Descriere fenicul

Delicat si dulce, cu o aroma intense, bulbul de fenicul este o legume des utilizata in bucatariile mediteraneene. Suculent si cu aroma ca de anason, imbogateste gustul a numeroase retete.
Feniculul este cultivat in multe regiuni din sudul Europei, in special in campiile din Italia.

Feniculul este un membru al familiei Apiaceae (patrunjel)  si este inrudit cu  morcovul, chimionul, anasonul, chimenul, mararul, etc.  Denumire stiintifica: Foeniculum vulgare var. azoricum.

Feniculul este o planta perena, specifica sezonului rece, dar este crescuta si in culture anuale de legume. Spre deosebire de fenicul seminte, fenicul bulb este o planta mica, care crestere  pana la aproximativ 2 metri in inaltime. Frunzele sale mici, ingrosate se suprapun una peste alta, formand o structura umflata deasupra solului. La maturitate, bulbii masoara aproximativ 3-5 cm latime si aproximativ 3 cm lungime.

Beneficii pentru sanatate

Bulbul de fenicul este o leguma versatila, utilizata inca din antichitate pentru proprietatile sale nutritive si medicinale.
Aceasta legume specifica sezonului rece contine unele uleiuri esentiale remarcabile, antioxidanti flavonoide, minerale, vitamine care sunt cunoscute pentru beneficiile aduse sanatatii.

Fenicul este una de legume cu continut caloric foarte scazut, aproximativ 31 de calorii la 100 grame. In plus, este inbogatit cu cantitati generoase de fibre, aproximativ 3,1 g la fiecare 100 grame, foarte putine grasimi si zero colesterol.

Bulbii proaspeti au un gust dulceag, asemanator anasonului. O mare parte din aceasta aroma se datoreaza cantitatii mari si concentrate de uleiuri esentiale aromatice, cum ar fi anetol, estragol, si fenchone (acetat fenchyl). Anetol sa fost dovedit ca are proprietati anti-fungice si anti-bacteriene.

Feniculul contine de asemenea minerale si vitamine, cum ar fi: acidul pantotenic, piridoxina (vitamina B6), acid folic, niacina, riboflavina, tiamina,vitamine esentiale pentru o sanatate optima. 100 g fenicul proaspat contine 27 micrograme de folati.

Acidul folic este esential pentru sinteza ADN-ului si a diviziunii celulare. O cantitate adecvata de acid folic in timpul sarcinii poate ajuta la prevenirea defectelor de tub neural la nou-nascuti.

In plus, fenicul contine o cantitate medie de vitamin C. 100 g de bulbi proaspeti ofera 12 mg, aproximativ 15% din doza zilnica recomandata de vitamina C. Vitamina C ajuta organismul sa lupte impotriva agentilor infectiosi si a radicalilor liberi, pro-inflamatorii. De asemenea contine si cantitati mici de vitamina A.

Contine de asemenea si  potasiu. 100 g furnizeaza 414 mg sau 9% din DZR. Este un electrolit important in interiorul celulei. Potasiul ajuta la reducerea tensiunii arteriale si a frecventei de batai ale inimii prin contracararea efectelor sodiului. Fenicul contine si cantitati mici de minerale, cum ar fi cupru, fier, calciu, magneziu, mangan, zinc si seleniu.

Cumpararea si pastrarea

Feniculul proaspat este disponibil de la sfarsitul verii pana iarna tarziu. Cu toate acestea se gaseste pe tot timpul anului in marile magazine.

In magazin, alege bulbi albi, proaspeti de fenicul, care sunt compacti, grei si aroma intensa.

Bulbii foarte mari sunt fibroasi si au un gust mai putin intens. Evitati bulbii uscati sau scorojiti si cele cu modificari de culoare, pete, crapaturi sau zdrobite.

Acasa, depozitatii in frigider, intr-o punga de plastic inchisa ermetic, astfel ei ramanand proaspeti pana la cinci zile.

Idei de preparare

Feniculul este folosit ca si leguma pentru a adauga aroma la diferite feluri de mancare, in special in salate, tocanite si supe. Feniculul blanchat are o aroma unica si un gust dulce, subtil de lemn dulce. Feniculul este una dintre cele mai preferate legume in sezonul rece in toata Franta si Italia.

Pentru a il pregati, taiatil la baza ca si ceapa. Taiati tulpinile cu frunze chiar deasupra bulbului. Scoateti una sau doua straturi de Frunze de la exterior, deoarece acestea sunt fibroase si gustostul lor nu mai este la fel de intens. Apoi bulbul poate fi taiat in cuburi, bastoane sau felii pentru a fi adaugat in retete.

Sfaturi de servire:

Feniculul taiat felii subtiri completeaza foarte bine salatele de legume.

In Italia este poarte popular fiind folosit la supa traditionala de craciun.

Poate fi adaugat de asemenea la aromatizarea painii, preparatelor din peste, carne de porc si in retetele cu carne de pasare.

Valori nutritionale

Bulb de fenicul (Foeniculum vulgare var. azoricum.), Valoare nutritiva la 100 g

Ce contine feniculul

Principiu activ

Valoare nutritionala

% of DZR

Energie

31 Kcal

1%

Carbohidrati

7.29 g

6%

Proteine

1.24 g

2%

Grasime totala

0.20 g

1%

Colesterol

0 mg

0%

Fibre dietetice

3.1 g

8%

Vitamins

   

Folati

27 mcg

7%

Niacina B3

0.640 mg

4%

Acid Pantotenic B5

0.232 mg

5%

Piridoxina B6

0.047 mg

4%

Riboflavina B2

0.032 mg

2.5%

Tiamina B1

0.010 mg

1%

Vitamina A

134 IU

4.5%

Vitamina C

12 mg

20%

Electroliti

   

Sodiu

52 mg

3%

Potasiu

414 mg

9%

Minerale

   

Calciu

49 mg

5%

Cupru

0.066 mg

7%

Fier

0.73 mg

9%

Magneziu

17 mg

4%

Mangan

0.191 mg

1%

Fosfor

50 mg

9%

Seleniu

0.7 mcg

1%

Zinc

0.20 mg

2%

(Sursa: baza de date nationala USDA privind nutrientii)