Descriere substanță

Alături de elastină, colagenul este considerat principala componentă a țesuturilor conjunctive, în special a pielii.

Colagenul este proteina care are o preponderență majoră în țesuturile umane, la fel ca și în cele ale mamiferelor (circa 30% din totalul proteinelor). Reprezintă elementul structural care intră în componența țesuturilor conjunctive, a tendoanelor, a oaselor, a cartilajelor, a pielii și a tuturor membranelor organismelor vertebrate.

Privită din punct de vedere chimic, molecula de colagen produsă de fibroblaste (celule care intră în alcătuirea țesuturilor conjunctive) este formată din 3 șiruri încrucișate de proteine (circa 1400 de aminoacizi). O astfel de structură este responsabilă de rezistența și de flexibilitatea cartilajelor.

Principalele funcții

În funcție de secvența aminoacizilor care alcătuiesc lanțurile polipeptidice și de structura acestor lanțuri, s-au identificat nu mai mult, nu mai puțin de 28 de tipuri distincte de colagen. Dintre toate, cele mai importante sunt cele de tipul I, II, III și IV:

  • Tipul I este varianta clasică care se găsește în piele, tendoane și oase. Prezent în piele, devine componenta structurală de bază a matricei extracelulare dermice;
  • Tipul II este prezent doar în țesuturile cartilaginoase și desfășoară un rol fundamental în cazul discurilor intervertebrale (structuri cartilaginoase ce leagă vertebrele cu rol de amortizor) și a articulațiilor;
  • Tipul III este cel prezent în piele, alături de primul tip, dar și în vasele de sânge;
  • Tipul IV intră în structura reticulară a membranelor, cu rol în formarea și susținerea acestora.

Beneficii pentru sănătate

Colagenul este o proteină importantă care se găsește în piele, oase, tendoane și ligamente. Beneficiile colagenului includ:

  • Întărirea pielii, unghiilor și părului;
  • Ameliorarea simptomelor de artrită și dureri articulare;
  • Menținerea sănătății oaselor și a țesutului conjunctiv;
  • Sprijinirea funcționării normale a tractului gastrointestinal.

Colagenul poate fi utilizat sub formă de suplimente alimentare, creme și seruri pentru a îmbunătăți aspectul pielii sau ca tratament pentru probleme articulare sau digestive. Este, de asemenea, adăugat în unele alimente și băuturi ca ingredient funcțional. Injectările cu colagen sunt, de asemenea, utilizate în medicina estetică pentru a trata ridurile și pentru a îmbunătăți aspectul pielii.

În general, colagenul este responsabil de:

  • Menținerea structurii calitative a pielii;
  • Starea epidermei și a stării unor organe (responsabil indirect);
  • Protejarea organelor interne prin intermediul pielii;
  • Menținerea elasticității și tonifierii pielii;
  • Diminuarea ridurilor faciale;
  • Prevenirea deshidratării țesuturilor;
  • Întărirea scheletului osos;
  • Conservarea rezistenței tendoanelor;
  • Procesul de cicatrizare a pielii;Atenuarea inflamațiilor articulare (artrita reumatoidă, gută, osteoartrită);
  • Diminuarea rigidității articulare;
  • Întărirea părului și a unghiilor;
  • Recuperarea mușchilor după efortul fizic.

Indicații terapeutice

a. Dermatocosmetica

  • Datorită proprietăților sale hidratante, ajută la prevenirea și diminuarea celulitei și la reducerea circumferinței coapselor, a șoldurilor și a abdomenului;
  • Administrat cu regularitate, colagenul garantează hidratarea cutei;
  • Reușește să reducă aspectul de “piele lăsată”, lipsită de elasticitate;
  • Contribuie la reducerea petelor pigmentare de pe față, mâini și decolteu, datorate expunerii la soare sau vârstei înaintate;
  • Îmbunătățind circulația sanguină, pielea devine mai luminoasă;
  • Cremele ce conțin colagen sunt indicate și pentru o piele sensibilă, cu tendința de înroșire;
  • Tot în componența cremelor dermatocosmetice, este eficace împotriva primelor riduri de expresie;
  • Aplicând regulat loțiuni cu o concentrație de colagen, favorizează reducerea vizibilității vergeturilor și a cicatricilor de pe piele;
  • Aplicate pe o piele uscată, cremele cu colagen restabilesc aspectul hidratat al pielii (pielea devine moale și catifelată).

Studiile clinice au demonstrat că absorbția a 10 g de colagen hidrolizat în fiecare zi este urmată de un efect cel puțin interesant. Pielea va arăta mai hidratată, mai elastică și cu mai puține riduri profunde.

b. Patologii articulare

Administrarea pe termen lung a suplimentelor pe bază de colagen contribuie la completarea rezervelor necesare organismului pentru a repara tendoanele, cartilajele și a ameliora patologiile articulare. Diverse studii clinice au confirmat că 10 g de colagen hidrolizat zilnic, pe o perioadă de cel puțin 6 luni, a reușit să amelioreze simptomele artrozelor.

În paralel cu cercetările efectuate pentru combaterea artrozei, s-a confirmat

că hidrolizatul de colagen, chiar și în absența asocierii cu vitamina D în combinație cu calciu, îmbunătățește starea pacienților afectați de osteoporoză, simultan cu:

  • Diminuarea simptomatologiei dureroase;
  • Îmbunătățirea funcțiilor articulațiilor deteriorate;
  • Reducerea vizibilă a administrării de substanțe analgezice;
  • Ameliorarea senzațiilor de rigiditate articulară;
  • Îmbunătățirea mișcărilor membrelor superioare și inferioare;
  • Ameliorarea durerilor articulare și lombare.

c. Boli pulmonare

Colagenul este prezent în mod abundent la nivelul plămânilor, iar elastina (o proteină în cantitate însemnată care face parte din clasa colagenului) este cea care permite elasticitatea plămânilor. Cu alte cuvinte, elastina facilitează umflarea plămânilor în timpul inspirației și dezumflarea acestora pe parcursul procesului de expirație.

Dacă elastina suferă modificări structurale sau cantitative, plămânii își pierd elasticitatea și sunt amenințați de o maladie periculoasă, cunoscută cu denumirea de emfizem pulmonar. Redobândirea elasticității este facilitată de doza zilnică de 10 g de colagen hidrolizat.

d. Sistemul circulator

Fiind prezent în pereții vaselor sanguine (vene și artere), administrarea zilnică de colagen (circa 10 g de colagen hidrolizat) favorizează întărirea și repararea acestora.

Un plan terapeutic destinat ameliorării bolilor reumatice (artrite, artroze) va favoriza menținerea elasticității vaselor sanguine, contribuind astfel și la recuperarea funcțiilor sistemului cardio-circulator.

e. Ochi și funcția vizuală

Colagenul intră și în compoziția ochilor și contribuie la tonifierea globului ocular. Corneea, care are nevoie de colagen, permite menținerea elasticității ochilor și îmbunătățește funcția vizuală.

Având în vedere că opacizarea cristalinului sau cataracta poate fi favorizată de lipsa de colagen, este recomandat consumul de suplimente alimentare bogate în această proteină.

f. Diete și slăbit

Similar tuturor proteinelor, colagenul este un aliat de încredere în regimul pentru slăbit. Mai exact, ajută la dezvoltarea masei musculare (participă și la menținerea tonusului muscular) și intervine în procesul de metabolizare a grăsimilor.

Administrare și doză zilnică recomandată

Nu există un moment specific al zilei în care să se administreze suplimentele cu colagen considerat cel mai bun pentru toată l

umea. Alegerea momentului potrivit depinde în mare măsură de preferințele individuale și de obiceiurile zilnice.

Este important să urmați instrucțiunile de pe eticheta produsului și să consultați medicul sau specialistul în nutriție pentru a determina momentul optim de administrare în funcție de nevoile dumneavoastră individuale.

Doza recomandată pentru suplimentele alimentare cu colagen variază în funcție de scopul pentru care sunt utilizate și de forma în care sunt administrate. În general, dozele utilizate în studiile clinice au variat între 2 și 15 grame pe zi.

Carența de colagen

Principala problemă a acestei substanțe este că organismul nostru nu este capabil să acumuleze rezerve semnificative care să compenseze deficiențele care apar pe măsură ce înaintăm în vârstă. Procesul sintezei de colagen începe să încetinească în jurul vârstei de 25 de ani, iar concentrația se reduce brusc după 50-60 de ani.

Din cauza faptului că nu reușim să regenerăm depozitul de colagen, de multe ori ajungem să ne confruntăm cu diverse carente, chiar grave, care duc la degradarea unor organe, în special a celor expuse efortului fizic: tendoane, articulații, oase, mușchi, cartilaje, vertebre. Diminuarea concentrației de colagen se identifică prin primele semne ale procesului de îmbătrânire.

Reducerea capacității organismului de a sintetiza colagenul este urmată de instaurarea osteoporozei (un proces în care are loc rarefierea și pierderea masei osoase). În plus, carenta de colagen provoacă suferință întregului corp și este agravată odată cu înaintarea în vârstă, fiind responsabilă de:

  • Degradarea aspectului pielii;
  • Atenuarea funcțiilor vitale ale organismului;
  • Pierderea energiei fizice;
  • Deteriorarea circulației lichidelor extracelulare;
  • Reducerea tonusului muscular;
  • Distrugerea progresivă a cartilajelor;
  • Diminuarea elasticității articulare;
  • Inflamarea și deformarea articulațiilor;
  • Slăbirea funcției vizuale cu sau fără cataractă, etc.

Surse alimentare de colagen

Colagenul este prezent în mod natural în unele alimente, cum ar fi carnea, peștele, ouăle și produsele lactate. Sursele alimentare bogate în colagen includ:

  • Carnea de vită, porc, pui și pește (în special cartilajele, tendoanele și pielea);
  • Ouăle;
  • Produsele lactate, cum ar fi iaurtul și brânza;
  • Fructele și legumele, cum ar fi ciupercile și roșiile.

Cu toate acestea, cantitatea de colagendin alimente poate varia și nu este întotdeauna suficientă pentru a satisface nevoile organismului.

Odată cu înaintarea în vârstă, treptat, scade și capacitatea organismului de a mai sintetiza colagenul în mod natural. Diminuarea cantității de colagen mai este cauzată și de faptul că rar obișnuim să consumăm alimente în care se află în cantitate mare (sorici, piftie, zgrălciuri).

Mulți cercetători susțin teoria conform căreia o bună parte din cantitatea de colagen se pierde în timpul procesului digestiv, însă totul se poate compensa prin introducerea în regimul zilnic a unor alimente considerate anti-aging:

  • Fructe și legume bogate în vitamina C: rodii, kiwi, citrice, fructe de pădure, ardei, legume cu frunză verde consumate crude, etc.;
  • Alimente bogate în minerale, în special în zinc (zincul permite menținerea alăturată a fibrelor de colagen și de elastină): pește și fructe de mare, carne slabă, ouă, cartofi, mere, nuci, alune, struguri, avocado, papaya, nuca de cocos, etc.

Contraindicații

În ciuda listei de beneficii, au fost semnalate și o serie de reacții adverse și efecte secundare, datorate administrării colagenului:

  • Reacții alergice: iritații ale pielii, erupții cutanate, stări de greață și vomă, dificultăți respiratorii, scăderea tensiunii arteriale, etc.;
  • Sensibilitate față de alimentele sau de suplimentele alimentare care conțin colagen;
  • Tabletele de colagen pot avea ca urmare senzația de gust amar în gură, în timp ce excesul ar putea cauza respirație urât mirositoare;
  • Colagenul injectabil poate fi însoțit de pigmentarea și de învinețirea pielii și chiar de cicatrizarea urmei de la înțepătură (reactia este favorizata de utilizarea seringilor nesterilizate);
  • Alte posibile complicatii: alterarea ritmului cardiac, dureri musculare și articulare, hipercalcemie (valorile calciului din sânge peste limitele normale), constipație, etc.

Curiozități

  • Aproximativ 30% din greutatea proteinelor prezente în corpul uman este alcătuită din colagen;
  • Circa 25% din structura pielii este formată din colagen.

Descoperiri științifice

Până nu demult, molecula de colagen și-a dovedit eficacitatea dermatocosmetică datorită calităților sale anti-aging. Pentru cine era obișnuit să asocieze colagenul doar cu tratamentele pentru reducerea ridurilor și a petelor pigmentare sau pentru îmbunătățire

a luminozității și a elasticității pielii, poate fi dificil să-i recunoască proprietățile și împotriva acneei.

Însă, nu cu mult timp în urmă, i s-au descoperit și beneficii terapeutice pentru tratarea acneei și ameliorarea cicatricilor lăsate în urmă de această afecțiune dermatologică. Noutatea a fost prezentată la Universitatea din Pisa, în timpul unui congres internațional de dermatologie.

Studiul a implicat un grup de 25 de pacienți cu vârsta cuprinsă între 25 și 60 de ani, afectați de acnee. Rezultatele au confirmat că aplicarea măștilor de colagen are ca efect diminuarea edemelor și a eritemelor. Totodată, s-a constatat o îmbunătățire vizibilă a elasticității pielii, în timp ce niciuna dintre persoanele supuse testelor nu a acuzat apariția vreunui efect secundar.

Știrea nu poate fi decât de bun augur pentru toți pacienții care de ani de zile se luptă cu acneea și cu cicatricile rămase în urma tratamentelor care, într-o anumită măsură, reușiseră să dea rezultate.