Descriere substanță

Dispoziția, starea de alertă mentală, nivelul de energie și somnul depind de concentrațiile unor substanțe chimice naturale, denumite „neurotransmițători”.

5-HTP este un precursor și intermediar metabolic în biosinteza neurotransmițătorilor serotonină și melatonină, care participă la transmiterea semnalelor între celulele sistemului nervos. Organismul uman obține serotonină folosind 5-HTP sau „hidroxitriptofan” (5-hidroxitriptofan) ca ingredient. La rândul său, 5-HTP este sintetizat din aminoacidul esențial triptofan.

5-HTP este convertit în neurotransmițătorul serotonină (5-HT), cu ajutorul vitaminei B6 (piridoxină). Acest proces se desfășoară atât în țesutul sistemului nervos, cât și în cel hepatic. 5-HTP traversează bariera sângelui în creier (spre deosebire de 5-HT care nu face acest lucru).

Proprietățile benefice ale 5-HTP

Este folosit pentru susținerea organismului în caz de obezitate (pentru suprimarea apetitului în timpul curelor de slăbire), în ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual, în caz de migrene, depresie, anxietate, insomnie și pentru atenuarea viciilor. 5-HTP sporește producția de serotonină. Nivelul de serotonină din creier este esențial pentru numeroase aspecte ale vieții. Serotonina este responsabilă pentru dispoziția psihică și starea de bine, precum și pentru un somn odihnitor. Obezitatea, sindromul premenstrual, migrenele, depresia, anxietatea și insomniile au fost asociate cu un nivel redus al serotoninei. Aceasta joacă un rol important în controlul nervozității, iritabilității, temperaturii corporale, dispoziției, somnului, vieții sexuale, apetitului și metabolismului, precum și în cazul senzației de vomă.

Reducerea poftelor alimentare

Cercetările au arătat că utilizarea suplimentelor cu 5-HTP are efecte benefice în reducerea greutății corporale deoarece scade pofta de carbohidrați, fiind util în cazul persoanelor care urmează o cură de slăbire. Oricine urmează un program de slăbire poate resimți o reducere a nivelului de serotonină întrucât carbohidrații stimulează producția de serotonină în organism. Producția de serotonină este declanșată de consumul de carbohidrați (zahăr, etc.) și se crede că acesta este motivul pentru care ne confruntăm cu pofta de carbohidrați atunci când suntem stresați. Când creierul produce serotonină, starea de tensiune este înlăturată. Din contra, atunci când creierul produce dopamină și norepinefrină (noradrenalină), avem tendința de a reacționa rapid. Astfel, consumul de carbohidrați pare să aibă un efect de calmare, în timp ce proteinele sporesc gradul de alertă.

Utilizarea suplimentelor alimentare cu 5-HTP poate reduce pofta de grăsimi și carbohidrați, oferind totodată capacitatea de control asupra altor funcții, cum ar fi reducerea stărilor de nervozitate, controlul apetitului și somnului.

Atenuarea depresiei și anxietății

Conform Universității Maryland, depresia este mai mult decât un sentiment de tristețe, ci o tulburare de dispoziție, în care sentimentele de furie, tristețe, pierdere și frustrare interferează cu activitățile zilnice.

Studiile efectuate au arătat că 5-HTP poate fi benefic în caz de depresie, anxietate și atacuri de panică. De asemenea, contribuie la îmbunătățirea calității somnului. Se pare că 5-HTP are efecte similare antidepresivelor ISRS (inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei). Medicamentele pentru creșterea nivelului de serotonină sunt prescrise pentru toate aceste tulburări, dar multe persoane cred că 5-HTP reprezintă modul natural de a obține aceleași rezultate.

Ameliorarea simptomelor fibromialgiei

Fibromialgia este o afecțiune cronică, non-inflamatorie, care se manifestă prin dureri la nivelul ligamentelor, articulațiilor și tendoanelor. Alte simptome comune sunt: oboseala, prezența unor puncte specifice, dureroase la presiune, și tulburări de somn. Conform Universității Maryland, deseori, pacienții cu fibromialgie prezintă un nivel redus al serotoninei.

Într-un studiu publicat în “The Journal of International Medical Research”, cercetătorii au descoperit că 5-HTP a fost eficient în ameliorarea simptomelor fibromialgiei, prin atenuarea intensității durerii, reducerea oboselii, anxietății și a punctelor dureroase.

Reducerea migrenelor

Migrena, definită ca o durere de cap intensă, este deseori descrisă ca o cefalee pulsatilă, localizată pe o parte a craniului. Persoanele care suferă de migrene pot deveni sensibile la zgomot și lumină, având, uneori, stări de greață și vomă.

Conform Universității Michigan, o funcție anormală a serotoninei în vasele de sânge poate fi asociată cu cauza apariției migrenelor, iar 5-HTP, prin creșterea nivelului de serotonină, poate ajuta la corectarea acestei anomalii.

Surse alimentare de triptofan

Se crede că stilul de viață modern, caracterizat prin agitație, stres și obiceiuri alimentare nesănătoase, contribuie la reducerea nivelului de serotonină în organism. Serotonina este eliberată în momentele de iritabilitate, nervozitate, nerăbdare, anxietate și îngrijorare. Atunci trebuie să restabilim nivelul de serotonină din organism preluând-o din alimentație.

Organismul trebuie să o obțină din alimentele care conțin triptofan, cum ar fi: ciocolata, ovăzul, bananele, curmalele uscate, laptele, iaurtul, brânza de vacă, peștele, carnea slabă (curcan și pui), susanul, năutul, orezul brun, arahidele și untul de arahide. Multe persoane simt nevoia de a consuma aceste alimente (grăsimi și carbohidrați), mai ales atunci când sunt stresate, ceea ce favorizează creșterea în greutate, depresia, migrenele și durerile musculare.

Surse alimentare de 5-HTP

Triptofanul este frecvent întâlnit în proteinele vegetale și animale, dar sursele alimentare de 5-HTP sunt rare. Din fericire, există suplimente alimentare cu 5-HTP. Îți recomandăm să te adresezi medicului înainte de a utiliza un astfel de produs. Mai jos regăsești două dintre cele mai importante surse naturale:

Griffonia simplicifolia

O sursă naturală de 5-HTP este un mic arbust denumit Griffonia simplicifolia. Cunoscut și ca Bandeiraea simplicifolia, aceasta este întâlnit în Vestul Africii, în Gabon, Ghana, Coasta de Fildeș, Liberia, Nigeria și Togo. Griffonia este

bogată în 5-HTP. În urma unui studiu efectuat în 2002 și publicat în “Phytochemical Analysis”, s-a descoperit că semințele de Griffonia conțin 5-HTP în proporție de 20.83% din greutatea lor. Un alt studiu, realizat în 2010, a vizat un supliment alimentar pe bază de extract de Griffonia care a fost administrat unor subiecți care trecuseră printr-o despărțire. Extractul de Griffonia a îmbunătățit nivelul de serotonină și a redus efectele stresului în cazul acestor persoane.

Mucuna Pruriens

O altă sursă naturală de 5-HTP este planta tropicală Mucuma pruriens, care conține, de asemenea, multe alte componente psihoactive cum ar fi serotonină, nicotină, dimetiltriptamină și bufotenină. Unele dintre acestea sunt halucinogene. Frunzele de Mucuna sunt uneori fumate, iar semințele sunt uscate, măcinate și folosite ca substitut al cafelei.

Suplimente alimentare cu 5-HTP

Cele mai multe dintre suplimentele pe bază de 5-HTP sunt obținute din semințe de Griffonia simplicifolia. Unele produse pot conține și alte ingrediente, cum ar fi rădăcină de valeriană, sunătoare, extract de ceai verde, extract din nucă de cocos și melatonină. Citește cu atenție eticheta produsului pentru a evita posibilele efecte adverse.

Dozele recomandate pentru administrare

Încearcă să cumperi suplimente îmbogățite cu vitamina B6 deoarece aceasta este necesară pentru conversia 5-HTP în serotonină.

De obicei, pentru îmbunătățirea calității somnului, se recomandă administrarea cu 30 de minute înainte de culcare, întrucât, pe lângă faptul că stimulează producția de serotonină, 5-HTP contribuie, de asemenea, și la producția de melatonină, un hormon care induce somnul în mod natural. Doza obișnuită este o tabletă de 50-100 mg. Efectele pot fi simțite după 10-30 de minute de la administrare.

În caz de depresie, Universitatea Maryland recomandă 100 mg de 5-HTP pe zi.

Pentru reducerea severității și frecvenței migrenelor, Universitatea Michigan recomandă administrarea a 400-600 mg de 5-HTP pe zi.

Pentru scăderea în greutate sunt necesare doze mai mari de 5-HTP. Dozele recomandate variază, ajungând până la 900 mg pe zi.

În tratamentul fibromialgiei, Universitatea Maryland recomandă 50-100 mg de 5-HTP, administrate de 1-3 ori pe zi.

Precauții

În general, 5-HTP este mai bine tolerat de către organism în comparație cu antidepresivele tradiționale. Se crede că excesul este metabolizat și eliminat din organism, mai ales atunci când este administrat împreună cu vitamina B6.

Adresează-te medicului sau farmacistului înainte de a utiliza un supliment alimentar cu 5-HTP. De asemenea, pacienții cu depresie sau persoanele care suferă de migrene trebuie să ceară sfatul unui specialist înainte de a folosi un astfel de produs.

Posibile efecte adverse

Poate influența capacitatea de decizie

Utilizarea suplimentelor cu 5-HTP provoacă modificări de ordin fizic în organism. De asemenea, poate cauza modificări psihologice. Un studiu publicat în 2010, în revista “Human Psychopharmacology”, a monitorizat efectele 5-HTP asupra comportamentului oamenilor. Particip

anții la acest studiu au primit fie un supliment cu 5-HTP, fie un placebo, în timpul simulării unei sesiuni de pariuri. Subiecții cărora li s-a administrat substanța s-au descurcat mai slab decât cei care luaseră doar un placebo. Totuși, diferențele dintre cele două grupuri de subiecți au scăzut pe măsură ce riscurile pariurilor creșteau.

Poate induce stări de greață

Administrarea suplimentelor cu 5-HTP poate provoca stări de greață. Un experiment din 2008, descris în publicația “Journal of Pharmacology”, a vizat posibilele efecte ale acestei substanțe. De exemplu, suplimentele cu 5-HTP sporesc emisia de pozitroni, conform tomografiilor efectuate. Un studiu a fost realizat într-o singură sesiune de teste, în timpul căreia s-au administrat doze de 5-HTP sau placebo. Dozele mici au fost bine tolerate, dar dozele de peste 100 mg i-au determinat pe unii subiecți să abandoneze studiul.

Reducerea nivelului de glutamat

Un studiu publicat în jurnalul medical “Progress in Neuro-Psychopharmacology & Biological Psychiatry” (2010), a testat efectele 5-HTP asupra nivelului de hormoni în timpul unei spectroscopii cu rezonanță magnetică (SRM). S-a constatat că 5-HTP a redus nivelul de glutamat, un neurotransmițător care participă la procesele de învățare, persoanele cu schizofrenie înregistrând frecvent niveluri reduse de glutamat. De aceea, substanțele care suprimă producția de glutamat ar trebui evitate.

Poate interacționa cu medicamentele

Administrarea simultană a unor medicamente poate crește riscul apariției unor efecte adverse. 5-HTP prezintă același risc. Suplimentele cu 5-HTP pot interacționa și cu alte medicamente.