• 63 kcal/100 grame
  • 7950 valoare antioxidanta (ORAC), una dintre cele mai mari valori.

 

Beneficii pentru sanatate

 

  1. Coacăzele negre conțin cantități semnificative de fitochimicale flavonoide fenolice, numite antociani. Studiile științifice sugerează că, consumul de coacăze poate avea efecte potențiale benefice asupra sănătății împotriva cancerului, îmbătrânirii, inflamației și bolilor neurologice.
  2. Coacăzele negre au o valoare antioxidantă (capacitate de absorbție a radicalilor liberi de oxigen – ORAC) de 7.950 echivalenți Trolox la 100 g, care este una dintre cele mai mari valori pentru fructe după aronia și soc. Coacăzele roșii, de exemplu, au o valoare ORAC comparativ mai mică de 3.387 TE, zmeura 4900, afinele 6552 și murele 5347)
  3. Sunt o sursă excelentă de vitamina C, care este printre altele, un puternic antioxidant. 100 g de coacăze proaspete asigură mai mult de 300% din valorile zilnice ale aportului recomandat de vitamina C.
  4. Studiile științifice au arătat că un consum de fructe bogate în vitamina C ajută corpul uman să dezvolte imunitate împotriva agenților infecțioși și, de asemenea, ajută la eliminarea radicalilor nocivi fără oxigen din organism.
  5. Coacăzele negre transportă și o cantitate mică, dar semnificativă de vitamina A și antioxidanți flavonoizi, cum ar fi nivelurile de beta-caroten, zeaxantină și criptoxantină. 100 g fructe de pădure proaspete furnizează 230 UI de vitamina A. Se știe că acești compuși au puternice proprietăți antioxidante.
  6. Vitamina A este, de asemenea, necesară pentru menținerea integrității mucoasei și a pielii și este esențială pentru o vedere sănătoasă. În plus, consumul de fructe naturale bogate în antioxidanți flavonoizi ajută la protejarea împotriva cancerului pulmonar și al cavității bucale.
  7. Coacăzele negre proaspete sunt, de asemenea, bogate în multe vitamine esențiale, cum ar fi acidul pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6) și tiamina (vitamina B1). Aceste vitamine sunt esențiale în sensul că organismul uman le cere din surse externe și sunt necesare pentru metabolism și multe alte funcții din organism
  8. De asemenea, transportă cantități importante de fier mineral. 100 g boabe de coacăze asigură aproximativ 20% din nivelurile zilnice recomandate. Fierul este un co-factor esențial pentru metabolismul celular ghidat de citocrom oxidază și pentru producerea de celule roșii din sânge (RBC) în măduva osoasă.
  9. În plus, fructele de pădure sunt, de asemenea, o sursă foarte bună de alte minerale importante, cum ar fi cupru, calciu, fosfor, mangan, magneziu și potasiu, care sunt esențiale pentru metabolismul corpului.

 

Descriere coacăze negre

 

Coacăzele negre sunt unul dintre fructele de pădure foarte populare în sezonul de vară. Într-adevăr, acestea sunt incredibil de bogate în numeroase fitonutrienți și antioxidanți valoroși care sunt vitali pentru sănătatea noastră.

 

Coacăza negră este un arbust mic care aparține familiei Grossulariaceae, din genul Ribes. Numele său științific este Ribes nigrum. Coacăzele sunt originare din Europa centrală și de nord și Siberia.

 

Arbustul Ribes este o plantă cu creștere rapidă, deciduă, un arbust mic care ajunge la o înălțime de aproximativ 1,5-2 metri. În general, coacăzele cresc cel mai bine în regiunile unde verile sunt umede, dar iernile sunt severe și friguroase.

 

În timpul sezonului, Ribes nigrum produce o serie pendulă de mici fructe de pădure. Fiecare coacăză are o dimensiune de aproximativ 1 cm în diametru, foarte purpurie, aproape neagră, cu pielea lucioasă și un calix persistent în vârf. Poate conține aproximativ 3-10 semințe mici, comestibile.

 

Coacăzele pot avea diferite culori. Boabele de coacăze rosii, albe, galbene și roz au o pulpă translucidă, mai dulce la gust. Ele sunt insă, considerate inferioare coacăzelor negre in ceea ce privește puterea antioxidantă.

 

Coacăze negre, rosii si galbene

 

Selectare si păstrare

 

Coacăzele proaspete se prezintă de un purpuriu intens, aproape negru, cu pielea lucioasă si un calice persistent la varf. Evitati fructele de padure care sunt foarte moi, inghesuite si cu taieturi / vanătăi cu scurgeri de suc. Dacă nu sunt utilizate imediat, depozitati-le in frigider, unde se pastrează proaspete cateva zile.

 

Metode de pregătire și servire

 

În sălbăticie, coacăzele negre pot fi culese din habitatul lor natural și pot fi consumate “așa cum sunt”. Când le cumpărați din magazine, alegeți fructele care arată sănătoase, sunt uniforme ca mărime și au o culoare strălucitoare. Spălați-le în apă rece chiar înainte de a le folosi pentru a le menține textura intactă.

 

Iată câteva sfaturi de servire:

 

Delicioasele și dulcile varietăți roșii, roz și albe de coacăze pot fi consumate proaspete sau uscate, ca gustări.

 

Calitatea astringentă și acră a coacăzelor negre este apreciată în multe preparate culinare, în special fierte și pasate, în întreaga Europă.

 

Adaugă un gust revigorant când sunt incluse în cocktailuri de fructe.

 

Coacăzele negre sunt utilizate în prepararea briosei, a umpluturii pentru plăcintă și a înghețatei.

 

Fructele de pădure pot fi folosite în industria alimentară în prepararea de sosuri, gemuri, jeleuri.

 

Fructele de pădure sunt de asemenea folosite în prepararea băuturilor aromate.

 

Profil de siguranță

 

Coacăzele negre pot fi consumate în condiții de siguranță de copii și femei însarcinate. Cu toate acestea, la unele persoane sensibilizate pot apărea reacții alergice la fructele de pădure in general.

 

Valori nutriționale

 

Coacăze negre europene (Ribus nigrum). Valoarea ORAC (nivel antioxidant) 7.950. Valori nutritive per 100 g
Principiu activ Cantitate nutrienti Procent DZR (doza zilnica recomandată)
Energie 63 Kcal 3%
Carbohidrați 15.38 g 12%
Proteine 1.4 g 2.5%
Grasime totală 0.41 g 2%
Colesterol 0 mg 0%
Fibre alimentare 4.3  g 11%
Vitamine    
Acid folic (B9) 8 mcg 2%
Niacină (B3) 0.300 mg 2%
Acid pantotenic (B5) 0.199 mg 4%
Piridoxină (B6) 0.398 mg 8%
Riboflavină (B2) 0.050 mg 4%
Tiamină (B1) 0.050mg 4%
Vitamina C 181 mg 301%
Vitamina A 230 IU 7.5%
Vitamina E 0.07 mg 0.5%
Vitamina K 2.1 mcg 2%
Electroliți    
Sodiu 2 mg 0%
Potasiu 322 mg 7%
Minerale    
Calciu 55 mg 5.5%
Cupru 0.086 mg 9.5%
Fier 1.54 mg 9.5%
Magneziu 24 mg 6%
Mangan 0.256 mg 11%
Fosfor 59 mg 8.5%
Zinc 0.27 mg 2%
Fitonutrienți    
Beta-caroten 38 mcg
Alfa-caroten 0 mcg
Beta-criptoxantină 0 mcg
Luteină-zeaxantină 85 mcg
Sursa: USDA – baza de date națională pentru nutrienți din SUA.