Flavonoidele sunt acei compusi vegetali care coloreaza plantele in nuante vii si intense. Cuprind marea majoritate a tonalitatilor de albastru, violet sau verde smarald, regasite in frunze, flori, radacini si indeosebi in fructe.

De asemeni, si o buna parte dintre pigmentii galbeni, rosii si portocalii ce nu se datoreaza prezentei carotenoizilor, fac parte tot din familia flavonoidelor. Cunoscandu-le, vom descoperi ca dincolo de cromatica stralucitoare sa afla adevarata lor faima ce le-a adus in prim-planul unei categorii variate de ramuri medicale.

Descriere substanta

Flavonoidele, similar altor substante fitochimice, rezulta in urma metabolismului secundar al plantelor, fiind si cei mai des intalniti compusi fenolici prezenti in dieta umana.

Priviti din alt punct de vedere, flavonoidele reprezinta un grup de pigmenti vegetali, printre responsabilitatile carora intra colorarea specifica a mai multor fructe si legume cu actiune antioxidanta.

Structura chimica de baza este alcatuita din doua inele benzenice, unite cu un lant format din 3 atomi de carbon. Pentru a le intelege mai bine caracteristicile chimice, ne putem imagina doua lacuri aparent independente, legate intre ele printr-un canal. Comunicand unul cu celalalt, fluxul de apa al unuia poate foarte bine interactiona cu apele celuilalt lac.

Prin comparatie, acest debit de apa reprezinta tocmai caracteristica de baza a activitatii antioxidante.

Cum actioneaza flavonoidele?

Radicalii sunt compusi chimici responsabili de numeroase daune cauzate la nivel celular. Dar ce se intampla cand un flavonoid intalneste un radical?

In timpul ”intalnirii de gradul 3” cu un radical, substanta antioxidanta (in acest caz flavonoidele) absoarbe o buna parte din energia inmagazinata de radicali. Ulterior, intreaga energie va fi imprastiata si prin urmare, radicalul va deveni inactiv.

Altfel spus, flavonoidele, potenti antioxidanti, ar putea fi considerati un fel de ”gunoieri” ce au sarcina sa elibereze organismul de radicalii gasiti ”vinovati” de instaurarea unor maladii.

Actiunea antioxidanta a flavonoidelor ramane perfect valabila pana si in cazul plantelor, acestea fiind protejate de excesul de radiatii UV. In cazul in care plantele sunt expuse intens la razele de tip UVB, la nivel molecular se da startul sintezei de flavonoide specifice, substante in masura sa absoarba lumina in exces.

Beneficii pentru organism

Studiile medicale efectuate in ultimii ani cu privire la proprietatile flavonoidelor sunt orientate catre actiunea antiinflamatoare, antioxidanta, antivirala, antitumorala, antihemoragica si antialergica. Intregul ansamblu de beneficii atribuite flavonoidelor, depinde in mare masura de capacitatea acestora de a bloca leziunile cauzate de radicalii liberi, asociate cu diverse maladii cronice degenerative:

  • Fiind considerati potenti antioxidanti, intervin cu succes in buna functionare a ficatului, a vaselor de sange capilare si a sistemului imunitar;
  • Contribuie la prevenirea a numeroase patologii de origine cardiovasculara si a unor afectiuni de natura inflamatorie;
  • Avand capacitatea de a potenta sistemul imunitar, aceste substante reusesc sa contracareze unele forme tumorale;
  • Dietele bogate in flavonoide favorizeaza prevenirea patologiilor cardiovasculare si diminueaza riscul mortii precoce;
  • Acesti compusi chimici prezenti in plante sunt capabili sa actioneze asupra colesterolului si a altor factori ce afecteaza sanatatea aparatului circulator.

Actiunea flavonoidelor este strans legata de clasa de apartenenta (flavoni, izoflavoni, flavonoli, catechine, antocianine, etc.). Avand in vedere ca nu toate tipurile sunt identice, actiunile benefice difera si ele:

a. Actiune hepatoprotectiva

Unele categorii de flavonoide se dovedesc a fi veritabili hepatoprotectori. Mai exact, restabilesc functiile spefice ale ficatului, protejand acest organ sensibil de patologiile la care este predispus.

b. Protectie cardiovasculara

La nivel cardiovascular, aceste substante favorizeaza functionarea corecta a inimii si a fluxului de sange. Altfel spus, sunt cei mai fideli aliati ai sistemului circulator si ai celui cardiac, iar in combinatie cu vitamina C, participa la prevenirea fragilitatii capilare. De asemeni, ajuta la combaterea aparitiei edemelor din unele zone ale corpului.

c. Protectie epidermica

Radicalii liberi sunt principalii responsabili ai procesului de imbatranire cutanata prematura, vizibil datorita prezentei ridurilor de expresie. Compusii chimici din categoria flavonoidelor lupta pentru combaterea actiunii radicalilor liberi, contribuind la refacerea naturala a celulelor epidermice. Astfel, pielea devine mai elastica si mai tonifiata, cu un aspect intinerit.

d. Actiune antitumorala

Pornind de la activitatea antioxidanta a flavonoidelor, atentia medicilor s-a indreptat catre capacitatea acestora de a bloca procesul de proliferare a celulelor cancerigene. Asimilarea in organism a flavonoidelor ajuta la diminuarea unor forme de carcinom (carcinomul intestinal).

Indicatii terapeutice

Cu toate ca nu pot fi inclusi in categoria remediilor propriu-zise, flavonoidele sunt considerate mai degraba un fel de terapie temporara, in masura sa amelioreze simptomatologia. Insa incetul cu incetul, date fiind avantajele pe care le ofera organismului, tind sa devina parte integranta a tratamentelor farmacologice, contribuind si la combaterea proceselor infectioase.

In urma cu ceva mai bine de un secol, flavonoidele erau intrebuintate in lupta impotriva unor maladii precum scorbutul. Decenii mai tarziu, aceleasi substante si-au dovedit eficacitatea si in cazul unor boli ”moderne” de origine virala (herpes, HIV). Actioneaza in asa fel incat contrasteaza prezenta bacteriilor si a virusilor responsabili de declansarea unor maladii.

Lista patologiilor ce ar putea fi prevenite si chiar tratate prin administrarea cu regularitate de suplimente alimentare ce contin flavonoide ori printr-o dieta bogata in acesti compusi polifenolici, este destul de vasta. Acestea elimina radicalii liberi (molecule ce deterioreaza membranele celulare si pot cauza moartea celulelor), fiind utili in urmatoarele conditii:

1. Boli cardiovasculare

Contribuie la diminuarea riscurilor de ateroscleroza, responsabila de ictus sau de infarct.

2. Alergii respiratorii si cutanate

Aceste substante antioxidante impiedica celulele imunitare sa cauzeze reactii alergice.

3. Boala hemoroidala

Ajuta la intarirea peretilor vaselor de sange, impiedicand inclusiv fragilitatea capilara.

4. Hipercolesterolemie (colesterol marit)

Acesti compusi antioxidanti protejeaza organismul de daunele cauzate de colesterolul rau (LDL).

5. Hipertensiunea arteriala

Suplimentarea dietelor cu flavonoide ajuta la diminuarea presiunii sanguine in cazul persoanelor ce sufera de hipertensiune.

6. Cancer

Persoanele cu o dieta preponderent vegetariana prezinta mai putine riscuri de a dezvolta o forma de cancer. Unele flavonoide reusesc chiar sa inhibe dezvoltarea celulelor tumorale.

7. Prostatita

Contribuie la diminuarea inflamatiilor prostatei, afectiune cunoscuta cu denumirea de prostatita.

8. Artrita reumatoida

Cresterea consumului de alimente bogate in flavonoide amelioreaza simptomele artritei (proces inflamator al articulatiilor).

9. Cistita interstitiala

Potrivit studiilor, persoanele cu cistita intersititiala, o conditie similara infectiei urinare, prin administrarea de flavonoide sub forma de suplimente, si-au atenuat simptomele. S-a remarcat pana si o reducere a frecventei acestora.

Rezultate optime sunt obtinute si in terapiile pentru:

  • Astmul bronsic;
  • Diabet;
  • Guta;
  • Venele varicoase;
  • Candida;
  • Cefalee;
  • Dermatita, etc.

Surse alimentare de flavonoide

Aceste substantele sunt usor de reperat in frunzele, florile, fructele si radacinile unor variate specii de plante, incluse legumele si cerealele. Concentratia de antioxidanti difera de la o specie la alta, dar variaza si in functie de zona in care se gasesc pe planta respectiva (frunze, fructe, flori).

Se gasesc din abundenta in unele specii comestibile:

  • Legume cu frunze: spanac, varza, salata verde, etc;
  • Alte legume: rosii, ceapa rosie, castraveti;
  • Fructe rosii: in special in mere si citrice, dar mai ales in fructele de padure;
  • Mirodenii: patrunjel, cimbru, sofran, telina, salvie, etc.

De asemeni, sunt prezenti si in unele bauturi precum vinul sau ceaiul verde, dar si in ciocoalata, in special in ciocolata amaruie, cu o concentratie ridicata de cacao.

Carenta de flavonoide

Simptomele asociate carentei sunt asemanatoare celor datorate deficitului de vitamina C (carenta de flavonoide poate genera si o carenta de vitamina C). Se pot semnala:

  • Pierderi de sange (sangerari gingivale);
  • Hemoragii;
  • Hematoame;
  • Boala hemoroidala;
  • Fragilitate capilara, etc.

Descoperiri stiintifice

Nimeni nu mai pune la indoiala virtutile flavonoidelor si nici beneficiile atribuite alimentelor bogate in aceste substante. Dar ce spun cercetatorii despre flavonoidele (in special resveratrol) prezente in vinul rosu?

Se pare ca bautorii de vin rosu sunt mult mai rezistenti in fata maladiilor cardiovasculare, spre deosebire de cei care prefera alte bauturi alcoolice si o speranta de viata superioara. La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii UWA (University of Western Australia).

Studiile specialistilor epidemiologi au demonstrat ca un consum moderat de vin rosu reuseste sa protejeze organismul impotriva bolilor aferente sistemului circulator si cardiac. Rezultatele se bazeaza pe compusii polifenolici (flavonoizii sunt substante cardioprotective) prezenti in strugurii rosii, in bauturile derivate si, implicit, si in vin.

Asa cum s-a dovedit deja, alimentele bogate in flavonoide au o reala contributie asupra sanatatii organismului uman. Trecand insa de la consumul moderat, la abuzul de bauturi alcoolice, situatia se schimba radical. Pasionatii inraiti de licoarea bahica manifesta o predispozitie la instaurarea si evolutia maladiilor cardiovasculare.

Curiozitati

Puterea antioxidanta a vinului rosu (mal ales prin substanta numita resveratrol) nu mai reprezinta un secret pentru nimeni. Dar stiati ca pana si dopurile de pluta isi aduc aportul in aceasta lupta impotriva proceselor degenerative produse de radicalii liberi? O buna doza de substante antioxidante, mai exact de flavonoizi, este prezenta si in dopurile de pluta, transmise in vin pe timpul procesului de imbuteliere.