Descriere:

Vitamina D este o vitamina liposolubila (solubila in grasimi) esentiala pentru cresterea si mineralizarea oaselor si pentru absorbtia calciului. Exista doua forme importante pentru oameni: Vitamina D2 (ergocalciferol) si Vitamina D3 (colecalciferol). Vitamina D2 este sintetizata de catre plante si Vitamina D3 este sintetizata de organismul uman prin piele odata cu expunerea la razele solare (radiatiile ultraviolete B). Totusi, stilul de viata modern face dificila expunerea suficienta la soare, in primul rand deoarece ne petrecem majoritatea timpului in spatii inchise.

Studiile recente indica potentialul vitaminei D pentru intarirea sistemului imunitar, cu multiple beneficii pentru sanatate. Contrar clasificarii in categoria vitaminelor, vitamina D are mai mult functii de hormon ce implica peste 2000 de gene din organismul uman (peste 10% din genomul uman).

Surse alimentare:

Desi cea mai importanta sursa pentru organsimul uman ramane expunerea la razele solare (in jur de 20 de minute/zi sunt suficiente), sunt si alimente bogate in Vitamina D: uleiul de peste, somonul, tonul, laptele si cerealele fortificate cu vitamina D, ouale, ciupercile, carnea de porc si ficatul de vita.

Carenta

O carenta grava de vitamina D poate duce la rahitism la copii, iar la adulti la osteoporoza si osteomalacie. In sezonul rece, perioada in care expunerea la razele solare este mult limitata, poate fi recomandat sa utilizati suplimente alimentare.

Concluzie

Vitamina D este esentiala pentru sanatatea noastra, cu rol dovedit in sanatatea sistemului osos si intarirea sistemului imunitar (in special in afectiunile sezoniere).