• sursă foarte bună de vitamina K, 63% din DZR la 100 g
  • conține doar 25 de calorii la 100 g
  • bogată in compuși puternic antioxidanți

Beneficii pentru sănătate

Varza este incredibil de hrănitoare și, cu toate acestea, este foarte săracă în grăsimi și calorii, 100 g de frunze oferind numai 25 de calorii.

Varza este un depozit incredibil de substanțe fitochimice, cum ar fi tiocianatii, indol-3-carbinol, luteina, zeaxantina, sulforafan și izotiocianate. Acești compuși sunt puternici antioxidanți cunoscuți pentru protecția pe care o oferă organismului împotriva cancerului de sân, de colon, cancerului de prostată și ajută la reducerea nivelului colesterolului LDL sau „colesterol rău” din sânge.

Varza proaspătă este o sursă excelentă de antioxidanți naturali, în special de vitamina C, oferind 36,6 mg sau aproximativ 61% din DZR la fiecare 100 g. Consumul regulat de alimente bogate în vitamina C ajută organismul să lupte împotriva agenților infecțioși și a radicalilor liberi.

Puterea antioxidantă totală măsurată în termeni de capacitate de absorbție a radicalilor de oxigen (valoare ORAC) este de 508 micromol TE/100 g.
Varza roșie conține și mai mult, aproximativ 2252 umol TE/100 g.

De asemenea, este bogată în vitamine esențiale, cum ar fi acidul pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6) și tiamina (vitamina B1). Aceste vitamine sunt esențiale, deoarece organismul nostru nu le poate produce, deci are nevoie de surse externe pentru a reface depozitele.

Aceasta conține, de asemenea, o cantitate adecvată de minerale precum potasiu, mangan, fier, magneziu.
Potasiul este o componentă importantă a celulelor și a fluidelor corporale, care ajută la controlul ritmului cardiac și al tensiunii arteriale.
Manganul este folosit de corp ca un cofactor pentru enzima antioxidantă, superoxid dismutază.
Fierul este necesar pentru formarea de celule roșii în sânge.

Varza este o sursă foarte bună de vitamina K, furnizând aproximativ 63% din DZR la 100 g.
Vitamina K are un rol potențial în metabolismul osos, deci o cantitate suficientă de vitamina K în dietă vă oferă oasele sănătoase. În plus, vitamina K a stabilit un rol în vindecarea pacienților cu boala Alzheimer, prin limitarea leziunilor neuronale din creierul lor.

Sarcina si alăptarea

Varza este considerată în mod general un aliment sigur și benefic atât în timpul sarcinii, cât și al alăptării. Este o sursă bogată de vitamine esențiale, precum vitamina C, K și acid folic, necesare pentru dezvoltarea sănătoasă a fătului. De asemenea, varza contribuie la îmbunătățirea digestiei și prevenirea constipației, probleme comune în timpul sarcinii.

În timpul alăptării, varza poate avea și un efect remarcabil asupra reducerii inflamației și a durerii la nivelul sânilor, fiind un remediu popular pentru mamele care alăptează și se confruntă cu mastita sau cu alte afecțiuni ale sânilor. Totuși, este important de notat că, deși majoritatea mamelor pot consuma varză fără probleme, la unele persoane poate provoca balonare și gaze atât la mamă, cât și la copil. Prin urmare, este întotdeauna recomandat să se consume cu moderație și să se monitorizeze orice posibile reacții adverse. În caz de îngrijorări sau simptome neobișnuite, este recomandat să consultați un medic sau un specialist în nutriție.

Descriere varză

V-ați întrebat vreodată care ar fi secretul poporului chinez pentru tinerețea veșnică? Aici aveți răspunsul! Este varza!

Face parte din marea familie numită “Brassica”, care include, de asemenea, varza de Bruxelles, conopida, varza chinezească, varza roșie și broccoli. Denumirea științifică: Brassica oleracea.

Aceasta este formată din grupuri de frunze rigide, suprapuse una peste alta în straturi compacte, dându-i o formă rotundă sau globulară. Mai multe soiuri sunt cultivate în întreaga lume, inclusiv verde, violet, chinezească sau de Bruxelles.

Cumpărarea si păstrarea

Cu toate că varza este o cultură specifică sezoanelor calde, ea poate fi găsită în supermarket-uri și piețe pe tot parcursul anului.
Atunci când cumperi, alege-le pe cele cu frunze de o culoare verde intens, dure, fără semne de mucegai sau ofilite.

Cu toate că este ideal să consumați varza imediat după cumpărare, ea poate fi depozitată în frigider și își va menține toate calitățile până la o săptămână.

Metode de preparare si servire

Pentru a o pregăti, tăiați capătul tijei și aruncați orice frunză uscată din stratul exterior. Se spală și se taie în două jumătăți egale, apoi se taie frunzele cum doriți, în funcție de rețete.

Iata câteva sfaturi de servire:

Cel mai des, varza se taie fâșii subțiri, ca niște tăiței, se freacă cu sare, se asezonează cu ulei și oțet sau suc de lămâie și se servește ca salată.

Din frunzele de varză, fie ea proaspătă sau murată, se prepară niște role umplute cu carne, numite sarmale.

Varza călită cu ceapă și suc de roșii, fiartă la foc mic, poate fi o garnitură grozavă la orice tip de friptură.

Atât în Europa, cât și în China, este foarte populară supa de varză, fie varză proaspătă dreasă cu suc de lămâie sau borș, fie varză murată, acriță cu sucul în care s-a murat varza.

Valori nutriționale

Varza (Brassica oleracea), proaspătă, crudă, Valori nutriționale per 100 g

Ce conține varza

 
Principiu activ Valori nutriționale Procent DZR
(doza zilnică recomandată)
Energie 25 kcal 1%
Carbohidrați 5.8 g 4%
Proteine 1.3 g 2%
Grasime totală 0.1 g 0.5%
Colesterol 0 mg 0%
Fibre alimentare 2.50 g 6%
Vitamine    
Acid folic 53 mcg 13%
Niacina (B3) 0.234 mg 1.5%
Acid pantotenic (B5) 0.212 mg 4%
Piridoxina (B6) 0.124 mg 10%
Riboflavina (B2) 0.040 mg 3%
Tiamina (B1) 0.061 mg 5%
Vitamina C 36.6 mg 45%
Vitamina A 98 IU 3%
Vitamina E 0 mg 0%
Vitamina K 76 mcg 63%
Electroliți    
Sodiu 18 mg 1%
Potasiu 170 mg 3.5%
Minerale    
Calciu 40 mg 4%
Zinc 0.18 mg 1.5%
Fier 0.47 mg 6%
Magneziu 12 mg 3%
Mangan 0.160 mg 7%
Fosfor 26 mg 3.5%
Fitonutrienți    
Betacaroten 42 mcg
Alfacaroten 33 mcg
Beta-criptoxantina 0 mcg
Luteina-zeaxantina 30 mcg
(Sursa: USDA – baza de date națională pentru nutrienți din SUA.)