• nu contine colesterol
  • bogat in vitamina C
  • ideal pentru femeile aflate la menopauza

Beneficii pentru sanatate

Planta nu contine colesterol, dar este bogat in antioxidanti, vitamine, minerale si fibre alimentare care ajuta la controlul nivelului de colesterol din sange, previne constipatia si protejeaza organismul de radicalii liberi. Patrunjelul contine multe uleiuri volatile, care includ miristicin, limonen, eugenol si alfa-thujene.
Patrunjelul este bogat in flavonoizi antioxidanti, inclusiv apiin, apigenina, crisoeriol si luteolina si a fost catalogat ca fiind una dintre plantele cu cel mai ridicat nivel de antioxidanti.
Planta este o sursa buna de minerale precum potasiu, calciu, mangan, fier si magneziu.
De asemenea, este bogat in multe vitamine antioxidante, inclusiv vitamina A , beta-caroten, vitamina C , vitamin E, Zeaxantina, luteina si crypto-xanthin. Planta este, de asemenea, o sursa excelenta de vitamina K si folati.
Frunze proaspete de plante medicinale sunt, de asemenea, bogate in multe vitamine esentiale, cum ar fi acidul pantotenic (vitamina B-5), riboflavina (vitamina B-2), niacina (vitamina B-3), piridoxina (vitamina B-6) si tiamina (vitamina B-1). Aceste vitamine sunt esentiale in metabolismul proteinelor, carbohidratilor si grasimilor, actionand in calitate de co-enzime.
Acesta este, probabil, cea mai bogata sursa de vitamina K, oferind la 100 de grame 1640 mcg sau 1366% din aportul zilnic recomandat.

Desi patrunjelul are numai 36 cal/100 g, este o sursa minunata de fitonutrienti. Aceasta planta unica prevede (% din DZR la 100 g):
– 38% din folati (acid folic);
– 220% din vitamina C;
– 281% din vitamina A;
– 1366% din vitamina K;
– 14% din calciu;
– 77,5% din fier;
– 5561 mcg de zeaxantina;
– 5054 mcg de beta-caroten.

Descriere

Minunatul patrunjel este un foarte popular ingredient culinar, insa este recunoscut si ca planta medicinala, datorita cantitatii impresionante de antioxidanti. Aceasta planta bianula este originara din regiunea mediteraneana.
Familie: Apiaceae; Genul: Petroselinum; Denumire stintifica: Petroselinum crispum.
Patrunjelul este o planta mica, cu frunze de culoare verde inchis, care seamana cu coriandrul si leusteanul.
Exista aproximativ 30 de specii de patrunjel, insa cel mai cultivat este cel cu frunza creata, cel iute si cel cu frunza plata. Cel cu frunza dreapta are o aroma mai intensa, deci ca atare acesta este cel mai utilizat la gatit.

Cumparare si pastrare

Patrunjelul proaspat, precum si cel uscat este disponibil in toate pietele pe tot parcursul anului. Ori de cate ori este posibil, cumpara frunze proaspete, deoarece aceasta este mai bogata in aroma si in multe vitamine vitale si anti-oxidanti, cum ar fi beta-caroten, vitamina C, si folati.
Patrunjelul proaspat, ar trebui sa fie pastrat in frigider intr-o punga zip sau infasurat intr-un prosop de hartie usor umed. Frunzele uscate pot fi pastrate bine pentru cateva luni daca este depozitat intr-un recipient de sticla inchis etans si se pune in loc racoros, intunecat si uscat.

Utilizare medicala

Frunzele, tulpinile si radacinile acestei plante au efecte antiseptice si carminative.
Sa stabilit de asemenea ca eugenolul reduce nivelul de zahar din sange la diabetici.
Extractiile din patrunjel sunt folosite pentru efectele sale diuretice.

Pregatire si servire

Patrunjelul trebuie spalat foarte bine in apa, in scopul de a elimina nisipul si murdaria si de a scapa de pe orice pesticide rezidual. Taiati radacinile, partile groase din tulpini, precum si orice frunze zdrobite sau vechi. In scopul de a pastra aroma si parfumului aromat intact, in general, se adauga la sfarsitul retetelor.

Iata cateva idei de utilizare:

Planta este utilizata pe scara larga ca si garnitura. Multe feluri de mancare sunt servite cu patrunjel proaspat tocat si presarat deasupra.
Acesta a fost folosit in prepararea multor feluri de mancare populara in bucataria mediteraneana si europeana din cele mai vechi timpuri. Impreuna cu alte elemente din plante medicinale si picante, acesta este utilizat ca agent de aroma in pregatirea de feluri de mancare cu legume, pui, peste si carne.
Acesta este unul dintre ingredientele comune in celebrul sos verde mediteranean, “Salsa Verde”. Acest sos rece include patrunjel, capere, usturoi, ceapa, hamsii, ulei de masline si otet.
Proaspat, patrunjel tocat ofera un mare plus in salata verde.

Profilul de siguranta

Patrunjelul nu trebuie sa fie consumat ca un medicament sau supliment de catre femeile gravide.
Patrunjelul sub forma de ulei, radacina, frunze sau seminte ar putea duce la stimularea uterina si a travaliului prematur.

Valori nutritionale

Patrunjel (Petroselinum crispum), Proaspăt, Valori nutritionale la 100 g.

Principiu activValoare nutritionala% of DZR
Energie36 Kcal1.5%
Carbohidrati6.33 g5%
Proteine2.97 g5%
Grasime totala0.80 g3%
Colesterol0 mg0%
Fibre dietetice3.3 g8.5%
Vitamins  
Folati152 mcg38%
Niacina B31.313 mg8%
Acid Pantotenic B50.400 mg8%
Piridoxina B60.090 mg7%
Riboflavina B20.098 mg7.5%
Tiamina B10.086 mg7%
Vitamina A8424 UI281%
Vitamina C133 mg220%
Vitamina E0.75 mg5%
Vitamina K1640 mcg1366%
Electroliti  
Sodiu56 mg4%
Potasiu554 mg12%
Minerale  
Calciu138 mg14%
Cupru0.149 mg16.5%
Fier6.20 mg77.5%
Magneziu50 mg12.5%
Mangan0.160 mg7%
Fosfor58 mcg8%
Zinc1.07 mg10%
Fitonutrienti  
Beta Caroten5054 mcg
Beta Crypto-xanthin0 mcg
Luteina-zeaxantina5561 mcg

(Sursa: baza de date nationala USDA privind nutrientii).