Beneficii pentru sanatate

Vitamina B1 (tiamina) imbunatateste circulatia sangvina si ajuta la formarea sangelui, la metabolismul carbohidratilor si la producerea acidului clorhidric, important pentru o digestie corecta.

Tiamina imbunatateste activitatea cognitiva si functionarea creierului. Are un efect pozitiv asupra energiei, a cresterii, a poftei de mancare si a capacitatii de invatare, este necesara unui tonus normal al muschilor si al intestinelor, stomacului si inimii. Tiamina actioneaza si ca antioxidant, protejand organismul de efectele degenerative ale imbatranirii, ale consumului de alcool si ale fumatului.

Benfotiamina este o forma hidrosolubila a vitaminei B1 ce se gaseste in mod natural, in cantitati mici in sucul de usturoi zdrobit, precum si in ceapa si praz. Aceasta varianta a vitaminei B1 ramane multa vreme in organism, avand si potentiale beneficii terapeutice pe care vitamina B1 obisnuita nu le are. Benfotiamina poate fi mai eficienta decat tiamina, controland neplacerile create de diabet, pentru ca activeaza enzima numita transketolaza din celulele vasculare. Aceasta este un factor care duce la inlaturarea derivatilor din glucoza din celulele vasculare si din celulele nervoase.

Carenta

Beri-Beri, o boala a sistemului nervos rara in tarile dezvoltate, este produsa de carenta de tiamina. Alte simptome care rezulta din carenta de tiamina sunt constipatia, edemele, ficatul marit, oboseala, amnezia, tulburarile gastrointestinale, tulburarile cardiace, iritabilitatea, respiratia grea, lipsa apetitului, atrofia musculara, nervozitatea, amortirea manilor si picioarelor, slabiciune si dureri musculare, slabiciune generala si pierdere severa in greutate. Doza zilnica recomandata (DZR) de vitamina B1 (tiamina) este de 1,6 mg/zi, totusi aceasta valoare este mai degraba limita inferioara, de la care nu suntem afectati de efectele carentei.

Surse alimentare

Cele mai bogate surse sunt carnea de pasare, carnea de porc, cerealele integrale, ficatul, galbenusul de ou, germenii de grau, legumele, oleaginoasele, orezul brun, pestele, mazarea si taratele de orez.
Alte surse pot fi reprezentate de alge, brocolli, drojdia de bere, kelpul, nasturelul, sparanghelul, ovazul, prunele, strugurii si spirulina.
Plante ce contin tiamina sunt: lucerna, algele brune, radacina de brusture, iarba pisicii, semintele de fenicul, coada soricelului, stevia galbena, urzica si patrunjelul.
Complex de vitamine B naturale

Atentionari si contraindicatii

Antibioticele, fenitoina, sulfamidele si contraceptivele orale, precum si consumul de alcool tare sau cafeina pot scadea nivelul de tiamina din organism. Aproape toti alcoolicii au deficit de tiamina pentru ca alcoolul inhiba stocarea. Uneori asta se manifesta prin dereglari cunoscute sub numele de sindrom Wernicke- korasakoff, care se caracterizeaza prin probleme de memorie, miscari anormale, confuzie, somnolenta.