• ajuta la scaderea nivelului glucozei din sange
  • sursa excelenta de minerale
  • stimuleaza pofta de mancare

Beneficii pentru sanatate

Aceasta planta rafinata beneficiaza de numerosi fitonutrienti care sunt indispensabili pentru o sanatate optima.

Uleiurile esentiale din tarhon sunt estragol (metil chavicol), cineol, ocimene si phellandrene.

Tarhonul a fost folosit in medicina traditionala pentru stimularea poftei de mancare si ca un remediu pentru simptomele de anorexie.

Studiile stiintifice sugereaza faptul ca nivelul ridicat de compusi polifenolici din aceasta planta ajuta la scaderea nivelului de glucoza din sange.

Studiile de laborator pe extractul de tarhon prezinta faptul ca anumiti compusi din el inhiba activarea plachetara, prevenind agregarea trombocitelor si aderarea acestora la peretele vasului de sange. Astfel, ajuta la prevenirea formarii cheagurilor in interiorul vaselor de sange inguste ale inimii si creierului, protejand de atac de cord si accident vascular cerebral.

Tarhonul este o planta foarte bogata in vitamine, cum ar fi vitamina C, vitamina A, precum si vitamine din complexul B, cum ar fi acidul folic, piridoxina, niacina, riboflavina, etc, care functioneaza ca antioxidanti, precum si in calitate de co-factori ai metabolismului.

Tarhonul este in special o sursa excelenta de minerale, precum calciu, mangan, fier, magneziu, cupru, potasiu si zinc.

Descriere

Tarhon este o planta foarte populara culinara utilizata in bucatariile mediteraneene. Aceasta planta perena, aromata este bogata in fitonutrienti si antioxidanti care ajuta la promovarea sanatatii si prevenirea bolilor.
Din punct de vedere botanic, tarhonul apartine familiei Asteraceae, genul Artemisia si cunoscut stiintific ca Artemisia dracunculus. Planta este considerata a fi originara din Asia Centrala.
Aceasta planta este un mic arbust, cu tulpini modificate, care ajunge pana la un metru in inaltime. Creste bine in sol nisipos, bogat, cu vedere la lumina solara. Frunzele sale sunt de culoare verde intens, netede, cu capetele ascutite.

Utilizari medicale

Planta de tarhon a fost folosita in medicina traditionala pentru stimularea poftei de mancare si ca un remediu pentru anorexie, dispepsie, flatulenta si sughit.

Uleiul esential eugenol din planta a fost utilizat terapeutic in stomatologie ca un anestezic local, antiseptic si pentru durere de dinti.

Ceaiul de tarhon este folosit pentru insomnie.

Cumparare si pastrare

Frunzele proaspete tarhon sunt disponibile in perioada de primavara-vara. Deseori, planta se cultiva in curtea din spate, sau in ghivece si frunzele proaspete sunt disponibile pentru gatit. Frunzele pot fi recoltate in momentul infloririi pentru uscare, inceata, la caldura moderata. Incercati sa cumparati frunze proaspete ori de cate ori este posibil, pentru aroma si beneficii nutritionale mult mai accentuate. Uita-te dupa o planta, care are un parfum bogat.
Inainte de utilizare se spala frunzele in apa curata, se usuca cu hartie absorbanta si se pastreaza in compartimentul de legume al frigiderului pentru utilizarea in viitorul apropiat. Tarhonul uscat trebuie sa fie plasat intr-un recipient etans sau intr-o punga de hartie si se depoziteaza in locuri intunecate, reci, unde se va pastra timp de pana la sase luni.

Preparare si servire

In general, planta se adauga in cantitati mici, in ultimul moment, inainte de terminarea preparatelor, in scopul de a pastra aroma si gustul.

Utilizare culinara

Iata cateva sfaturi de servire:

Tarhonul proaspat este utilizat in combinatie cu salata verde.

Frunzele sale sunt folosite ca aromatizant la preparatele din carne de peste, miel, pasare sau porc.

Profilul de siguranta

Uleiul esential de tarhon, estragol, poate provoca iritatii ale pielii la unele persoane cu tegumente sensibile.