Descriere

Glutationul este o proteina produsa de organismul uman in ficat din aminoacizii cisteina, acid glutamic si glicina. Este un antioxidant puternic care inhiba formarea radicalilor liberi si participa la apararea celulelor impotriva daunelor produse de ei. Ajuta la apararea organismului contra efectului nociv al fumului de tigara, al expunerii la radiatii, al chemoterapiei in tratamentul cancerului si al toxinelor, de exemplu alcool. Fiind un detoxifiant al metalelor grele si drogurilor ajuta in tratamentul bolilor de sange si de ficat.

Beneficii pentru sanatate

Glutationul apara celulele in mai multe feluri. Neutralizeaza moleculele de oxigen inainte ca acestea sa afecteze celulele. Impreuna cu mineralul seleniu formeaza enzima glutation peroxidaza care neutralizeaza peroxidul de oxigen. Este si o componenta al altei enzime antioxidante, glutation s-transferaza, care face parte din spectrul larg al enzimelor care detoxifica ficatul.

Glutationul apara de oxidare nu numai celulele individuale ci si tesuturile arterelor, ale creierului, inimii, rinichii, retina, ficatul, pielea si celulele imunitare. Are un rol in prevenirea cancerului, in special a cancerului hepatic si ataca substantele carcinogene pe care le face solubile in apa, ajutand apoi la eliminarea lor din organism. Pe masura ce imbatranim concentratia de glutation din interiorul celulelor scade, ceea ce duce la scaderea capacitatii de anihilare a radicalilor liberi.

Surse de glutation

Glutationul poate fi luat in forma de suplimente.
Producerea lui de catre organism poate fi crescuta luand suplimente cu n-acetilcisteina ori l-cisteina si l-metionina.
Studiile arata faptul ca acesta ar fi cel mai bun mod de a creste nivelul de glutation din corp, in afara, fireste, de a lua chiar glutation.