– antiinflamator natural;

– ajuta la cresterea motilitatii intestinale;

– benefic in tratarea diareei.

Ghimbir – Beneficii pentru sanatate

Ghimbirul a fost utilizat inca din timpuri stravechi pentru proprietatile sale anti-inflamatorii, carminative, anti-flatulente si anti-microbiene.
Radacina contine de asemenea multe uleiuri esentiale, cum ar fi Gingerol, zingerone, sumele shogaol, farnesene si cantitati mici de beta-phelladrene, cineol si citral.
Gingerolul ajuta la imbunatatirea motilitatii intestinale si are efect anti-inflamator, analgezic, calmant nervos, antipiretic, precum si proprietati anti-bacteriene. Studiile au aratat ca poate reduce greata indusa de raul de miscare sau de sarcina si poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap (migrene).
Zingerone, da caracterul intepator radacinii de ghimbir si este recunoscut pentru eficacitatea sa impotriva diareei induse de E. coli, in special la copii.
Aceasta radacina are un continut scazut de calorii si nu contine colesterol, insa este o sursa foarte bogata de nutrienti esentiali si vitamine, cum ar fi piridoxina (vitamina B-6), acidul pantotenic (vit.B-5), care sunt esentiale pentru o sanatate optima.
Acesta contine, de asemenea o cantitate semnificativa de minerale, cum ar fi potasiu, mangan, cupru si magneziu.

 

Descriere:

Ghimbirul este o planta radacinoasa, populara in preparatele culinare, dar este utilizata si ca medicament.
Familie: Zingiberaceae; Gen: Zingiber; Denumirea stiintifica: Zingiber officinale.
Planta de ghimbir provine din zone din Himalaya si din Asia de Sud. In prezent, este larg raspandita peste tot in lume. Planta creste la aproximativ un metru in inaltime si dispune de frunze de culoare verde inchis si flori mici, de culoare galbena.

Utilizare medicala

Felii de radacina de ghimbir fierte in apa fierbinte cu lamaie sau suc de portocale si miere constituie o bautura populara in medicina ayurvedica ce este folosita pentru calmarea racelii, tusei si dureri de gat.
Gingerolul este folosit in cresterea motilitatii tractului gastro-intestinal si are si proprietati analgezice, sedative, anti-inflamatorii si antibacteriene.

Cumparare si pastrare

Planta de ghimbir poate fi cultivate in gradina, astfel ca radacinile proaspete sunt disponibile pentru a fi utilizate ori de cate ori este nevoie. In magazin, alegeti planta proaspata, organica, deoarece aceasta este superior bogata in nutrienti si aroma.
Radacina proaspata poate fi pastrata in frigider timp de pana la o luna. Sub forma de praf, ar trebui sa fie pastrat in frigider, in recipiente inchise ermetic.

Utilizare culinara

Spalati radacina de ghimbir proaspata in apa rece pentru a elimina eventualele reziduurile de nisip, sol sau pesticide. Radacina proaspata are gust iute, picant, care arde pe cerul gurii si pe nari. In scopul de a mentine aroma si gustul intact, in general, se adauga in ultimul moment in retete gatite, deoarece gatitul prelungit evapora uleiurile esentiale.
Radacina de ghimbir proaspata sau uscata, impreuna cu usturoi, coriandru, ceapa, rosii, chimen si seminte de mustar, amestecate la o pasta de curry aromat, care se adauga apoi la numeroase preparate din legume, carne si curry / supa.
Radacina de planta este de asemenea utilizata la prepararea muraturilor picante.
Radacina proaspata pot fi utilizata la prepararea numeroaselor gustari picante, bomboane, paine si deserturi.
Ceaiul de ghimbir este o bautura populara in multe tari din Asia.

Profilul de siguranta

Ghimbirul stimuleaza multe glande secretoare ale organismului, are efect de crestere a secretiei de suc salivar in cavitatea bucala, creste secretia de bila si ajuta la eliberarea sa. Prin urmare, radacina poate fi contraindicata la pacientii cu antecedente de calculi biliari.