• 100 g acoperă necesarul zilnic de vitamina A și betacaroten
  • conținut scăzut de calorii, numai 41 calorii la 100 g
  • conține cantități mari de vitamine din complexul B

Beneficii pentru sănătate

Morcovii sunt în special foarte bogati în antioxidanți, vitamine și fibre alimentare și cu toate acestea au puține calorii, numai 41 la 100 g, cantitate neglijabilă de grăsimi și colesterol. Morcovii sunt o sursă bogată de vitamina A, vitaminele din complexul B, vitamina K, potasiu și acid folic.

Ei sunt o sursă excepțională de caroten și vitamina A. 100 g de morcov proaspăt conține 8285 mcg de betacaroten și 16706 UI de vitamina A. Studiile au descoperit că flavonoidele din morcovi ajută la protejarea împotriva cancerului cavității bucale, pielii și cancerului pulmonar.
Carotenoidele sunt transformate de ficat în vitamina A. Betacarotenul este carotenul major prezent în aceste rădăcini.
Betacarotenul este unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali, care ajută la protejarea organismului de radicalii liberi dăunători. În plus, are toate funcțiile vitaminei A, necesare pentru vedere, reproducere (producția spermatozoizilor), menținerea integrității epiteliale, creștere și dezvoltare.

Morcovii sunt bogați în poli-acetilenă (falcarinol antioxidant). Un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Newcastle, pe animale de laborator, a constatat că falcarinolul din morcovi poate ajuta la lupta împotriva cancerului prin distrugerea celulelor pre-canceroase în tumori.

Morcovii proaspeți sunt de asemenea bogați în vitamina C, furnizând aproximativ 9% din DZR. Vitamina C este solubilă în apă și are proprietăți antioxidante, ajută organismul să mențină țesutul conjunctiv sănătos, ajută și la sănătatea dinților și gingiilor.
Această legumă radacinoasă conține în special cantități mari de vitamine din complexul B, cum ar fi acidul folic, vitamina B6 (piridoxina), tiamina (B1), acid pantotenic (B5), etc, care acționează în calitate de co-factori pentru enzime în timpul metabolismului.
Morcovul deține de asemenea cantități importante de minerale sănătoase, cum ar fi cupru, calciu, potasiu, mangan și fosfor.
Potasiul ajută la controlul ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, prin contracararea efectelor sodiului.
Manganul este folosit de organism ca un co-factor pentru enzima antioxidantă, superoxid dismutază.

Consumul de morcovi poate oferi următoarele beneficii pentru sănătate:

  • Îmbunătățirea vederii: vitamina A din morcovi ajută la menținerea sănătății ochilor și poate îmbunătăți vederea nocturnă.
  • Protecție împotriva bolilor cardiovasculare: potasiul din morcovi poate ajuta la controlul tensiunii arteriale și la prevenirea bolilor cardiovasculare.
  • Întărirea sistemului imunitar: vitaminele din complexul B din morcovi pot ajuta la întărirea sistemului imunitar.
  • Prevenirea constipației: fibrele alimentare din morcovi pot ajuta la prevenirea constipației și la menținerea unui tranzit intestinal sănătos.
  • Îmbunătățirea digestiei: fibrele alimentare din morcovi pot ajuta la îmbunătățirea digestiei și la promovarea unui tranzit intestinal sănătos.
  • Prevenirea anemiilor: acidul folic din morcovi poate ajuta la prevenirea anemiilor și la menținerea sănătății globulelor roșii.
  • Îmbunătățirea sănătății pielii: vitamina A din morcovi poate ajuta la menținerea sănătății pielii și la prevenirea îmbătrânirii premature.

Descriere morcov

Extraordinar de dulci și crocanți, morcovii sunt unul dintre deliciile 100% sănătoase ce nu trebuie să lipsească din dieta ta. Într-adevăr, aceste legume radacinoase beneficiază de numeroși compuși, cum ar fi betacaroten, vitamina A, minerale și antioxidanți în cantități ample.
Familia: Apiaceae sau familia umbelifer; Genul: Daucus; Numele științific: Daucus carota.
Ceilalți membri apropiați morcovului sunt: păstârnacul, pătrunjelul, mărarul, chimenul, etc.

Morcovul este cultivat și apreciat în toată lumea pentru prețioasa sa rădăcină. Planta este bienală și poartă flori în al doilea an de viață. Cu toate acestea, în general, întreaga plantă este recoltată prematur atunci când rădăcina ajunge la aproximativ un centimetru în diametru.

Morcovii variază foarte mult în culoare și formă în funcție de tipurile de soi. În general, morcovii sunt legume cu capete lungi, plate, de formă conică, superioare, cu coadă ca și capetele inferioare. Morcovii europeni pe de altă parte, au mai mult capetele rotunjite, cu corpul aproape cilindric. În plus, morcovi europeni au o culoare portocalie, foarte intensă.

Cumpărare și păstrare

Morcovii proaspeți sunt disponibili în piețe în majoritatea sezoanelor.
Atunci când cumperi, uită-te să alegi rădăcini dure, colorate intens și luminoase. Evită rădăcinile moi, flasce, cu tăieturi sau mucegai. Evită, de asemenea, rădăcini foarte mari, deoarece indică depășirea maturității.
Odată ajunși acasă, spălați-i bine în apă pentru a îndepărta praful, solul sau insecticidele/fungicidele. În general, morcovii se păstrează intacte în frigider pentru 2-3 săptămâni în compartimentul special de legume.

Modalități de servire

Spălați bine morcovii, apoi tăiați-le ambele capete și cu un cuțit de curățat îndepărtați un strat subțire de coajă, care conține rădăcini mici și păroase.
Radacinile tinere au un gust dulce și sunt foarte crocante. Ele pot fi adăugate în supe și necesită un timp scurt de preparare termină (cca. 10-12 min).

Idei de servire

Din morcovii proaspeți se pot face salate în combinație cu alte fructe sau legume (felii de legume amestecate cu alte radacinoase, cum ar fi ridichi, sfeclă, roșii, varză creată sau cu verdețuri).
Sucul de morcovi este o băutură răcoritoare, care nu trebuie să lipsească în zilele toride de vară.
Morcovii se amestecă bine cu legume, cum ar fi fasole verde, cartofi, mazăre verde în varietate de rețete, fie înăbușită, în curry, fie alături de carne ca și salată.
Rădăcina este, de asemenea, utilizată în prepararea de prăjituri, budinci, tarte, bors, supe, etc.
Acestea sunt, de asemenea, folosite pentru a face alimente sănătoase pentru copii.
În Europa, în perioada de iarnă se pregătesc murături mixe ce conțin morcovi, gogonele (roșii culese prematur, înainte de coacerea completă), varză, ardei, dar și fructe cum ar fi: pepene roșu, mere, pere și gutui.

Valori nutriționale

Morcovii (Daucus carota), Proaspeți, Valori nutriționale per 100 g

 
Principiu activ Cantitate nutrienți Procent DZR
(doza zilnica recomandată)
Energie 41 Kcal 2%
Carbohidrați 9.58 g 7%
Proteine 0.93 g 1.5%
Grasime totală 0.24 g 1%
Colesterol 0 mg 0%
Fibre alimentare 2.8 g 7%
Vitamine    
Acid folic (B9) 19 mcg 5%
Niacina (B3) 0.983 mg 6%
Acid pantotenic (B5) 0.273 mg 5.5%
Piridoxina (B6) 0.138 mg 10%
Riboflavina (B2) 0.058 mg 4%
Tiamina (B1) 0.066 mg 6%
Vitamina C 5.9 mg 10%
Vitamina A 16706 IU 557%
Vitamina K 13.2 mcg 11%
Electroliți    
Sodiu 69 mg 4.5%
Potasiu 320 mg 6.5%
Minerale    
Calciu 33 mg 3%
Curu 0.045 mg 5%
Fier 0.30 mg 4%
Magneziu 12 mg 3%
Mangan 0.143 mg 6%
Zinc 0.24 mg 2%
Fosfor 35 mg 5%
Seleniu 0.1 mcg <1%
Fitonutrienți    
Betacaroten 8285 mcg
Luteina – zeaxantina 256 mcg
Alfacaroten 3427 mcg
     
Sursa: USDA – baza de date națională pentru nutrienți din SUA.