Acidul alfa-lipoic este un antioxidant puternic, de sine statator, ce actioneaza si ca agent de reciclare pentru vitaminele C si E. Acest lucru inseamna ca le poate reda acestor vitamine proprietatile regeneratoare care le aveau inainte de a neutraliza radicali liberi, astfel incat acestea sa-si poata continua actiunea benefica in organism.
Acidul alfa-lipoic stimuleaza productia de glutation a organismului si ajuta la absorbtia coenzimei Q10, ambele substante fiind antioxidanti puternici. Faptul ca acidul alfa-lipoic este solubil atat in apa cat si in grasime face ca acesta sa se poate transfera in orice parte a celulei ca sa dezactiveze radicalii liberi.

Suplimentele cu acid alfa-lipoic au fost folosite de mai mult de patruzeci de ani in Europa in tratamentul degenerescentei nervilor periferici si pentru controlul zaharului in sange la persoanele cu diabet. Ajuta la detoxificarea ficatului de metalele poluante, blocheaza formarea cataractei, protejeaza tesuturile nervoase contra distrugerii oxidative si reduce nivelul colesterolului in sange. Anumite studii si cercetari arata ca aceasta substanta ar putea juca un rol important in prevenirea si tratamentul bolilor cornice degenerative ca diabetul si bolile cardiovasculare. Mai este cunoscut si ca un antioxidant metabolic, deoarece fara el, celulele nu pot folosi zaharul ca sa produca energie.

Surse:
Corpul nostru nu poate produce cantitati mari de acid alfa-lipoic si pentru ca se gaseste doar in cateva alimente (printre care: spanac, broccoli, drojdie de bere, cartofi si organe), suplimentarea ar putea fi necesara.