63 kcal/100 grame
7950 valoare antioxidanta (ORAC), una dintre cele mai mari

Coacăzele negre sunt unele dintre fructele de pădure pe care le gasim in sezonul estival. Acestea sunt incredibil de bogate în mai mulți fitonutrienți și antioxidanți valoroși pentru sănătate, care sunt vitali pentru sănătatea noastră.

Coacăzul negru este un arbust mic aparținând familiei Grossulariaceae, gen Ribes. Denumirea sa științifică: Ribes nigrum. Coacăzul negru este originar din Europa Centrală și de Nord și din Siberia. Fiecare boabă de coacăz are o dimensiune de aproximativ 1 cm în diametru, purpuriu foarte închis, aproape negru cu pielea lucioasă și poate transporta aproximativ 3-10 semințe mici, comestibile.

Coacăzele pot veni în diferite culori. Boabele de coacăze roșii, albe și roz prezintă pulpă translucidă, cu gust mai dulce. Cu toate acestea, sunt considerate inferioare coacăzelor negre în ceea ce privește puterea antioxidantă.

Beneficiile coacazelor negre pentru sanatate

  1. Coacăzele negre contin cantități semnificative de fitochimicale flavonoide fenolice, numite antocianine. Studiile științifice sugerează că, consumul de coacăze poate avea efecte potențiale benefice asupra sănătății împotriva cancerului, îmbătrânirii, inflamației și bolilor neurologice.
  2. Coacăzele negre au o valoare antioxidantă (capacitate de absorbție a radicalilor liberi de oxigen – ORAC) de 7.950 echivalenți Trolox la 100g, care este una dintre cele mai mari valori pentru fructe după aronia, soc si afine. Coacăzele roșii, de exemplu, au o valoare ORAC comparativ mai mică de 3.387 TE.
  3. Sunt o sursa excelenta de vitamina C, care este printre altele, un puternic antioxidant. 100 g de coacăze proaspete asigură mai mult de 300% din valorile zilnice ale aportului recomandat de vitamina C.
  4. Studiile stiintifice au arătat că consumul de fructe bogate în vitamina C ajută corpul uman să dezvolte imunitate împotriva agenților infecțioși și, de asemenea, ajută la eliminarea radicalilor nocivi fără oxigen din organism.
  5. Coacăzele negre transportă si o cantitate mică, dar semnificativă de vitamina A și antioxidanți flavonoizi, cum ar fi nivelurile de beta-caroten, zeaxantină și criptoxantină. 100 g fructe de padure proaspete furnizează 230 UI de vitamina-A. Se știe că acești compuși au puternice proprietăți antioxidante.
  6. Vitamina A este, de asemenea, necesară pentru menținerea integrității mucoasei și a pielii și este esențială pentru o vedere sănătoasă. În plus, consumul de fructe naturale bogate în antioxidanți flavonoizi ajută la protejarea împotriva cancerului pulmonar și al cavității bucale.
  7. Coacăzele negre proaspete sunt, de asemenea, bogate în multe vitamine esențiale, cum ar fi acidul pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6) și tiamina (vitamina B1). Aceste vitamine sunt esențiale în sensul că organismul uman le cere din surse externe si sunt necesare pentru metabolism si multe alte functii din organism
  8. De asemenea, transportă cantități importante de fier mineral. 100 g boabe de coacăze asigură aproximativ 20% din nivelurile zilnice recomandate. Fierul este un co-factor esențial pentru metabolismul celular ghidat de citocrom oxidază și pentru producerea de celule roșii din sânge (RBC) în măduva osoasă.
  9. În plus, fructele de pădure sunt, de asemenea, o sursă foarte bună de alte minerale importante, cum ar fi cupru, calciu, fosfor, mangan, magneziu și potasiu, care sunt esențiale pentru metabolismul corpului.

Selectare si pastrare
Coacăzele proaspete se prezintă de un purpuriu intens, aproape negru, cu pielea lucioasă și un calice persistent la vârf. Evitați fructele de pădure care sunt foarte moi, înghesuite și cu tăieturi / vânătăi cu scurgeri de suc. Dacă nu sunt utilizate imediat, păstrați-le în frigider, unde se păstrează proaspete câteva zile.

Profil de siguranță
Coacăzele negre pot fi consumate în condiții de siguranță de copii și femei însărcinate. Cu toate acestea, la unele persoane sensibilizate pot apărea reacții alergice cu fructele de pădure.

Date nutritionale

Coacăze, negru european (Ribus nigrum). Valoarea ORAC (nivel antioxidant) 7.950. Valori nutritive per 100 g
Principiu activValoare nutrientProcent DZR(doza zilnica recomandata)
Energie63 Kcal3%
Carbohidrati15.38 g12%
Proteine1.4 g2.5%
Grasime totala0.41 g2%
Colesterol0 mg0%
Fibre alimentare4.3  g11%
Vitamine  
Acid folic8 µg2%
Niacina (B3)0.300 mg2%
Acid pantotenic (B5)0.199 mg4%
Piridoxina (B6)0.398 mg8%
Riboflavina (B2)0.050 mg4%
Tiamina (B1)0.050mg4%
Vitamina C181 mg301%
Vitamina A230 IU7.5%
Vitamina E0.07 mg0.5%
Vitamina K2.1 mcg2%
Electroliti  
Sodiu2 mg0%
Potasiu322 mg7%
Minerale  
Calciu55 mg5.5%
Cupru0.086 mg9.5%
Fier1.54 mg9.5%
Magneziu24 mg6%
Mangan0.256 mg11%
Fosfor59 mg8.5%
Zinc0.27 mg2%
Fitonutrienti  
Beta-caroten38 mcg
Alfa-caroten0 mcg
Beta-cripto-xantin0 mcg
Luteina-zeaxantina85 mcg

Sursa: USDA – baza de data nationala pentru nutrienti din SUA.