Beneficii pentru sanatate

Seleniul este un antioxidant vital, mai ales in combinatie cu vitamina E, apara sistemul imunitar de radicalii liberi care pot ameninta organismul.

Principala lui functie in organism este sa inhibe oxidarea grasimilor, fiind un component al enzimei glutation peroxidaza. Joaca un rol vital si in reglarea efectelor hormonilor tiroidieni in metabolismul grasimilor.

Acest mineral este important si in prevenirea formarii multor tipuri de tumori. Un studiu a aratat ca un barbat care ia 200 mcg/zi pe o perioada mai mare de 10 ani, reduce la jumatate riscul de a face cancer de plamani, de prostate si colorectal, in comparatie cu o persoana care nu ia seleniu.

Seleniul si vitamina E actioneaza impreuna si ajuta la producerea anticorpilor si la mentinerea sanatatii inimii si ficatului. Acest oligoelement este deasemnea necesar functionarii pancreasului si pentru elasticitatea tesuturilor. S-a descoperit ca suplimentele cu seleniu apara ficatul persoanelor cu ciroza provocata de alcool. Studii facute de Universitatea din Miami arata ca, suplimentele cu seleniu pot prelungi viata persoanelor cu SIDA, prin cresterea numarului de globule rosii si albe. Este promitator si in bolilele cardiovasculare, in artrite, in infertilitate masculine, in cataracta si hipertensiune.

Seleniul este incorporat in mai mult de 25 de proteine, numite selenoproteine, care joaca un rol important in numeroase procese ale organismului, de la activarea hormonilor tiroidieni pana la regenerarea vitaminei C.

Carenta de seleniu este legata de cancer si de bolile de inima, dar si de stari de oboseala, dereglari de crestere, un nivel ridicat al colesterolului, infectii, dereglari ale ficatului, insuficienta pancreatica si sterilitate.  Se crede ca deficitul poate fi asociat cu epidemina virala, cu noile forme de gripa si cu Ebola, din cauza mutatiilor rapide ale virusului in zonele cu lipsa de seleniu, Africa si China, unde acesta se gaseste in cantitati mici sau lipseste.

Surse alimentare

Poate fi gasit in carne, seminte, dar depinde de cantitatile de seleniu din sol. De exemplu solul Noii Zeelande este sarac in seleniu, vitele si oile crescute acolo sufera de o degenerare a muschilor si chiar a muschiului inimii, dar cantitatea de seleniu pentru populatie este asigurata de importurile de carne din Australia. De asemnea, solurile din multe ferme din America sunt sarace in seleniu, de unde rezulta o saracie in acest mineral a alimentelor.
Poate fi gasit in alunele din Brazilia (este singura sursa naturala concentrata), in drojdie de bere, broccoli, orez brun, carne de pasare, produse lactate, alge (spirulina, chlorella), usturoi, ficat, ceapa, somon, ton, legume, germeni de grau si cereal integrale, lucerna, ginseng, urzica, ovaz, patrunjel, menta, stevie.

Observatii si precautii

200 mcg/zi este o doza suficienta pentru cei mai multi oameni si este jumatate din doza maxima admisa.

Daca nu va prescrie medicul nu luati mai mult de 400 mcg/zi de seleniu. 30 grame de alune braziliene contin cel putin 544 mcg de seleniu. Daca luati suplimente sau sunteti gravida (maxim 40 mcg pe zi) nu mancati alune braziliene. Simptomele excesului de seleniu includ: artrite, unghii exfoliante, dereglari gastrointestinale, boli de ficat si rinichi, miros de usturoi a respiratiei.