Descriere substanță

Flavonoidele sunt acei compuși vegetali care colorează plantele în nuanțe vii și intense. Cuprind majoritatea tonalităților de albastru, violet sau verde smarald, regăsite în frunze, flori, rădăcini și în special în fructe.

De asemenea, și o bună parte dintre pigmentii galbeni, roșii și portocalii care nu se datorează prezenței carotenoizilor fac parte tot din familia flavonoidelor. Cunoscându-le, vom descoperi că dincolo de cromatică strălucitoare se află adevărata lor faimă care le-a adus în prim-planul unei categorii variate de ramuri medicale.

Flavonoidele, similar altor substanțe fitochimice, rezultă în urma metabolismului secundar al plantelor, fiind și cei mai des întâlniți compuși fenolici prezenți în dieta umană.

Privite din alt punct de vedere, flavonoidele reprezintă un grup de pigmenți vegetali, printre responsabilitățile cărora intră colorarea specifică a mai multor fructe și legume, având acțiune antioxidantă.

Structura chimică de bază este alcătuită din două inele benzenice, unite cu un lanț format din 3 atomi de carbon. Pentru a le înțelege mai bine caracteristicile chimice, ne putem imagina două lacuri aparent independente, legate între ele printr-un canal. Comunicând unul cu celălalt, fluxul de apă al unuia poate foarte bine interacționa cu apele celuilalt lac.

Prin comparație, acest debit de apă reprezintă tocmai caracteristica de bază a activității antioxidante.

Cum acționează flavonoidele

Radicalii sunt compuși chimici responsabili de numeroase daune cauzate la nivel celular. Dar ce se întâmplă când un flavonoid întâlnește un radical?

În timpul “întâlnirii de gradul 3” cu un radical, substanța antioxidantă (în acest caz flavonoidele) absoarbe o bună parte din energia înmagazinată de radicali. Ulterior, întreaga energie va fi dispersată și, prin urmare, radicalul va deveni inactiv.

Altfel spus, flavonoidele, potenți antioxidanți, ar putea fi considerați un fel de “gunoieri” care au sarcina de a elibera organismul de radicalii găsiți “vinovați” de instaurarea unor boli.

Acțiunea antioxidantă a flavonoidelor rămâne perfect valabilă și în cazul plantelor, acestea fiind protejate de excesul de radiații UV. În cazul în care plantele sunt expuse intens la razele de tip UVB, la nivel molecular se dă startul sintezei de flavonoide specifice, substanțe capabile să absoarbă lumina în exces.

Beneficii pentru sănătate

Studiile medicale efectuate în ultimii ani cu privire la proprietățile flavonoidelor sunt orientate către acțiunea antiinflamatoare, antioxidantă, antivirală, antitumorală, antihemoragică și antialergică. Întregul ansamblu de beneficii atribuite flavonoidelor depinde în mare măsură de capacitatea acestora de a bloca leziunile cauzate de radicalii liberi, asociate cu diverse boli cronice degenerative:

  • Fiind considerați antioxidanți potenți, intervin cu succes în buna funcționare a ficatului, a vaselor de sânge capilare și a sistemului imunitar.
  • Contribuie la prevenirea numeroaselor patologii de origine cardiovasculară și a unor afecțiuni de natură inflamatorie.
  • Având capacitatea de a potența sistemul imunitar, aceste substanțe reușesc să contracareze unele forme tumorale.
  • Dietele bogate în flavonoide favorizează prevenirea patologiilor cardiovasculare și diminuează riscul morții premature.
  • Acești compuși chimici prezenți în plante sunt capabili să acționeze asupra colesterolului și a altor factori care afectează sănătatea aparatului circulator.
  • Acțiunea flavonoidelor este strâns legată de clasa de apartenență (flavoni, izoflavoni, flavonoli, catechine, antocianine etc.). Având în vedere că nu toate tipurile sunt identice, acțiunile benefice difera și ele: acțiune hepatoprotectoare, protecție cardiovasculară, protecție epidermică și acțiune antitumorală.

Indicații terapeutice

Cu toate că nu pot fi incluși în categoria remediilor propriu-zise, flavonoidele sunt considerate mai degrabă un fel de terapie temporară, în măsură să amelioreze simptomatologia. Însă treptat, datorită avantajelor pe care le oferă organismului, tind să devină parte integrantă a tratamentelor farmacologice, contribuind și la combaterea proceselor infecțioase.

Cu mai bine de un secol în urmă, flavonoidele erau utilizate în lupta împotriva unor boli precum scorbutul. Decenii mai târziu, aceleași substanțe și-au dovedit eficacitatea și în cazul unor boli “moderne” de origine virală (herpes, HIV). Acționează astfel încât să contrasteze prezența bacteriilor și a virusurilor responsabile de declanșarea unor boli.

Lista patologiilor ce ar putea fi prevenite și chiar tratate prin administrarea cu regularitate de suplimente alimentare ce conțin flavonoide sau printr-o dietă bogată în acești compuși polifenolici este destul de vastă. Acestea elimină radicalii liberi, fiind utili în următoarele condiții:

  1. Boli cardiovasculare
  2. Alergii respiratorii și cutanate
  3. Boală hemoroidală
  4. Hipercolesterolemie (colesterol crescut)
  5. Hipertensiune arterială
  6. Cancer
  7. Prostatită
  8. Artrită reumatoidă
  9. Cistită interstițială

Surse alimentare de flavonoide

Aceste substanțe sunt ușor de recunoscut în frunzele, florile, fructele și rădăcinile unor specii variate de plante, incluzând legumele și cerealele. Concentrația de antioxidanți diferă de la o specie la alta, dar variază și în funcție de zona în care se găsesc pe planta respectivă (frunze, fructe, flori).

Se găsesc în mod abundent în unele specii comestibile:

  • Legume cu frunze: spanac, varză, salată verde etc.
  • Alte legume: roșii, ceapă roșie, castraveți
  • Fructe roșii: în special în mere și citrice, dar mai ales în fructele de pădure
  • Mirodenii: pătrunjel, cimbru, șofran, țelină, salvie etc.

De asemenea, sunt prezente și în unele băuturi precum vinul sau ceaiul verde, dar și în ciocolată, în special în ciocolata amară, cu o concentrație ridicată de cacao.

Carența de flavonoide

Simptomele asociate carentei sunt asemănătoare celor datorate deficitului de vitamina C (carența de flavonoide poate genera și o carentă de vitamina C). Se pot semnala:

  • Pierderi de sânge (sângerări gingivale)
  • Hemoragii
  • Hematoame
  • Boală hemoroidală
  • Fragilitate capilară etc.

Descoperiri științifice

Nimeni nu mai pune la îndoială virtuțile flavonoidelor și nici beneficiile atribuite alimentelor bogate în aceste substanțe. Dar ce spun cercetătorii despre flavonoidele (în special resveratrolul) prezente în vinul roșu?

Se pare că consumatorii de vin roșu sunt mult mai rezistenți în fața bolilor cardiovasculare, spre deosebire de cei care preferă alte băuturi alcoolice și au o speranță de viață superioară. La această concluzie au ajuns cercetătorii de la UWA (University of Western Australia).

Studiile specialiștilor epidemiologi au demonstrat că un consum moderat de vin roșu reușește să protejeze organismul împotriva bolilor aferente sistemului circulator și cardiac. Rezultatele se bazează pe compușii polifenolici (flavonoizii sunt substanțe cardioprotective) prezenți în strugurii roșii, în băuturile derivate și, implicit, și în vin.

Așa cum s-a dovedit deja, alimentele bogate în flavonoide au o reală contribuție asupra sănătății organismului uman. Trecând însă de la consumul moderat la abuzul de băuturi alcoolice, situația se schimbă radical. Pasionații înrăiți de licoarea bahică manifestă o predispoziție la instaurarea și evoluția bolilor cardiovasculare.

Curiozități

Puterea antioxidantă a vinului roșu (în special prin substanța numită resveratrol) nu mai reprezintă un secret pentru nimeni. Dar știați că chiar și dopurile de plută își aduc aportul în această luptă împotriva proceselor degenerative produse de radicalii liberi? O bună doză de substanțe antioxidante, mai exact de flavonoizi, este prezentă și în dopurile de plută, transferată în vin în timpul procesului de îmbuteliere.