• oferă numai 34 calorii la 100 de g
  • bogat în vitamina A, oferind 112% din DZR la 100 g
  • conține vitamine din complexul B
  • conține cantități importante de vitamina C

 

Beneficii pentru sănătate

 

Delicioșii pepeni galbeni, cu o aromă bogată, sunt foarte săraci în calorii, astfel încât 100 g de fruct conține numai 34 de calorii și 0 grăsimi.

 

Este bogat în polifenoli benefici pentru sănătate și substanțe, vitamine și minerale care sunt necesare pentru o sănătate optimă.

 

Fructul este o sursă excelentă de vitamina A, oferind aproximativ 112% din DZR la 100 grame de fruct, una dintre cele mai mari cantități de vitamina A regăsite în fructe. Vitamina A este un antioxidant puternic și este esențială pentru vedere. Este, de asemenea, necesară pentru menținerea integrității mucoaselor membranelor și a sănătății pielii. Consumul de fructe naturale bogate în vitamina A este cunoscut ca ajută la protejarea de cancer pulmonar și cancerul cavității bucale.

 

De asemenea, este bogat în flavonoizi antioxidanți, cum ar fi beta-caroten, luteina, zeaxantina și criptoxantina. Acești antioxidanți au capacitatea de a ajuta celulele și alte structuri ale corpului în lupta împotriva radicalilor liberi ai oxigenului și, prin urmare, oferă protecție împotriva cancerului de colon, de prostată, de sân, pulmonar, endometrial și pancreatic.

 

Este o sursă bună de potasiu. Potasiul fiind o componentă importantă a lichidelor din celule, ajută inima, controlând tensiunea arterială, oferind astfel protecție împotriva bolilor de inimă, accidentelor vasculare cerebrale și împotriva bolilor coronariene.

 

Fructul conține, de asemenea, și cantități importante de vitamine din complexul B, cum ar fi niacina, acidul pantotenic și vitamina C, dar și minerale, cum ar fi manganul. Consumul de alimente bogate în vitamina C ajută organismul să dezvolte rezistența împotriva agenților patogeni și ajută la eliminarea radicalilor liberi ai oxigenului, dăunători pentru organism. Manganul este folosit de organism ca un co-factor pentru enzima antioxidantă, superoxid dismutaza.

 

Descriere pepene galben

 

Deliciosul și minunatul pepene galben este membru al marii familii de cucurbitacee. Alte fructe și legume populare din familia Cucurbita sunt: dovleacul, castravetele, pepenele verde, etc.

 

Se consideră a fi originar din India, Persia antică și Africa. Ei cresc cel mai bine pe sol nisipos, cu drenaj, facilitat de o irigare bună, însă depind de albine pentru a le oferi o polenizare bună.

 

Pepenii galbeni, la fel ca mango și ca pepenele verde, sunt de fapt fructe specifice sezonului de vară. Sezonul lor este din aprilie până la sfârșitul lunii august, atunci sunt cei mai gustoși, însă se găsesc pe tot parcursul anului în hipermarket-uri.În general, pepenii au formă rotundă sau alungită, cu un diametru de aproximativ 8,7-16 cm și cântăresc între 200 – 850 grame.

 

Din punct de vedere al pulpei, aceasta diferă ca și culoare de la alb-gălbui, la roșu somon, și are consistență moale și textură suculentă, cu o aromă dulce de mosc, care este emanată cel mai bine la fructele coapte.

 

În centrul fructului, există o cavitate goală, umplută cu semințe mici, de culoare galbenă, învelită într-o plasă mucilaginoasă.

 

Cumpărare și păstrare

 

Pepenii galbeni cresc cel mai bine în timpul lunilor de vară. În magazin, încearcă să cumperi pepeni galbeni cultivați organic, deoarece aceștia sunt mai bogati în aromă și în substanțe nutritive.

 

Alege unul care se simte greu pentru dimensiunea sa, cu o coajă curată și care nu este nici foarte lucioasă, dar nici excesiv de pală, fără tăieturi sau vânătăi pe suprafața sa, deoarece aceia au fost transportați în condiții necorespunzătoare. Pepenele galben emana un miros placut și intens de mosc ce poate fi simțit de la distanță. Acasă, depozitează-l într-un loc răcoros și bine aerisit, dar cel mai bine se păstrează în frigider.

 

Pregătire și servire

 

Coaja de pepene galben poate adaposti bacterii daunătoare cum ar fi salmonela, mai ales de-a lungul crăpăturilor. Prin urmare, spală-l bine cu apă rece frecând ușor suprafața exterioară (coaja de culoare galbenă).

 

În funcție de dimensiunea pe care o dorești, pulpa poate fi feliată, tăiată în cubulețe sau scobită în forma de biluțe.

 

Pepenele galben proaspăt ar trebui să fie consumat ca atare fără alte adăugiri, în scopul de a experimenta gustul său delicios, natural. Cubulețe din fruct pot completa perfect salatele de fructe. Poate fi adăugat și în cremele pentru prăjituri sau în înghețată.

 

Valori nutriționale pepene galben

 

Pepene galben (Cucumis melo), Proaspăt,

Valori nutritive per 100 g

Principiu activ

Valoare nutrient

Procent DZR
(doza zilnica recomandată)

Energie

34 Kcal

1.5 %

Carbohidrați

8,6 g

6,5%

Proteine

0.84 g

1,5%

Grasime totală

0.19 g

<1%

Colesterol

0 mg

0%

Fibre alimentare

0,9 g

2,25%

Vitamine

   

Acid folic

21 mcg

5%

Niacina (B3)

0.734 mg

4,5%

Acid pantotenic (B5)

0.105 mg

2%

Piridoxina (B6)

0.072 mg

5,5%

Riboflavina (B2)

0.026 mg

2%

Tiamina (B1)

0.017 mg

1%

Vitamina C

36.7 mg

46%

Vitamina A

3382 UI

112%

Vitamina E

0,05 mg

0,5%

Vitamina K

2.5 mcg

2%

Electroliți

   

Sodiu

1 mg

0%

Potasiu

267 mg

6%

Minerale

   

Calciu

9 mg

1%

Cupru

41 mcg

4,5%

Fier

0.21mg

2,5%

Magneziu

12mg

3%

Mangan

0.041 mg

2%

Zinc

0,18 mg

1,5%

Fitonutrienți

 

   

Beta-caroten

1 mcg

Alfa-caroten

39 mcg

Beta-cripto-xantin

0 mcg

Luteina-zeaxantina

26 mcg

 

Sursa: USDA – baza de data naționala pentru nutrienți din SUA.