– puternic antioxidant;

– se distruge la temperaturi ce depasesc 45 grade celsius.

Indicatii si proprietati

Vitamina C este un antioxidant foarte puternic, care combinat  cu alti antioxidanti de retea, cum este vitamina E, vitamina A si coenzima Q10,  ii pastreaza eficienti si puternici.
Faptul ca este solubila in apa face din ea un eficient gunoier al radicalilor liberi din fluidele corpului. Studiile arata ca vitamina C se afla in primele randuri ale apararii antioxidante din plasma contra multor tipuri de radicali liberi. Celulele creierului si ale maduvei spinarii (care sunt frecvent atacate de radicalii liberi), pot fi aparate de cantitati mari de vitamina C. Vitamina C mai apara organismul de ateroscleroza, prevenind deteriorarea peretilor arteriali.
Vitamina C protejeaza impotriva efectelor nocive ale poluarii, ajuta la prevenirea cancerului, protejeaza organismul impotriva infectiilor si imbunatateste imunitatea.
Este esentiala in formarea colagenului, imbunatateste absorbtia si ajuta la vindecarea ranilor si arsurilor, si poate imbunatati viata sexuala.

Descriere:

Vitamina C, numita si acid ascorbic sau ascorbat, face parte din clasa vitaminelor hidrosolubile (solubile in apa).
Oamenii sunt una dintre putinele specii care nu dispun de enzima ce transforma glucoza in vitamina C.
In timpul secolului 16 , numeroase echipaje marine au murit din cauza bolii cunoscuta sub numele de scorbut. James Lind a descoperit ca barbatii care sufereau de scorbut s-au vindecat atunci cand au consumat portocale si lamaie.
In cele din urma, in 1907 scorbutul a fost indus la animale de laborator si acest lucru a deschis o noua oportunitate de a intelege boala. In jurul anului 1930, doi oameni de stiinta care lucrau independent  au publicat concluziile lor cu privire la vitamina C. Oamenii de stiinta au descoperit ca aceasta previne si trateaza scorbutul.  Aceasta a fost apoi sintetizata in laborator in timpul anului 1933.

Pastrare

Vitamina C este usor de distrus la temperature mai mari de 45 de grade C, asa ca ai grija atunci cand pregateste legumele sau fructele pentru a minimiza pierderile.
Taie legumele in bucati mari, chiar inainte de a le pregati, cel mai bine la abur, si nu direct in apa clocotita. Gatiti-le pentru un timp minim. Daca va decideti sa fierbeti legumele, nu adaugati sare si folositi apa de la legume la prepararea de supe sau sosuri, deoarece aceasta este incarcat cu multe substante importante.

Surse

O mare varietate de alimente “verzi” contin  vitamina C. Un regim alimentar bine echilibrat acopera doza zilnica recomandata de vitamina C. Este bine cunoscut de catre publicul larg astazi ca cele mai bune surse sunt citricele si sucurile lor. Fructele cu un nivel ridicat de vitamina C nu sunt limitate la coacaze negre, fructe de padure, capsuni, portocale, lamai, piersici, banane si grapefruit, ci si alte alimente contin, de asemenea, cantitati suficiente, cum ar fi varza, broccoli, conopida, salata verde, rosiile, cartofii, fasolea.

Carenta

Scorbutul inca exista, dar este rar in Statele Unite ale Americii si Europa. Cu toate acestea, simptomele sunt bine cunoscute. Boala este cel mai frecvent observata la persoanele care au diete sarace, tipuri de cancer, alcoolici.
Observatii: Alcoolul, analgezicele, antidepresivele, anticoagulantele, contraceptivele orale si steroizii reduc nivelul de vitamina C din corp. Fumatul provoaca serioase pierderi de vitamina C.

Doza Zilnica Recomandata

Sugari:

0 – 6 luni: 40 mg/ zi

7 – 12 luni: 50 mg / zi

Copii:

1 – 3 ani: 15 mg / zi

4 – 8 ani: 25 mg / zi

9 – 13 ani: 45 mg / zi

Adolescentii:

Fete 14 – 18 ani: 65 mg / zi

Baieti 14 – 18 ani: 75 mg / zi

Adulti:

Barbatii de 19 ani si mai in varsta: 90 mg / zi

Femeile de 19 ani si mai in varsta: 75 mg / zi

Fumatorii ar trebui sa creasca valoarea lor de zi cu zi de vitamina C cu o  suplimentare de minimum 35 mg pe zi.
Femeile care sunt insarcinate sau care alapteaza au nevoie de cantitati mai mari de vitamina C.