Vitamina B3 (disponibila in 2 forme: niacina sau acid nicotinic si niacinamida) este necesara pentru o buna circulatie a sangelui si pentru sanatatea pielii. Ajuta la functionarea sistemului nervos, la metabolismul carbohidratilor, grasimilor si proteinelor dar si la producerea acidului clorhidric (important pentru sistemul digestiv). Intervine si in secretia normala a bilei si a fluidelor stomacului si in sinteza hormonilor sexuali. Niacina scade colesterolul si activeaza circulatia. Este utila in schizofrenie si alte boli mintale si ajuta la dezvoltarea memoriei.

Cea mai cunoscuta boala rovocata de carenta de niacina este pellagra. Urmatoarele simptome pot trada o carenta de niacina: ulceratii, depresie, diaree, ameteli, oboseala, respiratie rau-mirositoare, dureri de cap, insomnia, pierderea apetitului, slabiciune musculara, dureri in membre, eruptiile cutanate si inflamatiile.

Niacinamida nu are toate proprietatile niacinei, mai exact, nu este eficienta in scaderea colesterolului din sange. Tratamentul cu doze mari de niacina pentru scaderea colesterolului este o metoda destul de recenta, ce are intentia de a scadea nivelul lipoproteinelor cu densitate scazuta (LDL – colesterolul ”rau”) si de a le creste pe cele cu densitate crescuta (HDL –colesterolul “bun”), in plus reduce si nivelul trigliceridelor.

Surse alimentare:

Niacina si niacinamida se gasesc in ficatul de vita, drojdia de bere, curmale, oua, peste, lapte, oleaginoase, carne de porc, broccoli, morcovi, branza, cartofi, rosii, germeni de grau, produse din grau integral.

Precautii: dozele mari de niacin (peste 500 mg) pot afecta ficatul. Femeile insarcinate, persoanele care sufera de diabet, glaucom, guta, afectiuni ale ficatului nu ar trebui sa foloseasca suplimente cu niacina. Niacina poate creste nivelul zaharului din sange.

Observatii: Dupa ce luati suplimentul de niacina puteti observa ca apare o roseata suparatoare pe piele si puteti simti nevoie sa va scarpinati. De obicei aceste simptome dureaza doar cateva minute.