Descriere si beneficii pentru sanatate

 

Superoxid dismutaza (SOD) este o enzima ce revitalizeaza celulele si reduce rata distrugerii lor de catre radicalii liberi. Neutralizeaza cei mai obisnuiti si poate cei mai periculosi radicali liberi- radicalii superoxid. Radicalul superoxid produce deficitul de fluid sinovial, important lubrifiant pentru incheieturile corpului, ceea ce duce la frecare si in cele din urma la inflamatii.

Superoxid dismutaza actioneaza sinergetic cu enzima catalaza, care se gaseste din abundenta in organism. Catalaza transforma hidrogenul peroxid din subprodusele sale create de reactia  SOD. Aceasta enzima ajuta la asimilarea zincului, cuprului si manganului. Nivelul tinde sa scada odata cu varsta, ceea ce creste formarea de radicali liberi. Potentialul ca tratament antiimbatranire se afla inca in studii de cercetare.

Din punct de vedere chimic, exista doua forme din aceasta enzima. Forma cupru/zinc (cunoscuta Cu/Zn SOD) isi exercita calitatile de antioxidant in citoplasma celulelor. Acesta este un fluid apos care inconjoara toate celalalte component celulare.
Forma mangan (Mn SOD) este activa in mitocondrii, stucturi din celule in care se produce energia. Producerea energiei celulare duce la crearea radicalilor liberi.

 

Utilizari medicale

 

SOD (Superoxid dismutaza) este utilizat pentru a trata artrita, probleme de prostata, ulcere, arsuri, boli inflamatorii, dar si intoxicatii de la expunerea la fum si radiatii, si pentru a preveni efectele secundare ale medicamentelor impotriva cancerului. Mai poate ajuta si la reducerea ridurilor faciale, la cicatrizarea si  vindecarea ranilor si arsurilor.

SOD face ca fiecare celula a corpului sa fie mai rezistenta impotriva atacurilor radicalilor liberi si a altor substante nocive. Puterea antioxidanta o depaseste pe cea a celor mai cunoscuti antioxidanti: flavonoide, carotenoide, vitamina A, C si E, mai mult, nici chiar coenzima Q10, glutation peroxideaza si catalaza nu ating puterea acestuia. Cateva studii legata de procesul de imbatrinire au remarcat faptul ca animalele care produc cel mai mare nivel de superoxid dismutaza au si cea mai mare durata de viata.

 

Surse alimentare de SOD (Superoxid dismutaza)

 

SOD exista, in mod natural in: orz, broccoli, varza de Bruxelles, varza, germeni de grau si multe alte plante verzi.

 

Administrarea suplimentelor

 

SOD este o molecula fragila ce este distrusa usor in stomac, astfel tabletele trebuie sa fie comprimate filmate – adica acoperite cu o substanta protectoare care ajuta tableta sa treaca intacta prin acidul din stomac pana in intestinul subtire unde poate fi absorbita la intreaga potenta.
Supliment superoxid dismutaza