glutamic (glutamat), glutationul, glutenul și glutamatul monosodic sunt substanțe diferite.

Tratamente medicale

L-glutamina suplimentară poate ajuta în tratamentul artritei, al bolilor autoimune, al fibrozelor, al dereglărilor intestinale, al ulcerului peptic, al bolilor țesuturilor conjunctive cum sunt polimiozita sau scleroderma și distrugerea mușchilor din cauza radiațiilor folosite în tratamentul cancerului. L-glutamina poate dezvolta funcțiile mentale și a fost folosită în tratarea dizabilităților, epilepsiei, oboselii, impotenței, depresiilor, schizofreniei sau senilității.