Introducere

Vitamina K este neceasara pentru formarea protrombinei, care ajuta la coagularea sangelui. Este esentiala in formarea si refacerea oaselor, este utila in sinteza osteocalcininei, o proteina din tesutul osos care cristalizeaza calciul. Ca urmare, poate ajuta la prevenirea osteoporozei.
Vitamina K are un rol important in functionarea intestinelor si ajuta la transformarea glugozei in glicogen, care este stocat in ficat, sustinand functionarea sanatoasa a acestuia. Poate creste rezistenta copiilor la infectii si ajuta la prevenirea cancerului care ataca invelisul organelor. Contribuie la longevitate. O carenta din aceasta vitamina poate provoca sangerari interne si/ sau anormale.
Exista trei forme de vitamina K. Prima este vitamina K1 (filochinona sau fitomenadiona) , care provine din plante si reprezinta vitamina K de origine alimentara. A doua este vitamina K2, o familie de substante numite menaquinone, sintetizata de o bacterie din intestine si se gaseste si in unt, ficat de vaca, galbenus de ou, produse fermentate din soia si in unele branzeturi. A treia este vitamina K3 (menadiona), fabricata sintetic.

Surse

Vitamina K1 se gaseste in cateva alimente printre care sparanghelul, melasa de afine, broccoli, varza de Bruxelles, varza, conopida, carnea de pui, zarzavatul cu frunze de culoare verde inchis, frunzele de salata, sofranul, soia si iaurtul. Plantele care contin vitamina K1 sunt lucerna, ceaiul verde, kelp, urzica si taratele de ovaz. Cea mai mare cantitate din aceasta vitamina este sintetizata in organism de o bacterie ‘’prietenoasa’’ care este prezenta, in mod normal, in intestine.

Indicatii

Antibioticele cresc nevoia de vitamina K din alimentatie sau din suplimente. Bacteriile din intestin, care sintetizeaza vitamina K sunt distruse de antibiotice, acestea intervenind astfel in procesul de sinteza. Antibioticele afecteaza si absorbtia de vitamina K.

Carenta de vitamina K poate fi provocata de:

°        o dieta saraca sau restrictiva;

°        boala Crohn, colita ulceroasa;

°        boli de ficat care impiedica stocarea vitaminei K;

°        folosirea antibioticelor, a medicamentelor care scad nivelul colesterolului, a uleiurilor minerale, a aspirinei si/sau a medicamentelor cu efect anticoagulant.

Nivelul scazut al vitaminei K este asociat cu scaderea nivelului de insulina si cu probleme de reglare a glucozei, care pot duce la scaderea densitatii osoale la femei. Suplimentarea dietei cu aceasta vitamina accelereaza procesul de formare a oaselor prin atragerea calciului in oase. Suplimentele cu vitamina K reduc cantitatea de calciu din urina si aloca mai mult calciu pentru consolidarea oaselor.

Precautii

Nu luati cantitati mari de vitamina K in ultimile saptamani de sarcina. Poate aparea o reactie toxica la nou-nascut. Daca luati medicamente anticoagulante, consultati medicul inainte de a lua orice supliment care contine vitamina K, pentru ca pot interveni in sctiunea acestor medicamente. Dozele foarte mari se pot acumula in sange si pot produce congestii si transpiratie.