Descriere substanta

Clorura de sodiu – cunoscuta si ca “sare de bucatarie” – este un compus de care organismul uman are nevoie pentru indeplinirea unor functii zilnice variate. Totusi, un consum prea mare poate avea efecte negative. Consumul echilibrat contribuie la mentinerea starii de sanatate si protejarea inimii.

Beneficii pentru sanatate

  • Sustine echilibrul fluidelor

Unul dintre cele mai importante roluri ale clorurii de sodiu in organism este mentinerea echilibrului fluidelor. Osmoza reprezinta deplasarea apei prin membranele permeabile catre zonele cu concentratii mari de sare sau alte particule solubile. Sodiul si clorura din sange ajuta organismul sa nu piarda prea multa apa.

  • Mentine echilibrul sodiu-potasiu

Sodiul este ionul principal (o particula incarcata electric) din exteriorul celulelor, iar potasiul este ionul principal din interiorul celulelor. Corpul tau foloseste un mecanism special, cunoscut ca “pompa de sodiu-potasiu” pentru a produce energie. Cand pompa functioneaza, sodiul intra in celula, iar potasiul iese. Acest proces elibereaza energie in organism. Energia obtinuta astfel contribuie la relaxarea si contractarea muschilor, precum si la transmiterea impulsurilor nervoase in creier. Daca in organism exista un deficit de sodiu sau corpul nu poate procesa sodiul corespunzator, te poti confrunta cu simptome precum slabiciune musculara, stari de confuzie si oboseala.

  • Sustine volumul de sange

Sodiul este necesar pentru mentinerea unui echilibru delicat in corpul tau, si anume sistemul reninaangiotensina-aldosteron (RAA). Acesti hormoni monitorizeaza constant cantitatea de fluide si sodiu in organism pentru a determina cantitatea de apa de care corpul tau are nevoie. Deoarece sangele contine in mare parte apa, acest lucru determina presiunea sangelui – cu alte cuvinte, stabileste ritmul in care inima trebuie sa pompeze sangele astfel incat sa strabata intregul corp. Anumiti receptori din organism pot semnala corpului sa absoarba mai mult sodiu, ceea ce adauga mai multa apa in corp. Aceiasi receptori pot stimula corpul astfel incat sa elibereze sodiul atunci cand cantitatea de apa din organism este prea mare. Astfel, atunci cand bei un pahar cu apa, reduci balonarea cauzata de catre nivelul ridicat de sare din organism.

  • Alte functii

Sodiul este foarte important in stabilirea si mentinerea unei incarcaturi electrice diferentiate de-a lungul membranei fiecarei celule. Fiecare celula este incarcata negativ din interior si exista mai mult sodiu in exteriorul celulei decat in interiorul ei, iar particulele de sodiu sunt incarcate pozitiv. Acest lucru se numeste “potentialul de repaus al membranei celulare” si permite celulelor sa comunice intre ele. Celulele nervoase si cele musculare depind de potentialul de repaus al membranei pentru a functiona. In lipsa acestuia, celulele nervoase nu ar putea transmite semnalele, iar celulele musculare nu s-ar putea contracta.

Doza zilnica de sodiu recomandata

Corpul tau are nevoie de clorura de sodiu pentru a supravietui, dar o concentratie prea mare poate initia o serie de reactii negative.

Persoanele cu varsta sub 51 de ani ar trebui sa consume cel mult 1500 mg pe zi. Pe masura ce imbatranesti, se recomanda o concentratie mai mica de sodiu deoarece creste riscul hipertensiunii si al altor afectiuni asociate consumului de sodiu. Consumul moderat contribuie la prevenirea hipertensiunii si a accidentelor vasculare cerebrale.

Atentionare: Recomandarea de a reduce consumul la 1500 mg nu se aplica persoanelor care pierd cantitati mari de sodiu prin procesul de transpiratie, cum ar fi atletii si muncitorii expusi conditiilor de caldura extrema (exemplu: lucratorii din turnatorii si pompierii), sau celor care urmeaza deja o recomandare a medicului. Daca suferi de o anumita afectiune sau trebuie sa respecti anumite restrictii sau nevoi nutritionale speciale, ar trebui sa urmezi sfatul specialistului care se ocupa de monitorizarea starii tale de sanatate.

Cantitatile de sodiu aproximative dintr-o lingurita de sare de bucatarie:

Cantitate de sare de bucatarieConcentratie aproximativa de sodiu
1/4 lingurita575 mg
1/2  lingurita1150 mg
3/4  lingurita1725 mg
1  lingurita2300 mg

Consumul mediu de sodiu la nivel global este de 3,95 grame pe zi. Consumul mediu de sodiu in Romania este de 4,2 grame pe zi, adica dublu fata de media recomandata de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Cum poti sti cat sodiu consumi

Verifica eticheta cu lista de ingrediente a produsului inainte de a-l cumpara. Cantitatea de sodiu este afisata sub forma de miligrame (abreviat “mg”). Verifica lista de ingrediente, cautand termeni precum “sodiu” sau “sare”. Cantitatea totala de sodiu afisata pe lista de ingrediente include sodiul din sare, precum si pe cel din alte ingrediente pe baza de sodiu, folosite la producerea respectivului aliment (de exemplu, ingrediente precum nitrat de sodiu, citrat de sodiu, glutamat monosodic

[MSG] sau benzoat de sodiu).

Riscurile consumului excesiv de sodiu

  • Creste presiunea sangelui

Clorura de sodiu mareste cantitatea de apa pe care organismul o retine. Probabil ai remarcat deja senzatia de balonare pe care o ai dupa consumul unor alimente sarate. Cu cat consumi mai mult sodiu, cu atat mai mare va fi cantitatea de apa retinuta in sange. Ca rezultat, presiunea sanguina creste deoarece inima trebuie sa pompeze mai puternic pentru a deplasa cantitatea sporita de sange. Cu alte cuvinte, inima este supusa unei presiuni suplimentare. Acest lucru poate fi periculos pentru starea de sanatate deoarece consumul excesiv de sodiu poate provoca insuficienta cardiaca daca inima ta este deja slabita. Daca presiunea sangelui creste si ramane la un nivel ridicat pentru o mult timp, tesutul care constituie peretii arterelor se intinde peste limita normala, ducand la aparitia unor probleme cum ar fi riscul de formare a cheagurilor de sange, cicatrici si puncte slabe la nivel vascular sau cresterea volumului de lucru asupra sistemului circulator.

  • Creste riscul de formare a calculilor renali

Pietrele la rinichi se formeaza atunci cand urina contine concentratii prea mari de fosfor, calciu si oxalat. Cand consumi alimente foarte sarate, sodiul prezent in sare determina rinichii sa elimine mai mult calciu in urina. Concentratiile prea mari de calciu din urina se combina cu fosforul si oxalatul si formeaza calculi din fosfat de calciu si oxalat de calciu. Riscul de aparitie a calculilor renali sporeste pe masura ce creste consumul zilnic de sare. Simptomele pietrelor la rinichi sunt: urinare cu sange, blocaj renal si durere in zona spatelui sau in partea laterala a corpului.

  • Creste riscul de aparitie a osteoporozei

Pentru a compensa pierderile de calciu pe cale urinara, provocate de catre consumul prea mare de sare, organismul va extrage calciu din oase, ducand la reducerea masiva a masei minerale osoase. Astfel, creste riscul de aparitie a osteoporozei, o afectiune manifestata prin slabirea oaselor pana la punctul in care se pot rupe usor. Desi oricine poate dezvolta aceasta afectiune, este foarte comuna mai ales in randul femeilor varstnice. De asemenea, osteoporoza este o afectiune “tacuta” deoarece pierderea masei osoase se petrece fara simptome vizibile. S-ar putea sa nu stii ca ai aceasta afectiune pana cand o accidentare intamplatoare va duce la ruperea vreunui os.

  • Mareste riscul unui accident vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral se produce atunci cand un vas de sange care transporta nutrienti si oxigen la nivelul creierului este blocat in urma formarii unui cheag. Drept consecinta, o parte a creierului nu va mai putea primi oxigenul si sangele de care are nevoie, iar celulele vor muri. Presiunea crescuta a sangelui, provocata de consumul excesiv de sare, poate mari riscul de producere a accidentului vascular cerebral. Presiunea marita a sangelui poate distruge arterele din intregul corp. Slabirea arterelor de la nivelul creierului te supun unui risc sporit.

Se poate intampla sa consum prea putin sodiu?

Pentru a functiona corespunzator, corpul are nevoie de o doza mica de sodiu (mai putin de 500 mg pe zi). Rareori se consuma o cantitate atat de mica – inseamna mai putin de 1/4 dintr-o lingurita. Practic, nimeni nu reuseste sa consume mai putin de atat. In plus, rinichii sanatosi retin oricum nivelul de sodiu de care organismul are nevoie.