Ghid Nutritie

< inapoi la lista de articole

Mango

Mango

 

- sursa importanta de potasiu;

- 100 gr asigura 25% din DZR de  Vitamina A;

- ajuta in prevenirea cancerului de colon.

 

Beneficiile pentru sanatate

-- Fructul de mango este bogat in fibre dietetice pre-biotice, vitamine, minerale si flavonoide (compusi poli-fenolici antioxidanti).

-- Conform unui nou studiu de cercetare sa stabilit ca fructele de mango protejeaza impotriva cancerului de colon, de san, leucemie si de prostata. Mai multe studii sugereaza ca un proces de compusi  polifenolic anti-oxidanti gasiti in mango sunt cunoscuti pentru a oferi protectie impotriva cancerului de san si cancerului de colon.

--Fructul de mango este o sursa excelenta de vitamina A si flavonoide, cum ar fi beta-caroten, alfa-caroten, si beta-criptoxantina, 100 g de fructe proaspete oferind 765 mg sau 25% din cantitatile zilnice recomandate de vitamina A. Impreuna, acesti compusi sunt cunoscuti ca au proprietati antioxidante si sunt esentiale pentru vedere. Vitamina A este, de asemenea, necesara pentru mentinerea mucoaselor membranare sanatoase si a pielii. Consumul de fructe naturale bogate in caroten este cunoscut pentru a proteja organismul de cancer pulmonar si cancer al cavitatii bucale.

--Mango proaspat este o sursa buna de potasiu, 100 g de fructe oferind 156 mg de potasiu si numai 2 mg de sodiu. Potasiul ajuta la controlul ritmului cardiac si al tensiunii arteriale.

--Este, de asemenea, o sursa foarte buna de vitamina B6 (piridoxina), vitamina C si vitamina E. Consumul de alimente bogate in vitamina C ajuta organismul sa dezvolte rezistenta impotriva agentilor infectiosi si curata organismul de radicalii liberi din oxigen. Vitamina B 6 sau piridoxina este necesara pentru producerea de hormon de GABA in creier. Aceasta controleaza, de asemenea, nivelul de homocistiena in sange, care poate fi daunatoare in alt mod de a vaselor de sange care rezulta in CAD ??si accident vascular cerebral.

-- Mai mult, el contine si cantitati moderate de cupru . Cuprul este un co-factor pentru mai multe enzime vitale, inclusiv citocrom c-oxidaza si superoxid dismutaza (alte minerale functioneaza ca si co-factori pentru aceasta enzima sunt manganul si zincul). Cuprul este, de asemenea, necesar pentru producerea de celule rosii din sange.

Descriere

Regele fructelor, mango este unul dintre cele mai populare fructe, fiind foarte incarcat din punct de vedere nutritiv, cu un gust unic, parfum inconfundabil, cu siguranta isi merita statutul de super fruct.
Din punct de vedere botanic, acest fruct exotic apartine familiei Anacardiaceae, o familie care icuprinde de asemenea fisticul si cajuul. Denumire stiintifica: Mangifera indica.Mango este un arbore tropical cultivat in multe regiuni din India, insa in zilele noastre a ajuns sa fie cultivat in multe alte zone de pe intregul continent.
Fiecare fruct masoara 5 - 15 cm in lungime si aproximativ 4 -10 cm in latime si are o forma tipica, ovala sau rotunda. Greutatea sa variaza de la 150 grame la 750 grame. Pielea exterioara este neteda si de culoare verde la fructele mai crude, transformandu-se in galben auriu, stralucitor, sau portocaliu-rosu atunci cand se coc, in functie de soi. Sezonul de mango proaspete dureaza din aprilie pana in august.
Pe plan intern, pulpa este suculenta, are o culoare galben-portocaliu, cu numeroase fibre moi radiante. Aroma sa este placuta si bogata, si are un gust dulce cu o acrime usoara. Saminta de mango, poate sa fie un singur sambure, sau, uneori pot fi si doua.

Selectarea si depozitarea

Mango, de obicei este recoltat din timp, cand acestea sunt inca de culoare verde, dar perfect maturi. Mango crud este extrem de acru la gust. Mango organic este lasat in copac pana la maturitate maxima, cand coaja devine de culoare rosu-portocaliu.
In magazine gasim mango de diferite marimi si in diferite stadii de coacere. Alegele pe cele cu pielea intacta, fara vanatai sau taieturi. Mango necoapte pot fi pastrate la temperatura camerei timp de cateva zile si ele se vor coace. Cele coapte ar trebui sa fie stocate in frigider. Aducetile inapoi la temperatura normala atunci cand doriti sa consumati fructul pentru a obtine gustul si aroma naturala.

Preparare si servire

Spalati mango in jet de apa rece pentru a indeparta praful si orice reziduri de pesticide de pe suprafata sa. 
Taie fructele longitudinal in trei bucati, astfel incat sa ocolesti portiunea de mijloc care este formata din samanta dura. Alternativ, folosind un cutit ascutit, taie pulpa de pe cele doua jumatati intr-un model orizontal si vertical avand grija sa nu tai prea adanc prin piele. Rasturnati ansamblul din jumatate pentru a impinge in cuburi.

Iata cateva sfaturi de servire:

->Fructul de mango poate fi consumat ca atare, fara alte adaugiri.

->Cuburi proaspete de mango sunt un mare plus pentru salatele de fructe.

->Sucul de mango cu cuburi de gheata este o bautura populara, deliciosa si extrem de racoritoare si revigoranta.

->Poti amesteca de asemenea mango cu lapte si vei obtine un milk-shake extraordinar de gustos. Fructele de mango sunt, de asemenea utilizate pentru a pregati gem, inghetata, bomboane si crème pentru torturi sau prajituri.

->Din mango crud, in tarile asiatice se prepara muraturi.

 

Date nutritionale 

Mango(Mangifera indica), Proaspete,
 
Valori nutritive per 100 g

Principiu activ

Valoare nutrient

Procent DZR
(doza zilnica recomandata)

Energie

70 Kcal

3.5%

Carbohidrati

17 g

13%

Proteine

0.5 g

1%

Grasime totala

0.27 g

1%

Colesterol

0 mg

0%

Fibre alimentare

1.80 g

4.5%

Vitamine

   

Acid folic

14 µg

3.5%

Niacina (B3)

0.584 mg

3.5%

Acid pantotenic (B5)

0.160 mg

1%

Piridoxina (B6)

0.134 mg

10%

Riboflavina (B2)

0.057 mg

4%

Tiamina (B1)

0.058 mg

5%

Vitamina C

27.7 mg

46%

Vitamina A

765 IU

25.5%

Vitamina E

1.12 mg

7.5%

Vitamina K

4.2 µg

3.5%

Electroliti

   

Sodiu

2 mg

0%

Potasiu

156 mg

3%

Minerale

   

Calciu

10 mg

1%

Cupru

0.110 mg

12%

Fier

0.13 mg

1.5%

Magneziu

9 mg

2%

Mangan

0.027 mg

1%

Zinc

0.04 mg

0%

Fitonutrienti

   

Beta-caroten

445 mcg

-

Alfa-caroten

17 mcg

-

Beta-cripto-xantin

11 mcg

-

Luteina-zeaxantina

0 mcg

-

Licopen

0 mcg

-

Sursa: USDA – baza de data nationala pentru nutrienti din SUA.

 


Adauga un comentariu

Comentarii (1)

  1. ghiorghi 2013-07-28
    Bun articol dar de unde facem rost de mango proaspat? Valorile nutritive aratate mai sus mai sint valabile la ce gasim in Romania?

Adauga un comentariu

Informatii site

Publicitate

Ultimele vizualizate